Læsetid: 5 min.

Ærlighed varer længst

’Jeg vil gerne længere ned i suppen, dyrke den evige udfordring, det er at formidle musik,’ siger guitaristen Aske Jacoby, der i øjeblikket rider på en bølge. Han har 25 års jubilæum som musiker, er klar med en forløsende plade og modtog søndag Ken Gudman Prisen
11. oktober 2004

Interview
»Det har for mig altid handlet om at give sig hen til musikken. Allerede i mine unge år som musiker drømte jeg om at være en del af den spirituelle energi, som musik er. At det blev guitaren, var lidt en tilfældighed, selv om der naturligvis er noget tiltrækkende, noget ædelt, barskt og frækt ved en el-guitar. Men det handler mere om musik. Musikere er på en skide vigtig mission. Jazzmusikeren Albert Ayler sagde: ’Music is the healing force of the universe’. Det er sandt. Musik kan helbrede krop og sjæl. Og skabe verdensfred! Man skal sørge for at give folk en helende oplevelse. Musikere er vore dages shamaner. De er medier for Den Store Ånd.«
– Har du studeret indianerreligion?
»Det handler om en erkendelse af, at vi er små led i en kæmpestor kæde, at vi hænger sammen som mennesker. Det er dét, musikken kan formidle. Al musik er dybest set ude på det samme, selv om udtrykkene er vidt forskellige. Det er også derfor, at jeg spiller så meget forskelligt.«
Aske Jacoby fejrer i år 25 års jubilæum som professionel musiker. Han har spillet med de fleste, der er værd at nævne.

Glad for at leve
»Jeg er virkelig gennemglad for det, jeg har lavet. Jeg føler det, som om jeg for alvor har sluttet fred med mig selv. Når man er ung, har man disse forfængelighedsdrømme om at være et eller andet f.eks. noget andet end en skaldet jødedreng. Jeg drømte om at være smuk, rig og feteret. Men man bliver jo altid den, man i virkeligheden er. Vi musikere balancerer ofte mellem storhedsvanvid og personlighedskrise. Men jeg er nået frem til at være virkelig glad for at leve og spille.«
Med til historien hører også, at Aske Jacobys sange på pladen kredser om vejen igennem den store, tunge ensomhed efter en svær skilsmisse og ud på den anden side.
»Det sjove ved mit orkester er, at flere af medlemmerne selv har meldt sig ind, fordi de virkelig havde lyst til det. Det gælder f.eks. guitaristen fra Stockholm, Staffan Astner og Sanne Salomonsen. Efter en koncert med Thomas Helmig kom hun og spurgte, om vi ikke skulle lave noget sammen. Hos mig er hun korpige! Hun insisterede selv. Det samme skete med Jakob Høyer, der er den ene af gruppens to trommeslagere. Den anden er Frands Rifbjerg. De kommer sjovt nok begge fra jazzen, men Høyer spiller f.eks. også med The Raveonettes. De to har et indbyrdes sprog, der er meget inspirerende for os andre.«

Musik med holdning
– Det vrimler jo med musikalske aktivister, der giver deres politiske holdning til kende…
»Jeg er så glad for, at den politiske musik er kommet tilbage også herhjemme. Tænk lige over det: Vi er en krigsførende nation! Det er en katastrofe, en dødssynd i nyere tid. Selv Thomas Helmig siger sin mening, og jeg er stolt af, at han har modet til det. Og det gælder heldigvis ikke kun musikere, men også forfattere og skuespillere.«
– Hvad er den særlige lektie eller erkendelse, du kan udlede af 25 år på scenen?
»Jeg har altid insisteret på at være mig selv. Jeg kan godt lide at gå på tværs og skabe noget musikalsk spænding og uro. Jeg har nok haft et ry for at være ret besværlig, når jeg har været presset ind i et eller andet mainstream-koncept, hvor en industri skal tækkes. Jeg reagerer altid, hvis vi ikke beskæftiger os med ærlighed. Musik må ikke stå stille. Musikere er forskere. Vi skal ned i ’moderkagen’.«
– Er der nogen musikere, noget musik, der har været særlig skelsættende for dig?
»C.V. Jørgensen betyder vanvittig meget for mig og min udvikling; det vigtige i at være sig selv. Men også mange andre musikere, jeg har spillet med. Hvad angår lyttemusik er det bl.a. Hendrix, The Who, John Coltrane og Miles Davis. Forleden sad jeg og hørte Coltrane på sopransax. ’My Favorite Things’ med flageoletter og det hele. Han lyder jo som Hendrix! De er basalt ude i samme ærinde. Han har virkelig fat i den åndelige kraft.«
Jacobys inspirationskilder fortæller noget om den musikalske bredde, han selv har dyrket igennem årene. Men også om at det er musik med udfordring og substans, der tænder ham.
»Jeg er her ikke bare for at tjene penge, men for at bidrage. Jeg har brug for at spille mystisk jazz, rock, funky musik…Jeg har behov for at få impulser fra forskellig slags musik. Jeg har alle dage været meget glad for Jimi Hendrix. Men mine inspirationer henter jeg mange steder fra: Bob Dylan, Prince, 1970’ernes fusion med Weather Report, Return To Forever og Miles Davis. Men også fra nyere kompositionsmusik.«
– Din plade, Clubbing, fra 1997 var meget fri i interaktionen, tæt på jazzen i væsen…
»Det var en dokumentation af én koncert, spillet her og nu uden overdubs eller noget. Det er det fede ved jazz. Man må alting. Min nye plade er mere en popplade i bredeste forstand. Men her er også en levende interaktion. Uanset hvad jeg spiller, har jeg den samme tilgang: det er lige vigtigt hver gang, og det skal eddermame være fedt.«

FAKTA
Aske Jacoby
*Aske Jacoby (f. 1963). Guitarist, sanger, sangskriver og producer. Søn af musikkritikeren, Jan Jacoby. Professionel fra 16-års alderen. Har medvirket på utallige pladeindspilninger og spillet med et meget stort antal musikere i dansk rock, pop, jazz og bluesmusik. Spiller i øjeblikket særligt med eget band, Thomas Helmig, Paul Banks, Kasper Tranberg og Mads Hansen. Udgivelser i eget navn: Not Only For The Royalties (1992), Clubbing (1997) og Transfer Power (2004).
Jacoby er kendt som en el-guitarist med udsøgt stilsans, et distinkt anslag og et dynamisk, nuanceret spil. Søndag modtog han ved en gallakoncert i Amager Bio som den første Ken Gudman Prisen på 10.000 kroner, der gives til en dansk musiker, som i særlig grad opfylder kravene om personlighed, håndværk og integritet. Prisen er stiftet af en fond til minde om trommeslageren, Ken Gudman, der døde i 2003.
*www.gudman.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her