Læsetid: 2 min.

Rhônes fristelser

18. september 2004

Vin
Du skal gå efter Rhône-vinene, sagde min daværende fransklærer i 1995. Det var i Bruxelles i en pause, hvor vi lod bøjningen af de uregelmæssige verber i konjunktiv ligge et øjeblik. Siden har jeg ikke haft grund til at klage over hans råd, men tværtimod fulgt dem med mange glæder til følge.
Men det handler ikke om konkrete vine i denne uge. Derimod om en helt ny bog om vinene fra Rhône. En flot guide fra en dygtig vinkender til meget store vin oplevelser.
Det er Jyllands-Postens vinskribent Niels Lillelund, der netop har udgivet bogen Rhône Vinene. Det er i sig selv en enorm opgave at beskrive det kæmpestore vinområde på 223 sider, men her er det gjort veloplagt og i et nøgternt sprog.
Der er omkring 8.000 vinbønder i Rhône området. Det store område er delt i to.
Det nordlige Rhône, som strækker sig fra Vienne lidt syd for Lyon til Valence nord for Montelimar i syd. Her er det alene tilladt at bruge syrah druen, og det er her i det nordlige Rhône, vi finder de dyreste vine. Det er i det nordlige Rhône, vi møder de uforglemmelige Côte-Rôtie-vine. Det er meget kraftige vine, der giver et resultat – med Niels Lillelunds ord – »en komplet, kompleks vin, som ikke fås noget andet sted i verden«.
Nogle af de allerstørste bliver lavet af den mest berømte vinkøbmand i området, Marcel Guigal. Han og hans familieforetagende laver årligt 5,5 millioner flasker vin især i det nordlige Rhône, men firmaet et også aktivt i resten af området.

Det sydlige Rhône er langt større, og her er der også en enorm forskel på priser og kvalitet.
Her er det ikke enkeltdruevin, som i det nordlige Rhône, men derimod blandingsvin. Det er først og fremmest grenachedruen, som dominerer, men for det meste sammen med syrah og mourvedre.
Niels Lillelund introducerer fint til en lang række af de meget spændende domainer i det sydlige Rhône, som efter min mening også er nogle af de mest interessante vine på markedet i dag. Det gælder bl.a. Domaine Jaume i Vinsobres, som jeg har omtalt et par gange i disse spalter. Det er et domaine, som altid er et besøg værd. Hvad enten det handler om deres husvin til 48 kr. eller deres topvin »Clos des Échalas« til 175 kr., der alene er lavet af druerne grenache og mourvedre fra 40-60 år gamle vinstokke.
Det sydlige Rhône er selvfølgelig også Châteauneuf-du-Pape. Det havde i mange år et lidt slidt renomme, indtil den store amerikanske vinguru Robert Parker fik øje på den stærke og kraftige vin.
Niels Lillelund har besøgt Château de Beaucastel i den nordlige del af appellation Châteauneuf-du-Pape. Her bruger man 13 forskellige druesorter, men det er de 30 pct. mourvedre, der ifølge Lillelund er med til at give vinen smagen af svampe, skovbund, læder, stald og andet godt i den genre.
Den vin vil jeg præsentere her i spalterne om nogle uger.

*Niels Lillelund: Rhõne vinene, 223 sider, 269 kr. JP bøger/Politikens forlagshus. ISBN 87-567-7140-1

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu