Læsetid: 2 min.

Stor ståhej for Cohen

20. september 2004

Spot
Jeg tror virkelig på, at han er den største nulevende poet på jorden,« har sanger og sangskriver Rufus Wainwright fornylig sagt om den canadiske sanger og poet Leonard Cohen. Han kan i morgen fejre sin 70 års fødselsdag. I den anledning viser DR2 to timers tema om manden med den klagende stemme, som snart er så dyb, at det desværre kun er hunde, der kan høre de lave toner. Avisen The Guardian har i anledning af hans fødselsdag samlet 70 ting, der er værd at vide om Leonard Cohen. Her er fem af dem:
*Cohen sluttede sig til som munk et buddhistisk samfund nær L0s Angeles i 1990’erne
*Han har hele livet levet som manio-depressiv
*I 1986 han han en gæsterolle i et afsnit af serien Miami Vice, hvor han spillede chef for Interpol med det sære navn François Zolan
*Skuespillerinden Anjelica Huston har i et interview med Cohen fra 1995 beskrevet ham som ’halv ulv og halv engel’
*Cohen har aldrig været gift, men bryder sig godt om kvindeligt selskab – især når han synger. Han har sagt, at hans stemme lyder meget bedre, når en kvindestemme neutraliserer hans disharmoni.

Tidligere på året udgav 16 danske kunstnere På danske læber, der byder på Cohen-sange i danske oversættelser og fortolkninger af blandt anden Niels Skousen, Claus Hempler, Nikolaj Nørlund og Lise Westzynthius. Nogle af dem vil i aften på DR2 synge Cohen-sange og fortælle om Cohens betydning for dem.
DR2 viser også den canadiske dokumentarfilm fra 1965, hvor vi møder digteren Leonard Cohen hjemme i Montreal. På det tidspunkt boede han på den græske ø Hydra i et hus uden el og vand og havde endnu ikke påbegyndt sin musikalske karriere. Derefter viser stationen et Jarl Friis-Mikkelsens talkshow fra 1992 med Leonard Cohen. I denne forkortede version oplever vi en afslappet, humoristisk og klog sanger, der bl.a. mixer drinks, giver gode råd om kærlighed og det at blive ældre.
Stemmen, som passer til ethvert beklumret soveværelse, har beriget os med klassikere som »Suzanne« og »Hallelujah«, har været stor inspiration for Nick Cave og Suzanne Vega og synger lyriske sange på et nyt album, Dear Heather, der er på gaden den 25. oktober. Men det er der over en måned til. Men som sagt kan man allerede i aften blive klogere på Cohens liv, lyrik og musik.

*Temaaften på DR2 om Leonard Cohen kl. 20.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her