Læsetid: 3 min.

Putin: Et direkte angreb på den russiske stat

32 er løsladt, men over 300 mennesker sidder stadig fanget på skolen i Beslan i Nordossetien. 132 af dem er børn. Der forhandles intensivt
3. september 2004

Gidseltagerne løslod i går 32 gidsler, efter den tidligere præsident af naboregionen Ingusjetien havde indledt forhandlinger. Kvinder med småbørn i armene kom ud af skolen og blev ført væk i biler af den russiske sikkerhedsstyrke, da en menneskemængde styrtede imod dem for at finde ud af, hvem der var blevet frigivet.
Pårørende i hundredevis står nu på tredje dag uden for skolen og venter på de børn, de sendte af sted til årets første skoledag i onsdags. Første skoledag skulle være kort, så der fandtes ingen mad og drikke på skolen.
Skolebørn, lærere og forældre holdes tilbage af omkring 15 bevæbnede mænd og kvinder, der har indhegnet skolen med tråde, der udløser bomber, hvis de berøres. Ingen indenfor har spist i 48 timer.
Hundreder af nervøse familiemedlemmer har samlet sig uden for skolen, hvor de med frygten malet i ansigterne beder til, at dramaet snart slutter. Samtidig har de anmodet myndighederne om ikke at storme skolen og dermed risikere, at situationen kommer ud af kontrol.
»Det er ikke muligt at storme bygningen. De (gidseltagerne, red.) vil sprænge børnene i luften,« sagde en kvinde ved navn Luda, hvis søn holdes indespærret på skolen. Ludas datter blev skånet, fordi hun onsdag kom for sent i skole.
Den spændte situation uden for skolen nærmede sig torsdag formiddag hysteri, da lyden af en eksplosion pludselig hørtes. Det viste sig imidlertid at være en bil, der af uvisse årsager var gået i brand.
Præsident Vladimir Putin sagde i går i sin første officielle kommentar: »Vores vigtigste opgave er at sikre gidslernes liv.«
Ifølge Ritzau betegnede han gidseltagningen som et angreb på enkeltpersoner og et ’direkte’ angreb på den russiske stat.

Ingen magtanvendelse
Chefen for den russiske efterretningstjeneste FSB, Valerij Andrejev, afviser foreløbig anvendelse af magt som løsning på situationen:
»Det er helt udelukket med magtanvendelse i øjeblikket. En langvarig og intensiv forhandling er sat i gang,« sagde han i går. FSB kom med lignende udmeldinger, da tjetjenske oprørere i oktober 2002 holdt 700 gidsler fanget i et teater i Moskva, før russiske tropper affyrede giftgas ind i teatret. 12o gidsler og 41 gidseltagere blev dræbt.
Skolen i Nordossetien er omringet af tankvogne, skarpskyttere, bevæbnede soldater og væbnede køretøjer.
Gidseltagerne har meddelt, at de vil myrde 50 gidsler for hver dræbt gidseltager og myrde 20 for hver såret. Hvis tropperne indleder et angreb, vil de myrde børn. Nordossetiens indenrigsminister, Kazbek Dzantiyev, har sagt til nyhedsbureauet Itar-tass, at 12 civile er blevet dræbt, siden aktionen begyndte.
Ingen har officielt påtaget sig skylden for gidseldramaet, men vurderingerne går på, at det er tjetjenske oprørere.
Gidseltagerne begyndte i løbet af onsdag nat at tale med børnelægen, Lev Roshal, der forhandlede børnene fri under gidseltagningen i teatret i Moskva.
Det lykkedes ikke Lev Roshal at få forhandlet gidseltagerne frem til at modtage forsyninger, men han blev ifølge Reuters Bureau forsikret om, at børnene havde det godt.
Han blev senere afløst af Ruslan Aushev, den tidligere leder af naborepublikken, Ingusjetien, som det lykkedes at få frigivet 32 gidsler. Han forhandler stadig.

En ny slags krig
Gidseltagernes motiv står ikke klart. Men det forlyder, at de kræver, at russiske tropper trækker sig ud af Tjetjenien, og at en række tjetjenere, der sidder fængslet i Ingusjetien, løslades.
Gidseltagningen på skolen sker i forlængelse af en blodig uge i Rusland, hvor en kvindelig selvmordsbomber i tirsdags tog ni personer med sig i døden i Moskva, og den 24. august døde 89 mennesker i to flystyrt, som to tjetjenske kvinder menes at stå bag.
Ifølge CNN har den russiske forsvarsminister, Sergei Ivanov, sagt, at angrebene markede en erklæring om krig. »Det er en anden slags krig, hvor du ikke kan se din fjende, og der findes ingen frontlinje, men ikke desto mindre er dette en reel trussel. Rusland er ikke det eneste land, der er konfronteret med denne nye trussel,« sagde han.
FN’s Sikkerhedsråd fordømte onsdag gidseltagningen og krævede, at gidslerne omgående bliver løsladt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her