Læsetid: 3 min.

Skatte... stop, hop og loft

S og R giver nu danskerne et løfte om et skatteloft, hvis de overtager regeringsmagten efter næste valg
2. september 2004

Skattestop, skattehop eller skatteloft. Skat er populært på Christiansborg, når der skal langes ud efter de andre, når der skal sikres stemmer, og når det skal forklares, hvordan fremtidens velfærd skal sikres.
Regeringen lancerede allerede inden sidste valg ’skattestoppet.’ I perioden med Fogh for bordenden er skatterne blevet holdt i ro – nogle endda sat ned – og man har brugt det politiske krudt på at advare vælgerne om et ’skattehop’ hvis statsministeren efter næste valg hedder Lykketoft.
I går var det så tid for et politisk modtræk, og derfor lancerede Socialdemokraterne og De Radikale deres løfte til vælgerne om et ’skatteloft.’
»Vi vil ikke finde os i regeringens skræmmekampagne om, at vi vil brandbeskatte danskerne og i særdeleshed boligejerne. Derfor offentliggør vi nu vores løfte om et skatteloft,« sagde Socialdemokraternes formand Mogens Lykketoft på et velbesøgt pressemøde på Christiansborg. SR-skatteloftet handler groft sagt om, at skatter og afgifter ikke må stige mere end de almindelige lønstigninger.
Derudover slår partierne fast, at skatten på indkomst skal sættes ned, og at den offentlig gæld skal afdrages hurtigere, end det sker under den nuværende regering.
»Den nuværende regering har med sit skattestop puttet sig selv ned i en spændetrøje uden reel mulighed for at regere landet, fordi skattestoppet blokerer hver gang, der skal rykkes rundt på noget. Men øget beskæftigelse kræver reformer, specielt skattereformer,« siger Marianne Jelved.

Stor uenighed
Lanceringen af det nye skatteloft viste også, at de to partier langt fra er enige om skattepolitikken – især når det handler om, hvordan nedsættelser på indkomst skatten skal finansieres.
Og de to partiledere afviste da også at komme med et fælles udspil om en skattereform inden næste valg:
»Vi synes, det er fair, at vælgerne har forskellige partier at vælge i mellem. Så må styrkeforholdet mellem de partier, der indgår i regeringen, vise, hvor meget man kan få igennem,« siger Marianne Jelved.
Mogens Lykketoft peger på, at V og K gjorde det samme forud for sidste valg:
»De havde også forskellige programmer, men en fælles ramme. Det her er mere ærligt. Vælgerne ved, hvad vi ikke vil gøre mod dem, og hvad vores retning vil være, men også at vi har forskellige forestillinger om social profil og finansiering,« siger Mogens Lykketoft.
En SR-regering vil sandsynligvis få Enhedslisten og SF som parlamentarisk grundlag og SF’s formand Holger K. Nielsen glæder sig da også over, at de to partier har forkastet regeringens skattestop.
»Det er glædeligt, at S og R har overtaget SF’s forslag om et skatteloft, og jeg kan se, at vi er enige om at sikre almindelige danskere mod skattestigninger,« siger Holger K. Nielsen.
Han er til gengæld stærkt i tvivl om, hvorvidt SR udgaven af skatteloftet vil gøre det muligt både at finansiere fremtidens velfærd og fastholde gældsafviklingen:
»Der findes en del uklarheder, specielt omkring fordelingsprofilen. Derfor vil jeg opfordre Socialdemokraterne og De Radikale til at fremlægge hver deres konkrete plan for skatteindtægter, velfærdsudgifter og gældsafvikling i den kommende valgperiode,« siger Holger K. Nielsen.
Enhedslistens skattepolitiske ordfører, Pernille Rosenkrantz-Theil, afviser blankt, at partiet vil lægge stemmer til et skatteloft. Og uden enhedslistens støtte bliver udspillet ikke til noget, mener hun:
»Det bliver ikke med Enhedslistens stemmer, at S og R får flertal for en skattereform, der har til formål at øge indkomstforskellen mellem arbejdsløse og lavtlønsmodtagere,« siger Pernille Rosenkrantz-Theil

FAKTA
SR-skatteforslag
*Indkomstskatten skal sættes ned, så alle kan komme i arbejde
*Den offentlige gæld skal afvikles hurtigere, derfor skal skattelettelserne være finansieret, og skatteindtægterne må ikke udhules af inflationen
*Loft over regulering af boligskatter, afgifter og brugerbetaling så den maks reguleres i samme takt som de almindelige lønstigninger
*Skatteloftet gælder også for en kommende skattereform og betyder, at hvis en skat sættes op, skal en anden sættes tilsvarende ned

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her