Læsetid: 3 min.

En ren forglemmelse

Politiet glemte at sigte våbenhandler for våbensalg, og politichef mistede hukommelsen. Forglemmelserne var på dagsordenen i ugens afhøringer i Dan
29. september 2004

Lynge-sagen

»Jeg har tænkt hele weekenden. Jeg ville meget gerne huske mere.«
»Det er rushet ud af hovedet.«
Dårlig hukommelse og rene forglemmelser var på dagsordenen, da Dan Lynge-kommissionen mandag og tirsdag havde indkaldt til nye afhøringer i Østre Landsret.
Her var toppolitifolk fra både Rejseholdet og Vejle politi blevet indkaldt for at fortælle om, hvad de husker om Dan Lynge – samt om en række våbenhandler, rockere fra Hells Angels var indblandet i i midten af 1990’erne op til den store rockerkrig. Men ingen blev meget klogere i løbet af denne uges afhøringer.
En af de centrale personer i sagen, den tidligere leder af Rejseholdet, Per Kanding, havde ganske enkelt glemt stort set alt, hvad der handler om Dan Lynge.
Han indledte mandag sit vidneudsagn med ordene:
»Jeg er foruroliget over, hvor lidt jeg kan huske.«
Per Kanding huskede således ikke længere, at han havde bedt sine folk om at udarbejde et skriftligt notat om Dan Lynge til Justitsministeriet – et notat Justitsministeriet heller ikke kan erindre at have modtaget, og som Ivar Boye, tidligere chef for Rigspolitiet, først kunne erindre at have modtaget og videresendt til ministeriet, da han læste om notatet i Ekstra Bladet i 2003. Indtil da havde Ivar Boye nægtet ethvert kendskab til Dan Lynge. Per Kanding henviste ifølge Ekstra Bladet til sin manglende hukommelse 39 gange i løbet af den time lange afhøring i Østre Landsret.
Dét står i skarp kontrast til det faktum, at hans navn er at finde i utallige af de mødereferater, notater m.v. Dan Lynge-kommissionen bruger i sagen som dokumentation.

Lynge i miniudgave?
Kommissionen er i gang med undersøge myndighedernes rolle i sagen om eksrockeren Dan Lynge, der fra 1991 til 1995 infiltrerede rockermiljøet i Danmark. Han fodrede politiet med oplysninger, der blev sendt videre op i systemet. Spørgsmålet er, hvor langt op, oplysningerne kom, og hvad man gav Lynge til gengæld.
Lynge hævder, at justitsvæsenet så igennem fingre med grov kriminalitet, han begik både før og efter, at samarbejdet med politiet begyndte. Kriminalitet der både indbefatter attentatplaner mod højtstående embedsmænd, narkohandel og våbenhandel.
Netop våbenhandel var også emnet i går tirsdag i Østre Landsret. Her tog kommissionen fat på en sag fra Vejle i 1995, hvor en lokal våbenhandler havde solgt våben til HA.
Sagen har ikke direkte forbindelse til Dan Lynge men er relevant, fordi den drejer sig om de samme principper: Hvor langt er politiet gået for at få fingre i god information? Har de set igennem fingre med alvorlig kriminalitet i en større sags tjeneste?
Vejle-sagen begynder i oktober 1995, hvor tre HA’ere lige har købt en ladning maskinpistoler samt skarp ammunition af en mand, politiet kalder ’Vejle-manden’, og som er en kendt kriminel i byen. Lynge, derimod, har kaldt Vejle-manden for politimeddeler. Vejle Politi og Rejseholdet har Vejle-manden under intensiv overvågning fordi, de mener, han kan føre dem ind i narkomiljøet. Derfor ser politiet også, da HA’erne kører af sted mod Storebæltsfærgen. Hurtigt får politiet orienteret deres kolleger på den anden side af Storebælt, og de tre HA’ere bliver snuppet, da færgen når til Halsskov.

Ren forglemmelse
Vejle-manden bliver ikke rørt i våbenaktionen, fordi politiet gerne vil fortsætte med deres narkoefterforskning. Men til sidst opgiver politiet sin overvågning af ham, da de vurderer, at han »er ved at gå i hundene«. Ved et tilfælde bliver han alligevel anholdt. Det sker i Odense, hvor han kører spritkørsel med en maskinpistol. Herefter bestemmer politiet sig for at starte en retssag. Vejle-manden bliver idømt fire og et halvt års fængsel baseret på materiale fra overvågningen. Men våbenhandlen med HA indgår ikke i anklageskriftet. Vejle-manden er end ikke blevet afhørt om sagen til trods for, at rockerkrigen starter få måneder efter, og at to af HA’erne er identiske med dem, der senere slår en Bandidos rocker ihjel i Københavns Lufthavn.
Hvorfor stillede politiet ikke våbenhandleren til ansvar?
»Det var en ren forglemmelse,« sagde kriminalinspektør Peter Krogh, Vejle Politi, i går.
»Først nu bagefter er jeg blevet klar over, at han selvfølgelig skulle have været sigtet for det.«
Det samme siger den kriminalassistent fra Rejseholdet, Carl Jakob Riis, der var udsendt for at hjælpe til med efterforskningen.
»Det er rushet ud af hovedet,« sagde Carl Jakob Riis i går.
Dan Lynge-kommissionen fortsætter sine afhøringer i næste uge.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her