Læsetid: 1 min.

Balkan er på vej

Rumænien og Bulgarien ventes ind i EU fra 2007. For-handlinger med Kroatien skal i gang næste forår
7. oktober 2004

Det næste hold
BRUXELLES – Bulgarien er allerede færdig med at indarbejde de omtrent 90.000 sider lovtekst, der er forudsætning for EU-medlemskab. Rumænien mangler endnu nogle kapitler af den store lovbog, men Kommissionen regner med at blive færdig inden årets udgang.
Derefter skal de to lande overvåges i et par år – så lovene også bliver gennemført og landenes forvaltninger, kontrolsystemer og utallige andre ting bliver videre tilpasset. Og så kan de begge være medlem fra 1. januar 2007.
Medmindre der altså sker et eller andet drastisk. Hvis der er »klare beviser« på, at det ene af landene ikke lever op til kravene, så kan Anders Fogh Rasmussen og de andre landes regeringsledere udsætte optagelsen af det ene eller det andet land indtil 2008.
Bulgarien bliver rost for en række forbedringer, men diskrimineringen af roma-mindretallet, den finansielle kontrol og den offentlige forvaltning skal der gøres noget alvorligt ved. I Rumænien efterlyser Kommissionen en lang række forbedringer: Domstolene skal forbedres, korruptionen bekæmpes, og roma-mindretallet bliver stadig diskrimineret.
Længere vestpå anbefaler Kommissionen at indlede forhandlinger om optagelse af Kroatien allerede fra foråret. I modsætning til Tyrkiet lyder der ikke de store sværdslag på vej til disse forhandlinger.
Men ligesom med Tyrkiet kan forhandlingerne sættes i bero, hvis menneskerettigheder eller demokratiske spilleregler krænkes alvorligt, og hvis der ellers er flertal for det i EU-landene.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her