Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

30. september 2004


Meget mere Moesgård
*Moesgård Museum i Århus skal udvides med 16.000 kvadratmeter, der skal huse et nyt kulturhistorisk museum nord for det nuværende museumsbyggeri, skriver Jyllands-Posten. Formaliteterne er i orden, men museets ledelse mangler endnu at skaffe de 330 millioner kroner, som det nye byggeri er budgetteret til. Indretningen vil koste omkring 50 millioner kroner.
»Vi håber op at begynde byggeriet i 2007 og være færdige to år efter,« siger museumsdirektør Jan Skamby Madsen til Jyllands-Posten. Den nye udstillingsbygning skal rumme Moesgård Museums tre store udadvendte aktiviteter, Danmarks oldtid og Middelalder, de etnografiske udstillinger og samlingerne fra den Arabiske Golf. Men også formidlingen af det etnografiske feltarbejde bliver et centralt tema i den nye bygning, understreger Jan Skamby Madsen. »Udstillingsarealet skal give mulighed for udstillinger af forskellig størrelse og varighed med plads til det etnografiske perspektiv med både kulturforskelle og det fælles menneskelige,« siger han til Jyllands-Posten. msk

Liv Ullmann får europæisk filmpris
*Den norske skuespiller og instruktør Liv Ullmann tildeles den europæiske filmpris 2004 for sit »fremragende bidrag til film verden over«, meddelte Det Europæiske Filmakademi i Berlin onsdag.
Filmakademiets priser, der skal styrke europæisk film i konkurrencen med Hollywood, bliver i år uddelt den 11. december i Barcelona, hvor Liv Ullmann er æresgæst.
Den 65-årige Ullmann brød i 1960’erne igennem i Ingmar Bergmans film. Det Europæiske Filmakademi anfører i sin begrundelse for at tildele prisen, at samarbejdet med Bergmann har resulteret i nogle af europæisk films »uforglemmelige øjeblikke«.
Hun får dog i lige så høj grad prisen for sit virke som instruktør. For tre år siden høstede hun således stor anerkendelse for trekantsdramaet Troløs med manuskript af Bergman, og til næste år tager hun fat på indspilningen af Henrik Ibsens Et dukkehjem med Kate Winslet og John Cusack i hovedrollerne.
Det Europæiske Filmakademi uddeler i alt 17 priser, der ofte bliver betegnet som de europæiske Oscars. Paprika Steens instruktørdebut Lad de små børn er den eneste danske film, som er med i opløbet om at blive nomineret til den europæiske filmpris, skriver Ritzau.
msk

Udskyder afgørelse i Fieldssag
*Formandens inhabilitet var den indirekte årsag til, at Radio- og tv-nævnet onsdag måtte udskyde afgørelsen i den såkaldte Fieldssag. Sagen handler om en række dokumentarprogrammer, som TV2 har bragt om storcentret Fields i Ørestaden.
Flere kritikere har ment, at programmerne var skjult reklame for centret. Radio- og tv-nævnet har to gange tidligere frifundet programrækken for anklagerne, men har efter kritik fra forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen, der har kaldt programmerne »én lang reklame for Fields«, taget sagen op igen.
Programmerne blev imidlertid sendt på TV 2 i den periode, hvor den nyudnævnte formand for Radio- og tv-nævnet, advokat Christian Scherfig, var næstformand for stationen. Derfor valgte han at erklære sig inhabil og gå uden for døren, da sagen skulle behandles onsdag. Samtidig havde tre af de syv medlemmer i nævnet meldt afbud til mødet, som derfor pludselig ikke var beslutningsdygtigt.
»Nævnet har nu lavet et udkast til en afgørelse, som bliver sendt til de resterende medlemmer. Herefter regner vi med, at sagen kan afgøres i næste uge,« siger direktøren for Mediesekretariatet, Erik Nordahl Svendsen. ritzau

Musikteater med arkitekter
*Det kommende Musikteater Holstebrohallen, som efter planen skal stå færdigt om halvandet år, får Jens Jensen A/S og Kjær & Richter A/S som arkitektfirmaer. En dommerkomité har udpeget et forslag fra de to firmaer som det bedste blandt syv forslag. Vinderforslaget, som skal være udgangspunkt for en forhandling, har efter byrådets anmodning front mod åen, oplyser kommunen ifølge Ritzau. msk

Årets danske bluesnavn
*Guitaristen, sangeren, fløjtenisten, mundharpespilleren komponisten og produceren Peter Thorup modtog ved åbningen af Copenhagen Blues Festival på Huset i går, festivalens pris ’Årets Danske Blues Navn’. Prisen, der udover æren består af et diplom på 5.000 kroner gives for »alsidigheden, håndelaget og det særdeles personlige udtryk, men også kunstnerens stadige søgen efter nye musikalske og lyriske udfordringer, ikke mindst på modersmålet,« skriver Ritzau. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her