Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - Kultur

28. september 2004

BG Banks Litteraturpris 2004
*I aftes offentliggjorde BG Bank navnene på de tre (kvindelige) forfattere, der er nomineret til BG Banks Litteraturpris 2004, som med en prissum på 300.000 kroner er en af de største litterære priser herhjemme. Det skete på Bog og Idés pågående internationale bogfest i Århus. Det drejer sig om Dorrit Willumsen, der er nomineret for bogen Bruden fra Gent, Katrine Marie Guldager for novellesamlingen København og Kirsten Thorup for Ingenmandsland. De nominerede er udpeget af en jury nedsat af BG Banks uafhængige rådgivningsforum, og modtageren findes efter en landsdækkende afstemning, som netop er startet og løber frem til 13. november.
»Nu er det op til danskerne at bestemme, hvem der skal have prisen. Jeg håber, at rigtigt mange vil benytte sig af muligheden for at stemme,« sagde Søren Kaare-Andersen, direktør i BG Bank ved offentliggørelsen.
Det er anden gang, at prisen uddeles. I 2003 afgav mere end 15.000 danskere deres stemme, hvoraf de fleste tilfaldt Jens Christian Grøndal, der følgelig løb med prisen.
Man kan stemme på www.bgbank.dk, i BG Banks afdelinger eller ved at udfylde et af de særlige postkort, der er udarbejdet til lejligheden. Navnet på vinderen offentliggøres den 14. november på den årlige Bogmesse i Forum. msk

Politisk magt-kamp i skolen
*Når Nikolaj Arcels spillefilm Kongekabale får premiere den 1. oktober, ligger der allerede undervisningsmateriale om filmens problematikker klar på internettet til brug i landets skoleklasser.
Det er Det Danske Filminstitut, der i samarbejde med Avisen i Undervisningen og filmens producent, Nimbus Film, har udarbejdet et undervisningsmateriale til filmen. Materialet, der er skrevet af journalist og tidligere gymnasielærer Søren Søgaard, fokuserer blandt andet på pressens rolle i dagens politiske landskab, på journalistik og etik, og på forholdet mellem presse, politikere og befolkning. Det henvender sig primært til elever i 8.-10. klasse samt ungdomsuddannelserne.
Kongekabale, der har Anders W. Berthelsen og Søren Pilmark i hovedrollerne, er en politisk thriller om en journalist, der bliver blandet ind i magtspillet på Christiansborg. Den er baseret på Niels Krause-Kjærs roman fra 2000 af samme navn.
Materialet kan hentes på Det Danske Filminstituts hjemmeside: www.undervisning.dfi.dk
msk

Nye danske thrillere på vej
*Om føje tid går to nye danske film i produktion. Det drejer sig om instruktøren Åke Sandgrens thriller Fluerne på væggen, der udarbejdes efter det såkaldte Director’s Cut-koncept. Den handler om en kvindelig dokumentarist, der under optagelserne til en dokumentarfilm indleder et forhold til en borgmester og kommer tæt på magtens centrum. I hovedrollerne ses Trine Dyrholm, Lars Brygmann, Kurt Ravn og Henrik Prip. Filmen modtager støtte fra Det Danske Filminstitut på 5,5 millioner kroner og får forventet premiere i efteråret 2005.
Desuden fortsætter Jannik Johansen og Anders Thomas Jensen deres manuskriptarbejde fra komedien Rembrandt i Jannik Johansens næste film Mørke – ligeledes en thriller om en mand, der forsøger at opklare omstændighederne omkring søsterens død på bryllupsnatten med Nikolaj Lie Kaas i hovedrollen, flankeret af Nicolas Bro, Lotte Bergstrøm, Laura Drasbæk, Anne Sofie Byder og Lærke Winther Andersen.
Det Danske Filminstitut har støttet filmen, der får forventet premiere i november 2005, med 7,6 millioner kroner. msk

Koolhaas og Manhattan
*I morgen kl. 18 vil Rasmus Rune Nielsen holde foredrag om den hollandske arkitekt Rem Koolhaas i Dansk Arkitektur Centers Boghandel på Strandgade 27B i København. Rasmus Rune Nielsen er forfatter til det første og i øvrigt glimrende værk om Koolhaas på dansk, Learning from Manhattan, der også er titlen på foredraget. msk

Kortest muligt
*Fotoudstilling Danmarks hesteglade kronprinsesse forestår i dag kl. 17 åbningen af Yann Arthus-Bertrands udstilling af hestefotografier - Heste - der vises på Nytorv i København. Der er gratis adgang for publikum. msk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu