Læsetid: 3 min.

Verdensklassens frække fyr på visit

Den sydafrikanske ærkebiskop Des-mond Tutu stryger på besøg i Køben-havn sine beundrere med hårene. Præsidenter giver han det glatte lag
11. september 2004

Portræt
Ørene er foldet helt ud hos hver og én af de cirka 600 mennesker i Københavns Universitets festsal. Ordene bliver indsuget fra den sorte mand på talerstolen, som hvisker, messer og skriger. Hele showet varer en time. Da tilhørerne defilerer ud, er hænderne varme af klapsalver, mundvigene af latter og hjerterne af hans ord.
Endnu en gang har 72-årige Desmond Tutu indtaget en forsamling. Selv om stemmen til tyder lyder, som om den er i overgang, og at han i skikkelse og humør minder om en konfirmand, så trænger han igennem. Ikke bare hos danskere, som er bevidst om Tutus lederrolle i kampen mod apartheid, men også hos blandt andre præsidenterne Thabo Mbeki (Sydafrika), Robert Mugabe (Zimbabwe) og George Bush (USA).
Den gråhårede, helbredssvækkede Nobel-pristager kunne med sindsro hvile på laurbærerne. Men han kan ikke lade være med at bide fra sig. Og statsledere og andre kendisser ømmer sig, når Tutu går i kødet på dem.
I år har Tutu indledt et frontalangreb på 80-årige Robert Mugabe, som med fast hånd styrer Zimbabwe mod afgrunden. I maj kaldte Tutu sin tidligere allierede i kampen mod apartheid for »en karikatur af en afrikansk diktator.« Mugabe plejer at ignorere Tutus angreb, men denne gang kom der svar. Mugabe beskyldte den anglikanske topfigur for at »være uhellig« og en »vred, djævelsk og lille biskop.«
Tutus tidligere fælle i kampen mod apartheid præsident Mbeki har fået en moralprædiken for at bruge penge på våbenindkøb i stedet for sociale programmer. Tutu, der er æresdoktor ved flere amerikanske universiteter, har givet landets leder Bush et hak i tuden for invasionen af Irak.
De kirkelige ledere i Sydafrika, som han kender så godt fra sin tid som leder af det mellemkirkelige sydafrikanske kirkeråd, slipper heller ikke for øretæver. De katolske ledere har fået verbale kindheste for ikke at anbefale brug af kondom i kampen mod Sydafrikas fjende nummer et: aids.

Gud har en drøm
I Københavns Universitets festsal refererer Tutu flere gange til sin baggrund som religiøs leder. Sin tale indleder han med at sige:
»I har vel hørt historien om præsten, der prædiker og prædiker og på et tidspunkt udbryder: ’Hvad mere kan jeg sige?’ Hvorpå en på bageste række råber: ’Amen!’«
I sommer blev Tutus nyeste bog Gud har en drøm udgivet på dansk. Tutu har ligesom sin himmelske chef også mange drømme om en bedre verden. Han har ikke mistet troen på det gode i mennesker, selv om han som formand for Sydafrikas Sandheds- og Forsoningskommission (1994-1998) har hørt utallige vidnesbyrd om menneskelig modbydelighed. Med henvisning til sine møder med bødler fra apartheid-tiden siger han:
»Fordi et menneske har opført sig som et monster, vedbliver det ikke at være et monster. Alle mennesker er Guds børn og har evnen til at forbedre sig.«

Billet til himlen
I Festsalen får tilhørerne også serveret bidder af Tutus humor. En kvinde stiller Tutu tre spørgsmål, og Tutu bruger adskillige minutter på at svare, hvorefter han afslutter med en bemærkning til mødeleder Holger Bernt Hansen fra universitetets Center for Afrikastudier:
»Du ved, hvis man ikke vil have flere spørgsmål, så giver man lange svar.«
Denne i udseende næsten kloning af sangeren og entertaineren Sammy Davis Junior har et glimt i øjet, som vil gøre enhver lun jyde misundelig. Glimtet kom til udtryk i foråret, da Sydafrika (iøvrigt med held) forsøgte at få værtsskabet for verdensmesterskabet i fodbold i 2010. Tutu gik med i en sydafrikansk lobbygruppe og han lovede medlemmerne af fodboldforbundet FIFA’s udvælgelses-komité »en billet til himlen«, hvis de bestemte sig for Sydafrika.
Søndag prædiker Tutu i Københavns Domkirke. Husk høreapparater og lommetørklæder.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her