Læsetid: 2 min.

Alt er på hovedet

6. september 2004

Spot
Det dragende ved New Zealand er, at landet ligger så langt borte. Nogenlunde det fjerneste, man kan vælge at fjerne sig fra Danmark, hvis man stadig vil have fast grund under fødderne. Umiddelbart sydøst for New Zealand ligger øgruppen Antipoderne. Den hedder kun sådan, fordi det er dér, en strikkepind ville stikke ud, hvis man stak den ned gennem Greenwich, London, og tværs gennem jordkuglen.
Jeg har selv været draget af sted på en cykeltur på New Zealand, og den første overraskelse var, at New Zealand ligger sååå langt væk. Efter mere end 24 timer krummet sammen i flysæder var vi kun kommet til Brisbane på Australiens østkyst og manglede stadig 2.000 km over Det Tasmanske Hav.

Noget af en flothed, når vi nordboere nævner Australien og New Zealand i samme åndedrag! Som om man på en klar dag kunne skue fra den ene til den anden. Det kan man lige så lidt som fra Møns Klint til Sicilien.
Overraskelse nr. to møder os, da vi og cyklerne lander i Auckland: New Zealands Nordø ligner Wales i solskin. Når altså det ikke regner, hvad det hyppigt gør. Så ligner Nordøen bare Wales.
Om Sydøen fortæller newzealænderne os begejstret, at den ligner Schweiz. Men da Sydøen ligger mere end 500 km fra det sydligste, vi får pedaleret os på Nordøen, nøjes vi med at forestille os, hvordan den ser ud, når den ligner Schweiz. Og det er i grunden ikke så svært.

Den tredje store overraskelse er nætterne. De er det mest anderledes på New Zealand, for alting er jo på hovedet, så man kigger ud i den del af universet, vi nordkuglebeboere aldrig ser. Og fordi nu det meste af Mælkevejen ligger syd for Jorden, og fordi atmosfæren ikke er så forurenet som nord for Ækvator, og fordi der ikke er så mange jordiske lyskilder til at sløre synet – så åbner der sig et sortsvimlende dybt, funklende himmelhvælv. Man får lyst til at råbe ud mod stjernerne i Sydkorset, om Vorherre dog ikke kunne tænke sig at invitere på en kop kaffe.

*DR1 15.20: Vagn hos kiwierne. New Zealand

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her