Læsetid: 3 min.

OVERBLIK

3. september 2004


Den franske affære
*Det er nu over 10 år siden, at James Ivory udsendte sine to bedste film, Howards End og Resten af dagen, og hans film siden da har været ret ujævne, for ikke at sige fiaskoramte. Alligevel fortsætter den nu 76-årige amerikaner ufortrødent med sine europæiske historier om kulturmenneskers kærlighedstrængsler og kunstneriske konflikter, henvendt til et udpræget voksent publikum.
Den franske affære (2003), baseret på en roman af Diane Johnson, er en typisk Ivory-historie om to unge amerikanske søstre i Paris – Roxeanne (Naomi Watts), der allerede er gift med en franskmand, og lillesøster Isabel (Kate Hudson), som kommer frisk og frejdig til byernes by for at straks at opleve sin gravide søster blive forladt af sin utro ægtemand. Isabel indleder selv en politisk ukorrekt romance med en ældre, reaktionær fransk skørtejæger (Thierry Lhermite), mens Roxeanne må igennem selvmordsforsøg og en fødsel for at finde sammen med sin søde sagfører (Jean-Marc Barr).
Som fortælling falder Den franske affære fra hinanden i uforenelige stumper af sædeskildring, satire, komedie, melodrama og til slut minsandten også thriller. Men enkeltvis er stumperne underholdende nok, for Ivory kæler underfundigt for detaljen, ikke mindst når han skildrer pariserindernes sans for tørklæder, undertøj, mad og malerkunst. Amerikanerens fascination er åbenbar, men også skrækblandet, for helhedssynet på det franske borgerskab er langt fra positivt: Det er snobbet, hyklerisk, formalistisk og erstatter ansvarsfølelse med paragrafrytteri.
Selv om Ivorys greb er løsnet, er det en seværdig film, også på grund af en stjernebesætning med navne som Glenn Close, Leslie Caron, Sam Waterston, Stockhard Channing, Matthew Modine og den vidunderlige englænder Stephen Fry.Pim.

Den franske affære (Le Divorce). Instruktion: James Ivory. Region 2. SF-film. Kan fås i enhver velassorteret dvd-butik

Den gode, den onde og den grusomme
*Den tredje af Sergio Leones westerns med Clint Eastwood i hovedrollen er stadig en af de bedste film i genren nogensinde. Ennio Morricones mesterlige musik understøtter de stemningsfulde billeder af et vildt vesten, hvor Leones anløbne figurer – alle er de nuancer af grå – med seksløbere i hånd kæmper om at nå først frem til en guldskat, mens den amerikanske borgerkrig raser i baggrunden. Den gode den onde og den grusomme er en rå film, der punkterer mangen en myte om westernheltens ædle karakter, og Eastwood, Eli Wallach og Lee Van Cleef yder fremragende præstationer med et glimt i øjet.
Nu er filmen udsendt på dvd i en flot restaureret kopi, hvor billedet står knivskarpt, og man virkelig kan nyde det brede format – hvis man ellers har en hjemmebiograf, der er stor nok. Men det bedste ved dvd-udgaven af Den gode, den onde og den grusomme er nu ekstramaterialet, der er så omfattende, at det kræver flere dage at komme igennem. Men så er man også i westernhimlen så længe.
Selve filmen ledsages af et interessant kommentarspor af film-
historikeren Richard Schickel, der tillige medvirker i flere af de små dokumentarer om forskellige sider af filmens tilblivelse, som er med på dvd’en. Blandt andet fortæller Clint Eastwood og Eli Wallach om deres oplevelser med Leone, der ikke talte engelsk, og som vidste præcis, hvad han ville have, når han gik i gang med at optage sine film. Og man kan opleve scener, som ikke er med i filmen, og høre om sekvenser, der aldrig blev optaget.
Det er en forbilledlig dvd-udgivelse og den perfekte måde at genopleve en stor film på. CMC

Den gode, den onde og den grusomme. Instruktion: Sergio Leone. Region 2. SF-Film. Kan fås i enhver ordentlig dvd-butik

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu