Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

4. september 2004


Menneskelig Hitler på film
*Sær, hysterisk, charmerende og brutal. Sådan vil biografpublikummet opleve nazidiktatoren Adolf Hitler i Bruno Ganz’ skikkelse, når storfilmen Der Untergang som den første tyske spillefilm nogensinde går tæt på de sidste dramatiske dage i førerbunkeren inden Hitlers selvmord den 30. april 1945.
Allerede før verdenspremieren på Torontos filmfestival den 14. september har Oliver Hirschbiegels 13,5 millioner euro (100,36 millioner kroner) dyre film vakt voldsom opsigt både i Tyskland og udlandet. Ifølge nyhedsmagasinet Spiegel er det for første gang lykkedes at give det »absurde drama et reelt ansigt«. Avisen Süddeutsche Zeitung mener, at tysk film har bevist ny selvtillid i tilgangen til historien, og ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitung går tyskernes syn på Hitler ind i en helt ny fase. Britiske kommentatorer frygter ligefrem, at tyskerne er ved at tilgive Hitler, og Tysklands største avis Bild spørger da også: Må man fremstille mons-tret som menneske?
»Ja, vi mener, at tiden var rede til at bryde tabuet og vise disse uhyrer, som begik massedrab og ufattelige ødelæggelser, som mennesker,« siger filmens producent, Bern Eichinger.
Ifølge de første reaktioner er filmen da også primært vellykket på grund af Bruno Ganz’ fremragende, intense præstation, og ligheden mellem schweizeren Ganz og østrigeren Hitler skulle være ganske rystende. Det er endnu ikke afgjort, hvornår filmen får dansk premiere. ritzau

Pris til Pernille
*Swan Lee-sangerinden Pernille Rosendahl har modtaget Ingrid Jespersens legat på 25.000 kroner. Legatet tildeles af Dansk Kvindesamfund og Ingrid Jespersens Gymnasieskole til »en kvinde som har udmærket sig ved dygtighed, begavelse, absolut hæderlighed og uegennytte i pædagogisk, kunstnerisk, social eller praktisk virksomhed«.
I begrundelsen for uddelingen hæfter komiteen sig ved Swan Lees markante succes og Pernilles stædige og målrettede indsats for at gennemføre og udleve sine mål og drømme, skriver Gaffa. msk

Guldager i New York
*Forfatteren Katrine Marie Guldager er dette års danske gæst på Ledig House i New York fra den 1. september og en måned frem. Dermed får hun både arbejdsro og mulighed for at møde et professionelt amerikansk litterært miljø ved de oplæsningsarrangementer, der afholdes i forbindelse med besøget. Guldagers første digtsamling Styrt udkom i engelsk oversættelse i USA i 1999. Fagudvalget for litteratur under Kunststyrelsen har støttet rejsen samt en prøveoversættelse af et udvalg fra Guldagers seneste novellesamling København.
msk

Kendte om skulpturer
*Rustet med en mobiltelefon kan man nu høre flere kendte kulturpersonligheder fortælle om 15 af Københavns skulpturskatte. Det eneste, man skal gøre, er, at ringe op til det telefonnummer, der hænger på de udendørs skulpturer rundt i byen. Det er navne som forfatteren Naja Marie Aidt, instruktøren Jytte Rex, arkitekten Bjarke Ingels, filminstruktøren Christoffer Boe, stylisten Uffe Buchard, balletdanseren Rose Gad og professor i nordisk litteratur Hans Hertel, der guider interesserede gennem skulpturernes historie.
Projektet Skulpturen kalder er arrangeret af Thorvaldsens Museum, der har udpeget 15 skulpturer i det københavnske byrum, der ofte bliver overset af forbipasserende. Skulpturerne er udført i perioden ca. 1860-1910 og tilhører den billedhuggertradition, der forsøgte at efterleve arven efter Bertel Thorvaldsen. En folder om projektet, med kort og oversigt over de udvalgte skulpturer, bliver distribueret på biblioteker og cafeer i indre by. Folderen kan tillige downloades fra museets hjemmeside. www.thorvaldsensmuseum.dk msk

Kortest muligt
*1890 I forbindelse med at 1890’er-festivalen Golden Days finder sted i København, har Tivoli gratis adgang til forlystelseshaven for de besøgende, der har klædt sig på i festtøj, som det så ud dengang. Der vil i haven i øvrigt spilles musik fra 1890’erne som udklædte professionelle danser til. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her