Læsetid: 2 min.

Terror uden netværk

Gidseltagerne i Irak synes ubekæmpelige. Ingen ved, hvem de er, hvor de er, og hvordan de er organiseret. Spørgs-målet er ,om de selv ved det, og det gør det svært at bekæmpe dem
2. september 2004

Desperation
Jaish Ansar al-Sunna, The Islamic Army, den hemmelige islamiske hærs sorte banner-division. Med næsten hver ny gidseltagning i Irak har der været en ny gruppe, der har påtaget sig ansvaret. At modstanden er så fragmenteret er det, der gør det svært at give et klart bud på hvad mener kan gøre ved den uholdbare situation i Irak, mener mellemøstekspert og forsker ved Danmarks Humanistiske Forskningscenter, Lars Erslev Andersen. »Det helt store problem i Irak lige nu er, at man ikke har et klart billede af, hvem der står bag både disse gidseltagninger og den generelle modstand,« siger han.
Han opfatter den omfattende gidseltagning som et udtryk for desperation. Det eneste middel. »Det er jo en relativ simpel måde at få en stor effekt på,« siger han og henviser til, at gidseltagerne har set, at det faktisk kan betale sig. Filippinerne trak sine 51 soldater ud af Irak i juli for at få frigivet den kidnappede lastbilchauffør Angelo de la Cruz. Derfor er Lars Erslev Andersen ikke sikker på, at der nødvendigvis er et netværk bag bortførerne. »I sagen med de to kidnappede franske journalister virker det næsten som om, det er en gruppe, der simpelthen er dannet til lejligheden,« siger han.

Dystre perspektiver
Den franske avis Libération skrev i går, at personer indenfor det tidligere irakiske militær samarbejder med islamiske fundamentalister i modstanden mod koalitionen. Den teori vil Lars Erslev Andersen ikke afvise. Muligvis har en sådan alliance været dannet allerede inden invasionen, fortæller han. Det er muligvis denne alliance, der hører hjemme i Fallujah-området, hvor det eneste organiserede netværk, man kender til, opholder sig. »Der har været forlydender om, at personer indenfor Husseins Bath-parti har haft forbindelse til islamiske grupper. Og nu har de pludselig en fælles sag. Hvis det forholder sig sådan, kan man sige, at kri-gen faktisk startede, da præsident Bush erklærede den for slut.«
Den fælles sag er modstanden mod koalitionen og mod nogen som helst form for stabilitet i landet. I følge Lars Erslev Andersen hersker der både organiseret og uorganiseret terrorisme sted i Irak og før man kan gøre noget for at forhindre kidnapninger, skal man opklare, hvem terroristerne er og hvordan de er organiseret. »Men noget man kan gøre, selvom det er meget vanskeligt, er at begynde en afvæbning. Indsamle så mange våben som overhovedet muligt,« siger han. Men sådan som situationen er lige nu, ser han kun dystre fremtidsperspektiver: »Irakerne handler i desperation. Jeg er bange for, at vi fremover kun vil være vidne til flere bort-
førelser og henrettelser. Efter krisen med al-Mahdi-militsen i Najaf blev løst, eskalerede kidnapningerne. Det ene problem afløser det andet.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu