Læsetid: 3 min.

OVERBLIK - KULTUR

3. september 2004


Piraterne angriber
*Har du forsøgt at downloade musik via kazaa, e-mule, eller en anden fildelingstjeneste?
Hvis ikke, så er det på tide at du kommer i gang! Sådan forsøger en gruppe af danske fildelere via en nyoprettet hjemmeside at give de mange danskere, der hver dag kopierer film, musik, spil og programmer ned fra internettet et mødested. Ifølge folkene bag www.Piratgruppen.org er hjemmesiden oprettet for »at støtte alle dem som i modstrid mod herskende opfattelser om ophavsret kopierer og spreder kultur frit«. Til DR siger Piratgruppens talsmand, Claus Pedersen, at gruppen »vil give fildelerne en stemme. Jeg har tit siddet derhjemme og været rasende, fordi Antipiratgruppen (en sammenslutning, der bekæmper ulovlig kopiering og distribution af film og musik, red.) har fået lov til at udtale sig uden at få svar.« Piratgruppen arbejder ikke selv med piratkopiering, men på hjemmesiden kan man finde guides til, hvordan man kopierer musik og film. Til dem, der bliver afsløret som fildelere og får et sagsanlæg på halsen, er der også hjælp at hente: På siden findes der blandt andet en vurdering af risikoen ved fildeling og links til advokater og paragraffer i Retsplejeloven. anjo

TV2 bryder loven
*Forbrugerombudsmand Hagen Jørgensen fastslår i et brev til TV2 og shoppingcentret Field's, at de tv-programmer, som stationen har lavet om shopping-centret, er i strid med reglerne for god markedsføring og bryder loven om reklamering. I brevet skriver Hagen Jørgensen, at serien må opfattes som en lang reklame for Field's.
TV2’s programchef Bo Damgaard afviser kritikken. Til Ekstra Bladet siger han: »Radio- og tv-nævnet er vores tilsynsmyndighed i sager som disse. Jeg synes, det er dybt interessant, hvis forbrugerombudsmanden nu skal til at definere, hvori den redaktionelle frihed i dette land består.«
Radio- tv-nævnet vil på baggrund af Hagen Jørgensens brev tage sagen op.anjo

Al-Jazeera på engelsk
*Den Qatar-baserede tv-station Al-Jazeera er begyndt at ansætte folk til en engelsk-sproget udgave af den arabiske nyhedsstation. Den nye tv-station, der er planlagt til at gå i luften i slutningen af 2005, vil sende nyheder og dokumentarprogrammer på engelsk, nøjagtig som de to store konkurrenter CNN og BBC World, og skal ikke kun henvende sig til muslimer, der ikke taler arabisk, siger den nye stations leder, Nigel Parsons: »Et af målene for den engelskesprogede kanal vil blive at prøve på at skabe større forståelse for de forskellige parters synspunkter. Det bliver ikke anti-vestlig eller anti-amerikansk tv-kanal.«anjo

Dom i sag om DR-journalister
*Hvor langt må journalister gå i deres kritik af politiets efterforskning? Det er det centrale spørgsmål, når Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol i Strasbourg på onsdag for anden gang skal tage stilling til, om de to DR-journalister Jørgen Pedersen og nu afdøde Steen Baadsgaard blev uretmæssigt dømt for injurier mod en kriminalinspektør.
Sagen handler om en DR-dokumentar fra 1991 om den såkaldte Pedal-Ove-sag, hvor de to journalister rettede en skarp kritik af politiets efterforskning og stillede en række spørgsmål til en navngiven kriminalinspektør, som forblev ubesvarede, da den pågældende politimand ikke ønskede at medvirke. De to journalister har tidligere tabt sagen ved en lavere instans ved Menneskerettighedsdomstolen, men sagen anses for at være så principiel, at den er blevet indbragt storkammeret, domstolens højeste instans.anjo

Orientering skal moderniseres
*Danmarks Radios nyhedsmagasin på P1, Orientering, skal moderniseres. Efter flere års kritik for at være for ensidig og venstreorienteret, senest i sin dækning af blandt andet integrations-stoffet, er Ritzaus tidligere udlandsredaktør Asger Røjle blevet ansat for at ændre programmets profil. Orientering skal stadig været præget af en høj grad af faglighed, lover Røjle, men programmet skal have en mere afvekslende form og gøres lettere. 300.000 lytter hver dag til Orientering.anjo

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her