Læsetid: 3 min.

’Udlændingepolitik i frit fald i Sverige’

Imens svenske politikere langer ud efter dansk udlændingepolitik, strammes muligheden for at få asyl i Sverige. Myndighederne spiller hasard med folks liv, mener svensk advokat
3. september 2004

Sverige har altid brystet sig af at være et land, der tager imod med åbne arme. Men det er spil for galleriet og det rene hykleri, når den svenske justitsminister kalder den danske udlændingelov for diskriminerende, mener den svenske flygtningeadvokat, Tryggve Emstedt.
»Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus. Svensk udlændingepolitik er i frit fald. Man afviser flere og flere asylansøgere, og det bliver værre år for år. Myndighederne spiller hasard med folks liv«, siger Tryggve Emstedt.
Han mener, at den svenske lovgivning er forholdsvis fornuftig, men kritikken rettes mod Udlændingenævnet, som ifølge advokaten tolker reglerne så stramt, at sagsbehandlingen grænser til det fremmedfjendske.
»Det er en uendelig lille procentdel, der får asyl. Der er en fundamental mistro til asylansøgere, som har et nærmest racistisk præg. Regeringen dækker sig ind under en lovgivning, der i virkeligheden bliver tolket så stramt, at ansøgeren ingen retssikkerhed har«, siger Tryggve Emstedt.

Kan ikke anke
I modsætning til i Danmark, hvor man kan klage til Integrationsministeriet som sidste instans, kan Udlændingenævnets afgørelser ikke ankes. Til gengæld er der ingen grænse for, hvor mange gange man kan søge sin sag behandlet. Men Tryggve Emstedt oplever, at det sjældent hjælper at få sagen genoptaget.
»Man mistror dig bare mere og mere. Næsten uanset hvor meget dokumentation du har, bliver der givet afslag. Sverige har fået flere klager fra internationalt hold, og regeringen lover at se på sagsbehandlingen, men det er tomme løfter, for i virkeligheden gør de ingenting«, siger han.
Den danske speciallæge i psykiatri, Anders Dalby Pedersen, bor og arbejder i Sverige. Han oplever også, at myndighederne svigter de svageste, og han har netop klaget til Riksdagens ombudsmand over en afgørelse fra Udlændingenævnet. Sagen drejer sig om en familie fra Kosovo, som kom til Sverige i 1998. Begge børn er født i Sverige, og Børne- og Ungdomspsykiatrien har efter adskillige undersøgelser vurderet, at især drengen er i fare for at lide psykisk og social overlast, hvis familien sendes hjem. Alligevel fastholder Udlændingenævnet deres afgørelse.
»Det svarer til, at en kirurg efter grundige undersøgelser stiller diagnosen strubecancer, hvorefter Udlændingenævnet omgør bedømmelsen helt uden specialviden. Nævnet har ikke engang ulejliget sig med at indhente synspunkter fra en medicinsk/psykiatrisk specialist«, siger Anders Dalby Pedersen.
Han peger på, at Sundhedsministeriet i Kosovo såvel som den svenske ambassade siger, at de psykiatriske behandlingsmuligheder i Kosovo er meget dårlige, men det afvises ifølge speciallægen også af Udlændingenævnet. Derfor har den danske læge nu klaget til ombudsmanden og forventer svar om et års tid.

Kritik afvises
Hos Udlændingenævnet afvises kritikken af den stramme sagsbehandling, men man medgiver, at færre får svensk asyl end tidligere.
»Kritikken af os er ikke ny. Det er rigtigt, at der er færre, der får asyl i Sverige, men det skyldes flere ting. Blandt andet benytter vi forordningen fra Dublin-konventionen, der gør det muligt at sende en asylansøger tilbage til det EU-land, som vedkommende kom fra, og som så skal behandle sagen. Det gælder faktisk for en tredjedel af alle ansøgerne. Dernæst giver vi langt flere ophold af humanitære årsager. end man gør i f.eks. Danmark«, siger generaldirektør, Håkan Sandesjö.
Han peger også på, at der fortsat kommer mange ansøgere fra Balkan, men at de lande nu betragtes som sikre, og at langt de fleste derfor bliver afvist.

FAKTA
Svensk sagsbehandling
*Migrationsværket i Sverige svarer til den danske Udlændingestyrelse. Herfra søges om opholdstilladelse i første instans
nHvis ansøgningen afvises kan sagen ankes til Udlændingenævnet – svarende til det danske Flygtningenævn
*Humanitære ophold i Sverige gives af Udlændingenævnet, imens ansøgere i Danmark må anke til en tredje instans – Integrationsministeriet – for at få et sådant opholdmek

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her