Læsetid: 2 min.

Skarp kritik af DR-dækning

TV-A viderebringer udokumenterede påstande om tvangsægteskaber, siger kritikere og klager til Pressenævnet
10. september 2004

Danmarks Radio skaber indtryk af, at alle dansk-udenlandske par, som flytter fra Danmark til Sverige, er blevet tvangsgift og kun har proforma-adresser i Sverige – helt uden at have belæg for påstanden. Sådan lyder kritikken fra Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination (DRC) og foreningerne Ægteskab uden Grænser (ÆUG) i både Danmark og Sverige. Organisationerne er så oprørte, at de nu indklager Danmarks Radio for Pressenævnet.
»Vi kan ikke leve med, at man på et udokumenteret grundlag stempler alle dansk-udenlandske ægtepar, der er flyttet til Sverige, som tvangsgifte,« siger formand for Ægteskaber uden grænser i Danmark, Erik Lemcke.
Reglerne for god presseskik er blevet overtrådt, fordi Danmarks Radio på ingen måde har forsøgt at indhente oplysninger fra de mennesker, der er blevet angrebet, mener foreningen.

Forkerte påstande
Kritikken rettes blandt andet mod en artikel fra DR’s hjemmeside med titlen: ’Hård svensk kritik af 24-års regel’, hvor ordlyden er:
»Sveriges justitsminister Thomas Bodström vil ikke høre tale om at indføre en 24-årsregel ved familiesammenføringer som i Danmark, selv om 60-80 unge nydanskere månedligt flytter til Sverige – tilsyneladende for at blive tvangsgift.«
Desuden klager organisationerne over, at integrationsminister Bertel Haarder samme aften i tv-avisen uimodsagt får lov at sige:
»Hvor Sverige tilsyneladende bliver brugt til at gennemføre danske tvangsægteskaber, og hvor der benyttes dækadresser i Malmö, som udløser en familiesammenføring, skønt de pågældende slet ikke bor i Danmark.«
DRC og ÆUG mener, at påstandene i artiklen og nyhedsindslaget er uunderbyggede og decideret forkerte. I klagen peger organisationerne på, at de svenske myndigheder kun kender til fire tilfælde af tvangsægtesskab i forbindelse med de 3.000 danskere, der er flyttet til Sverige, og at der i 2003 kun blev givet 13 afslag i den danske udlændingestyrelse med mistanke om tvangsægteskab som begrundelse.
Formanden for DRC, Niels-Erik Hansen, mener, at DR som minimum burde have givet dansk-udenlandske ægtepar mulighed for at svare på påstandene.
»Man kan selvfølgelig ikke spørge alle parrene, men DR burde have spurgt Ægteskab uden Grænser, foreningen, som repræsenterer dem. DR kunne jo også have spurgt de svenske myndigheder, men i stedet har de bare været mikrofonholder i et spindoktor-stunt af den anden verden,« siger Niels-Erik Hansen og fortsætter: »Parrene, som bor i Sverige, er blevet ofre i denne her sag. De er blevet udsat for menneskerettighedskrænkelser af den danske stat, og så skal de bagefter finde sig i, at ministeren står og sviner dem til.«
Formanden for Ægteskab uden Grænser i Sverige, Torben Estermann, er selv flyttet til Sverige med sin kone fra Zimbabwe, fordi han ikke kunne stille den bankgaranti på 53.000 kroner, som udlændingeloven kræver, hvis man vil have opholdstilladelse til sin ægtefælle. Han mener, at de fleste dansk-udenlandske ægtepar, som bor i Sverige intet har med tvangsægteskab at gøre: »DR’s historier mangler fuldstændigt nuancer. Den eneste tvang, der har været i mit ægteskab, har været, at de danske myndigheder har tvunget mig til at flytte til Sverige, og langt hovedparten af os, der har været nødt til det, har ikke indgået tvangsægteskab,« siger han.
Organisationerne håber, at Danmarks Radio bringer en berigtigelse af oplysningerne, og at stationen lader Ægteskab uden Grænser komme til orde i debatten.
DR’s nyhedsdirektør Lisbeth Knudsen ønskede i går ikke at kommentere organisationernes klage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her