Læsetid: 3 min.

Amerikanske diplomater frygter Bush-sejr

Efter neo-konservativ udrensning af udenrigsministeriet kan Det Hvide Hus blive et nyt Kreml
12. oktober 2004

Analyse
For nogle måneder siden fik den amerikanske ambassadør i et lille nordeuropæisk land en »god idé«. Opinionsundersøgelser hjemme i USA gav Kerry en føring over Bush, men det var jo helt skørt, mente han. Så han foreslog et prøvevalg på ambassaden. Det ville, »helt sikkert«, give et mere realistisk indtryk – og kunne vel også bruges til indtjening af points til ham personligt i Det Hvide Hus.
Men ambassadørens rådgivere fik projektet stoppet. Thi de forudså, at prøvevalget kunne give én stemme til Bush, mens resten ville gå til Kerry.
Mellem de slet skjulte sandheder i amerikansk udenrigstjeneste er, at Bush set med mange diplomaters øjne har været en katastrofe for USA’s anseelse og deres arbejde. Hvad værre er: I neo-konservative kredse mener man, at udenrigsministeriet derfor ikke har arbejdet ihærdigt for præsidentens politik.
Hvis Bush bliver genvalgt, er der to muligheder:
1) Præsidenten ændrer sikkerhedspolitikken, så den kan få større opbakning i den amerikanske elite og fra allierede.
2) Præsidenten gennemfører en udrensning af udenrigsministeriet, så det fremover bliver et mere loyalt redskab.
Det er ikke usandsynligt, at Bush vælger den første mulighed. Han er ekstremt isoleret i USA’s traditionelle udenrigs- og sikkerhedspolitiske elite. Og globalt er USA isoleret med allierede, som håber på valg af Kerry, og en ’verdensopinion’, som støt bevæger sig ud i anti-amerikanisme af den mest ekstreme art. Kursændring er derfor nødvendig af hensyn til nationens vitale interesser.

Stærk præsident
Man kan i dag høre denne version fra ledende medlemmer af Council on Foreign Relations, som er USA’s parallel til det danske Udenrigspolitisk Selskab. Men vurderingen deles ikke af mange, som har gjort eller stadig gør tjeneste i amerikansk diplomati.
Mellem de offentlige tvivlere er 27 tidligere topdiplomater og generaler, som har dannet gruppen Diplomats and Military Commanders for Change (www.diplomatsforchange.com). I et interview med internet-magasinet Salon siger ambassadør William Harrop, som har 39 års tjeneste bag sig, at de neo-konservatives indflydelse næppe vil blive mindre: »Vi mener, at Bush er en stærk præsident. Vi tror ikke, at han er marionetdukke for nogen specifik gruppe. Og vi mener, at det vil være meget svært for ham at skifte retning«.
Tilbage står så en ændring af udenrigstjenesten. Det anses i diplomatiske kredse for sikkert, at Colin Powell vil forlade topposten. Allierede har i fire år sat deres lid til, at Powell ville påvirke sin chef, men resultaterne er få. Powells diplomater har noget nær forgudet ham, og de har i den populære general set et værn mod de ideologiske fanatikere, som har besat andre dele af USA’s sikkerhedspolitiske apparat.

Udrensning
Diplomaters frygt luftes nu i en artikel, som Salon har bragt – skrevet af en anonym veteran, som stadig er i tjeneste. Han hævder, at Powells afgang i udenrigsministeriet anses for starten på en omfattende udrensning. Optimister har regnet med, at afløseren kunne blive Paul Bremer, der var statholder i Irak. Den udnævnelse har neo-konservative bekæmpet, og nu har Bremer selv givet dem et godt argument, da han i sidste uge mere end antydede, at USA ikke har soldater nok i Irak.
’Anonym’ mener, at præsidentens nationale sikkerhedsrådgiver Condoleeza Rice bliver ny udenrigsminister, og at neo-konservative vil indtage topposter. Han forestiller sig, at den nuværende chef i ministeriet for rustningskontrol og international sikkerhed, John Bolton, bliver Rices stedfortræder.
Bolton er en af de mest fanatiske neo-konservative, der er imod multinationalt samarbejde, som USA ikke kan dominere. Han forventer også, at dette udenrigsministerium vil følge en plan for total støtte til Israel, som neo-konservative udarbejdede i 1996. Det er ensbetydende med, at Arafat skal fjernes, diktaturet i Syrien skal styrtes og Irans atomanlæg skal udslettes.
Analysen kan hente næring i reformer, som den neo-konservative politiker Newt Gingrich foreslog sidste år. Først i en tale, siden i en artikel i magasinet Foreign Policy, fremlagde han et anklageskrift mod udenrigsministeriet.

Blinde ledere
Det har angiveligt opgivet »værdier og principper« og stræber i stedet efter »tilpasning og passivitet«. Derfor vil kun en gennemgribende reform og »kulturchok« gøre ministeriet til et redskab for præsidentens udenrigspolitik.
Reformerne vil helt gøre ministeriet til en propaganda-tjeneste. Det er sandsynligt, at ubehagelige sandheder så end ikke vil nå frem til Washington, fordi diplomaterne vil frygte for deres karriere.
Følgerne er kendte fra Sovjetunionens eksempel. Lederne i Kreml blev blinde, fordi ingen turde sige dem sandheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her