Læsetid: 3 min.

Overblik - Kultur

9. september 2004

Kvinder i mandeklæder
Når Aarhus Teater i morgen med sin nye chef Madeleine Røn
Juul som instruktør indleder sæsonen med det klassiske Shakespeare-drama Julius Cæsar er det med kvindelige skuespillere i mandlige magtroller. Magt som retorisk forførelse er foruroligende aktuelt i 2004, mener Madeliene Røn Juul. 88 procent af den danske elite består af mænd, 90 procent af erhvervslivets elite og 92 procent af den videnskabelige elite er mænd. Derfor har hun valgt at sætte det hele lidt på hovedet og lade 11 kvindelige skuespillere, herunder Julius Cæsar, spille af kvinder, mens de to kvinderoller besættes af mandlige skuespillere.

Retsmøde om Roskilde Festival
Om 11 måneder tager Østre Landsret stilling til, hvad der videre skal ske i en retssag, som et forældrepar har anlagt mod arrangøren af Roskilde Festival, Foreningen Roskilde Fonden, skriver Ritzau. Forældrene mistede deres søn ved ulykken
i 2000, hvor ni unge omkom under en koncert med amerikanske Pearl Jam.
Landsretten har nu bestemt, at der skal være en såkaldt formalitetsprocedure i sagen 8. august næste år. Forældrene har ligesom fire andre forældrepar af statsamtet fået bevilget fri proces til at føre retssag mod festivalen.

Multimedie-musical om HCA
I anledning af H.C. Andersens 200 års fødselsdag vil Gladsaxe Teater lave en multimedie-musical om eventyrdigteren med titlen Mit eventyr.
Det er teatrets leder Flemming Enevold, der står bag idé og koncept til forestillingen, som han selv skal iscenesætte med H.C. Andersen som omdrejningspunkt:
»Jeg har forestillet mig, hvordan han ville lave teater, hvis han levede i dag og var teatermand og ikke forfatter: Jeg tror, at han igen ville hævde Danmark som kreativ stormagt og skabe et fremtidens teater, der ville i dialog med verden. Et fremtidens teater, der respektløst ville gøre brug af alle genrer, den nyeste teknik og multimediale udtryk,« siger Flemming Enevoldsen.
Projektet støttes blandt andet af H.C. Andersen 2005 Fonden, Københavns Amt og Gladsaxe Kommune. Den amerikanske Broadway-komponist Stephen Schwartz skal skrive musikken i selskab med den kinesiske rockstjerne Cui Jian. Philip Lazebnik skal skrive manuskriptet, mens David Parsons, der er leder af dansekompagniet The Parsons Dance Company, er ansvarlig for koreografien.
Mit eventyr opføres på dansk og folkene bag forestillingen arbejder i øjeblikket med at besætte de sidste roller.
Stykket får premiere 8. oktober 2005.

Sten Baadsgaard Prisen 2004
Den unge tv-dokumentarist Trine Mølgaard modtager dette års Sten Baadsgaard Prisen for sit program De hjemløse på Østerport.
Af motiveringen lyder, at hun får prisen »for sin varme og vedkommende skildring af de hjemløse på Østerport. Det kræver mod, stor indfølingsevne og respekt for de lidt skæve eksistensers skrøbelighed at give sig i kast med sådan en opgave. Trods sin unge alder udviser Trine Mølgaard en høj grad af modenhed og professionalisme. Hun er en talentfuld dokumentarist, der forstår at komme mennesker i møde og skabe den altafgørende tillid.«
Sten Baadsgaard Prisen er stiftet i den afdøde tv-dokumentarist Sten Baadsgaards navn ved hans død i 1999 og er tænkt som opmuntring til kvalitet og nyskabelse. Prisen består af 10.000 kroner samt et messingkompas som bevis på, at prismodtageren er på rette vej. Den er tidligere tilfaldet Kristian Frederiksen, Morten Krüger, Boris Bertram, Nikolaj Sonne og Christina Rosendahl.

Den Jyske Opera venter sponsor
På trods af at Den Jyske Opera allerede for en måned siden indledte sæsonen, mangler der endnu overblik over økonomien, og budgettet for 04/05 samt dele af operaens aktiviteter er ikke på plads, skriver Ritzau. Det er nødvendige sponsoraftaler på 4,3 millioner kroner, der stadig mangler og
operachef Troels Kold har nu for anden gang fået forlænget fristen med otte dage for at afvente endeligt svar fra en potentiel hovedsponsor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her