Læsetid: 3 min.

De sorte enkers hævn

Russisk undertrykkelse forvandler tjetjenske kvinder til desperate selvmordsbombere
3. september 2004

Hævntogt
Rosa Nagajeva løber, man ser det for sig, skrækslagen hen ad den støvede vej mod sit hus ved hønsefarmen i den tjetjenske landsby Alkhan-Kala. Russiske soldater, som er midt i en såkaldt ’udrensning’ på jagt efter oprørere, har tilbageholdt hendes 13-årige søn. »Hvis du kommer med en maskinpistol, får du ham igen«, har de sagt til Rosa.
Det skriver den russiske netavis dni.ru med kilde i menneskerettighedsorganisationen Memorial og støtte i flere andre russiske medier. Soldaterne bliver utålmodige og giver drengen besked om at ringe til sin mor. Da han fortæller, at de ingen telefon har, siger de: »Det har vi til gengæld.« Imens køber moren en maskinpistol af nogle andre soldater for 2.500 rubler (600 kr.). Da hun afleve-rer den, får hun sin dreng tilbage, men han er sønder-
slået og har brandsår efter cigaretter på ryggen og mellem fingrene, og han har haft telefonledningen omkring halsen med strøm i. Tre år tidligere var Rosas bror forsvundet, formentlig dræbt af russiske soldater. Ingen har siden set eller hørt noget til ham.
For knap to uger siden ankom Rosa så sammen med sin søster Armant, deres veninde Satsita Dzhebirkhanova, hvis bror også er forsvundet, og endnu en veninde Marjam Taburova til Moskva. Forvandlet til såkaldte ’sorte enker’, desperate tjetjenske kvinder, opsatte på hævn og villige til at gå i døden for det.

Intet at tabe
Ifølge en række russiske medier stod de fire kvinder bag først bombesprængningen ved metrostationen Risjkaja, som kostede Rosa og ni andre livet og sårede 51, og de to flystyrt i forrige uge, der kostede 89 mennesker livet. Politiet frygter, at den fjerde sorte enke fortsat opholder sig i Moskva og kan slå til når som helst.
Alle husker vist første gang, de sorte enker trådte ind på nethinden. Det var, da 41 terrorister holdt over 700 teatergængere som gidsler i oktober 2002 på Dubrovka-teatret i Moskva. Efter specialstyrkernes gasning og storm på teatret lå der 120 døde gidsler og samtlige 41 gidseltagere var skudt. Heriblandt en snes kvinder. De var alle indhyllet i sort fra top til tå, med sorte tørklæder, og med det såkaldte martyrbælte fyldt med sprængstoffer om maven. De sorte enker efterlod en besked: »Vi har intet at tabe.«
Sidste år slog endnu en sort enke til under en rockkoncert i Moskva og dræbte 14 plus sig selv. Og endnu en sort enke slog 17 ihjel ved at bruge sig selv som bombe mod en bus i Tjetjenien.

Ønsker hævn
Det britiske dagblad Independent skriver, at de sorte enker drives frem af desperation og ønsket om hævn over tabte sønner, brødre, mænd eller fædre. CNN tilføjer, at de bliver udnyttet og misbrugt af skrupelløse tjetjenske terrorister. Kremls talsmand siger til CNN, at det er internationale terrorister, der står bag og at de sorte enker ikke bliver oplært i Rusland, men i udlandet.
Selv siger de ikke andet end: Gud er stor. Men en af deres tjetjenske landsmænd, den tjetjenske politiker, nu Putins rådgiver i Tjetjenien-spørgsmål, Aslanbek Aslakhanov siger, at tjetjenske mænd aldrig ville sende kvinder i krig. »Det er psykologisk … terrorister, der misbruger kvinders ulykke,« siger han.
Siden onsdag morgen har sorte enker sammen med en gruppe mandlige terrorister holdt hundredvis af børn og voksne som gidsler på en skole i Nordossetien. I skrivende stund er udfaldet ikke kendt. Men hvad, der går gennem hovedet på de sorte enker, hvoraf nogle formentlig selv er mødre, hvis de beslutter sig for at udløse bomberne over de tilfangetagne børn, er der næppe nogen, som kan forklare.
Isvestija skrev i går, at der ifølge sikkerhedspolitiet FSB er otte nye sorte enker på vej mod Moskva. Ifølge bladets kilde er de på vej fra Tyrkiet, men ventes ikke at krydse den velbevogtede georgisk-russiske grænse. De ventes at komme via Kasakhstan, hvis grænse til Rusland bogstaveligt talt er en ukontrolleret åben dør.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her