Læsetid: 4 min.

Utroskabslov er tilbageskridt for Tyrkiets kvinder

Tyrkiske kvinde-organisationer ser med bekymring på regeringens ønske om at kriminalisere utroskab
23. september 2004

Tyrkiet. Nærmere bestemt Anatolien. En ung tyrkisk pige på 16 år ringer til en lokal radiostation for at ønske et stykke musik. Hun vil gerne høre en kærlighedssang. Hendes bror, som er automekaniker på et værksted i nærheden, hører hendes opkald i radioen. Han lægger, hvad han har i hænderne, går hjem og skærer halsen over på hende. Han fortæller senere i retten, at han troede, at hun havde hemmelige kærester, siden hun ville høre en kærlighedssang.
Ifølge Nazik Isik, konsulent i kvindeorganisationen Flying Broom, ligger regeringens seneste lovforslag om at kriminalisere utroskab i umiddelbar forlængelse af sådan en årelang praksis med æresdrab, diskrimination og kontrol med kvinders færden, relationer og seksualitet.

Fordel af loven
»Derfor vil det være et stort tilbageskridt for tyrkiets kvinder, hvis loven bliver gennemført,« siger hun.
Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan har imidlertid fremført det argument, at de tyrkiske kvinder udelukkende ville drage fordel af en utroskabslov.
Simpelthen fordi det vil lægge en dæmper på ægtemændene. Især de tyrkiske kvinder i Anatolien, det syd-østlige Tyrkiet, skulle således være voldsomt trætte af, at deres mænd benytter sig af det hastigt stigende marked for russiske prostituerede. Ifølge præsidenten har de derfor ligefrem stillet krav om en utroskabslov. Det fremkalder kun latter hos Nazik Isik.
»Hvem er de disse anatolske kvinder? Jeg kender ingen anatolske kvinder, som ville udsætte sig selv for den skam og den dårlige økonomi, der uvilkårligt ville følge efter en fængsling af deres ægtemænd,« siger hun og påpeger, at kvinder allerede har mulighed for at blive skilt med klækkelig økonomisk kompensation i tilfælde af utroskab, hvilket gør utroskabsloven fuldstændig overflødig for kvindernes
vedkommende. »Det drejer sig om kontrol med kvinderne – ikke andet,« siger Nazik Isik.
Lovforslaget om utroskab har vakt stor undren ikke blot blandt tyrkiske kvindeorganisationer men også hos regeringens største oppositionsparti, i journaliststanden i tyrkiet, i EU og sågar blandt medlemmer af regeringspartiet AKP.
Lovforslaget kommer nemlig få uger, før EU-kommissionen kommer med sin vurdering af, hvorvidt der bør indledes optagelsesforhandlinger med Tyrkiet. Noget som blandt andet vil afhænge af, om Tyrkiet har ændret straffeloven, så den lever op til EU’s standarder.
Utroskabslovens gennemførelse afhænger derfor ikke kun af, hvorvidt regeringen, med eller uden støtte fra de øvrige partier i parlamentet, beslutter sig for at vedtage loven, men også af, hvordan EU stiller sig overfor lovforslaget. Indtil videre har EU stillet sig endog meget skeptisk. I dag kl. 11.00 mødes Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan derfor med EU’s udvidelseskommissær Günter Verheugen for at diskutere spørgsmålet.
Ayse Karabat Ellegaard, journalist på Aljazeera og desuden prisbelønnet for sine artikler om tyrkiske kvinders vilkår, mener at Erdogan vil forsøge at sammenligne det følsomme spørgsmål om abort i Irland med det følsomme spørgsmål om utroskab i Tyrkiet. Hun mener altså, at Erdogan vil argumentere for at utroskabsloven ikke bør kunne blokere for optagelsesforhandlinger.

Prøveballon
Tyrkiet har i årevis arbejdet på at forny og forandre straffeloven, hvilket blandt andet indebærer afskaffelse af nedsatte straffe ved æresdrab og voldtægter. Straffeloven var netop blevet klar til vedtagelse, men det blev forplumret af udspillet med utroskabsloven.
»Det virker fuldstændig underligt, at regeringen på den ene side forsøger at få vedtaget en fuldstændig revideret og moderniseret straffelov, og på den anden side forsøger at få medtaget noget så traditionelt og konservativt som en utroskabslov i straffeloven,« siger Gülsun Kanat fra kvindeorganisationen Morcati, som hjælper voldsramte kvinder. Hun er stærkt modstander af utroskabsloven, og afventer i undren på forklaringen på regeringens fremfærd.
Der er mange mulige forklaringer i vælten.
Onur Öymen fra oppositionspartiet CHP ser udspillet som et udtryk for, at regeringspartiet er under pres fra radikale islamistiske græsrødder i partiet. Andre ser det som om regeringen spiller med musklerne overfor EU. Andre igen som om det islamisk funderede AKP endelig viser sit sande ansigt.
»Jeg tror, at det er en prøveballon, som AKP ender med selv at punktere, « siger Ayse Karabat Ellegaard. Ifølge hende har AKP tidligere fremsat vidtgående lovforslag for så blot at aflive dem få uger senere på trods af at partiet faktisk har flertal til at vedtage dem.
Tyrkiet har tidligere haft en utroskabslov. Ifølge den kunne mænd straffes, hvis de havde haft en affære over to år, og kvinder hvis blot de havde dyrket sex med en fremmed mand en enkelt gang. Loven blev afskaffet for mænd i 1996 og for kvinder i 1997. Strafferammen var dengang, som nu foreslået, to år.
Ifølge Selim Yenel, vicechefforhandler i spørgsmålet om EU-medlemskab, har tumulten omkring utroskabsloven skadet Tyrkiet.
»Men der kan stadig rettes op på det, hvis blot regeringen trækker lovforslaget tilbage, eller hvis EU pludselig skulle vise sig imødekommende,« siger Selim Yenel. Han hælder dog mest til det første. En række kvindeorganisationer, her i blandt Flying Broom håber, at han får ret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her