Læsetid: 2 min.

R slækker på krav

På trods af hård kritik af regeringens redegørelse om 24-års reglen, dropper R nu det ultimative krav om, at reglen skal væk, hvis partiet skal i regering med Socialdemokraterne
24. september 2004

Opblødning
Den radikale leder, Marianne Jelved, anklager i hårde toner regeringen for ikke at svare tilfredsstillende på Europarådets menneskerettighedskommissær Alvaro Gil Robles kritikpunkter om dansk udlændingepolitik:
»Regeringens redegørelse er arrogant og overfladisk, og de kritikpunkter, kommissæren anfører, bliver blot affejet. Regeringen forholder sig ikke til dem, men siger bare, at den er uenig. Det er jo helt go’daw mand økseskaft,« siger Marianne Jelved.
Men på trods af den hårde kritik mod regeringen er de radikale nu selv klar til at slække på kravet om, at 24-års reglen helt skal afskaffes for at partiet vil indgå i regering med Socialdemokraterne.
»Det er ikke aldersgrænsen i sig selv, der er problematisk. Problemet er, at reglen rammer langt bredere og hårdere, end rimeligt er. Hensigten er at begrænse tvangsægteskaber og arrangerede ægteskaber, men den rammer hundreder og hundreder af andre unge, der intet har at gøre med tvangsægteskaber,« siger Jelved.
Socialdemokraterne har konsekvent afvist ændringer af reglen, og ønsker kun at imødekomme kritikken, hvis den europæiske menneskerettighedsdomstol erklærer reglen i strid med menneskerettighederne.
De radikales leder fastholder da også, at partiet ikke kan gå i regering med Socialdemokraterne, sådan som reglen ser ud nu: »Problemet er ikke de 24 år, men proportionaliteten. Den rammer langt uden for målgruppen for reglen,« siger hun.
Men findes der en løsning, der muliggør at beholde 24-årsreglen i en omskrevet form, der sikrer, at den ikke rammer, hvor den skal, holder de radikale ikke længere fast i det ultimative krav om en afskaffelse af reglen:
»Vi kan ikke afvise, at nogen kan finde ud af noget, der gør, at 24-års reglen lever op til kravet om proportionalitet. Og så er vi da åbne over for det,« siger Jelved.
Socialdemokraternes integrationsordfører Anne-Marie Meldgaard er glad for den radikale kursændring.
»Jeg opfatter det som et positivt signal, at der er en opblødning. Det tager jeg som en invitation til, at vi prøver at sætte os sammen for at blive enige om en udlændingepolitik,« siger hun.

’Uværdig regel’
Ved gårsdagens pressemøde på Christiansborg understregede den radikale leder, Marianne Jelved, og retsordfører Elisabeth Arnold gang på gang den radikale hjertesag om, at der ikke må kunne sættes en finger på Danmarks overholdelse af menneskerettigheder:
»Ud af de 45 medlemmer i Europarådet har ingen nogensinde haft en regel, der kan forhindre at landets statsborgere ikke kan bosætte sig med familien i hjemlandet. Det er ganske enkelt absurd og uværdigt for en retsstat,« siger Elisabeth Arnold.
Socialdemokraterne derimod erklærer sig tilfredse med regeringens redegørelse.
»Regeringens redegørelse giver svar på, om vi overholder konventionerne, og det gør vi. Den mere juridiske del har jeg heller ingen problemer med, men der kan være politiske problemer, vi skal diskutere nu, såsom retssikkerhed og objektiv sagsbehandling,« siger Anne-Marie Meldgaard.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her