Læsetid: 2 min.

’Regeringens notat kan ikke frikende loven’

Regeringens svar til Gil-Robles afgør ikke, om loven er i strid med menneskerettighederne, mener ekspert på området
24. september 2004

Gensvar
Regeringens notat om udlændingeloven kan ikke bruges til, at vurdere om Udlændingeloven er i strid med menneskerettighederne. Det siger professor i international ret ved Københavns Universitet Ole Espersen:
»Notatet skal ses som et partsindlæg i en sag. Regeringen har et politisk mål sammen med Dansk Folkeparti om at begrænse antallet af udlændinge, og er derfor ikke en uvildig part, der kan vurdere, om lovgivningen er i strid med menneskerettighederne,« siger han.
Integrationsminister Bertel Haarder (V) har dog en anden vurdering af notatet, der er udarbejdet af jurister i Justits-, Udenrigs- og Integrationsministeriet som svar på kritikken af den danske udlændingepolitik i en rapport fra Europarådets menneskerettighedskommisær, Alvaro Gil-Robles.
»Regeringens jurister har nøje vurderet menneskerettighedskommissærens rapport. Deres konklusion er, at udlændingeloven, herunder ikke mindst 24-årsreglen og tilknytningskravet, er i fuld overensstemmelse med menneskerettighederne,« sagde Bertel Haarder i går i Berlingske Tidende.

Nuanceret rapport
Men domstolene er den eneste myndighed, der formelt kan vurdere Udlændingeloven juridisk, og det har lange udsigter. Før en prøvesag om udlændingeloven, når til den europæiske menneskerettighedsdomstol, vil der gå syv til otte år, vurderer Ole Espersen.
»Det er lang tid at vente, hvis man er forelsket,« siger han.
Selv om notatet ikke skal læses som en afgørelse af, om Udlændingeloven er i strid med menneskerettighederne eller ej, ser Espersen alligevel flere positive træk ved rapporten.
»Rapporten sammenstiller flere eksperters udtalelser om udlændingeloven, så også almindelige mennesker kan læse det og få en forståelse for de forskellige synspunkter i debatten,« siger han.
Ole Espersen vurderer, at rapporten desuden udtrykker en større samarbejdsvilje fra regeringens side i forhold til, da den Europarådets menneskerettighedskommissær, Alvaro Gil-Robles, først præsenterede sine konklusioner i juli i år.
»Regeringen er ikke enig i Gil-Robles rapport, men der gives udtryk for en større samarbejdsvilje i forhold til tidligere. Gil-Robles fik jo nærmest verbale øretæver, da han præsenterede sin kritik,« siger Ole Espersen.
Andre eksperter siger ligeledes, at regeringens notat ikke kan afgøre, om Udlændingeloven er i strid med menneskerettighederne.
Adjunkt i menneskerettigheder ved Københavns Universitet Jonas Christoffersen sagde i går i Berlingske Tidende:
»Der er tale om et korrekt og seriøst notat, og jeg er ikke ved hurtig gennemlæsning faldet over noget, der støder mig. Men for at man kan tage endelig stilling til, om konventionerne er overtrådt eller ej, må man se på, hvordan lovgivningen administreres i såvel Udlændingestyrelsen som Integrationsministeriet.«

FAKTA
Regeringens svar til Gil-Robles
*I store træk afviste regeringen kritikken fra Europarådets kommissær for menneskerettigheder, Alvaro Gil-Robles.
*Regeringen afviser bl.a. at ændre 24-årsreglen, fordi regeringen ikke mener, at rådgivning, mægling m.m. er nok til at forhindre forældre presser deres sønner og døtre til gifte sig. Regering deler ellers Gil-Robles bekymring for, at reglen rammer unge, der gifter sig frivilligt.
*På samme vis er regeringen afvisende over for at genoverveje 28-årsreglen. Regeringens jurister mener ikke, at loven er i strid med lighedsprincippet.
*De økonomiske krav til folk, der søger familiesammenføring, var også under kritik. Regeringen afviser at slække på kravene med henvisning til, at andre EU-lande også stiller krav om, at den herboende skal kunne forsørge familien.
*Regeringen vil dog følge nogle anbefalinger. Bl.a. vil den præcisere flygtninges ret til familiesammenføring.shn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu