Læsetid: 2 min.

OVERBLIK - KULTUR

15. september 2004


Danefæ hjemme igen
*Takket være syv års efterforskning i al hemmelighed kan en stor vikingemøntskat nu udstilles på Nationalmuseet, der efter at flere sjældne danske mønter fra 1060 gennem flere år dukkede op til salg i udlandet, gik til politiet i 1997.
»Jeg var overbevist om, at mønterne er fundet i Danmark, altså er danefæ og derfor ulovligt udført,« siger overinspektør Jørgen Steen Jensen, leder af Den Kgl. Mønt- og Medaillesamling, til Politiken.
Kriminalpolitiets bedrageriafdeling fik i samarbejde med tysk politi 413 mønter beslaglagt i Nordtyskland og dernæst konstateret, at de stammede fra den samme vikingeskat. For at få fingre i mønterne bad Nationalmuseet derfor Kammeradvokaten om diskret at forhandle om køb af mønterne. I frit salg anses mønterne for at være over en million kroner værd. Kammeradvokatens folk menes at have presset prisen ned til langt under det halve, skriver Politiken. msk

Yoko Ono stripper igen
*I aften gør den 71-årige kunstner Yoko Ono endnu et forsøg på at genoplive sit epokegørende performanceværk Cut Piece, hvor publikum klipper tøjet af hende i løbet af forestillingen, skriver Dagens Nyhedet. Det sker på Tate Britain, der samtidig åbner efterårsudstillingen »Art and the 60’s«.
Cut Piece havde verdenspremiere i Onos hjemland Japan i 1964, hvor kunstkritikere kaldte forestillingen for et overgreb på kunstneren.
Senest Yoko Ono gjorde forsøget, var i Ranelagh-teatret i Paris i fjor, hvor det franske publikum ikke vovede at berøve hende for andet end den ene bh-strop. Efter en time forlod Ono således scenen med klæderne intakte. msk

Kaospiloter flyver mod nord
*For at sikre KaosPiloternes overlevelse, overvejer uddannelsen nu at flytte fra Århus til Norge eller Sverige.
»Det er helt regulært, at vi har gang i seriøse forhandlinger med både Malmö Högskola og Oslo Merkantil Högskola. Det er vi simpelthen tvunget til, for kommer vi ikke på finansloven, kan vi ikke optage elever næste år,« siger rektor Uffe Elbæk til Urban Århus.
Siden KaosPiloterne sidste år fik frataget statsstøtten på 5,6 millioner kroner årligt, har uddannelsen levet af midler fra private fonde. msk

Live fra Europa-Parlamentet
*I dag har dk4 premiere på et nyt tiltag. Fra kl. 12-17.30 vil man på kanalen for første gang transmittere relevante debatter direkte fra Europa-Parlamentets plenarforsamling i Strassbourg.
Formålet er at give borgerne et bedre indtryk af, hvad der foregår i Europa-Parlamentet.
På denne første dag sendes henholdsvis Ministerrådets og Kommissionenes redegørelser til Europa-Parlamentet om situationen i Irak samt Stabilitetspagten for EURO-landene. Såvel fremlæggelse af redegørelser som den efterfølgende debat transmitteres direkte.msk

Kortest muligt
*Golden Days I dag lyder startskuddet til Golden Days festivalen i København, der bærer titlen Drømmetid – København i 1890’erne.
*Forgyldt Allerede på førstedagen for udgivelsen af Saybias andet album, These Are The Days, blev 20.000 eksemplarer langet over disken og gjorde dermed gruppen fortjent til en guldplade.
*U2 Der har længe været gisninger om titlen på U2’s nye album, der udkommer 22. november. Ifølge bandets officielle hjemmeside skulle det nu være ganske vist, at udspillet kommer til at hedde How To Dismantle An Atomic Bomb. msk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her