Læsetid: 3 min.

Begmand til tele-sextjenester

Det er ikke længere lovligt at sende regninger for tele-sextjenester ud fra vis-nummer funktion, har Sø- og Handelsretten bestemt i principiel forbrugersag
21. oktober 2004

Nu bliver der nok lidt mere stille hos Melina, Jane, Jacky, Angelique og alle de andre afklædte damer på sexhjemmesiden www.girlscam.de.
Samtidig kan hundredevis af rudekuvert-plagede danskere med problemer på hjemmefonten ånde lettet op: De behøver ikke at betale de dyre regninger for brug af tele-sextjenester, som de efter egen opfattelse ikke har besøgt.
Fremover vil det nemlig være ulovligt for firmaer, der lever af at sælge eller fakturere tele-sextjenester, at sende regninger ud til formodede kunder alene ud fra en vis-nummer funktion. Det har Sø og Handelsretten netop afgjort i en retssag, som Forbrugerombudsmanden sidste efterår anlagde mod firmaet Nordic Media.
»Vi vandt sagen,« konstaterer jurist Jane Frederikke Land fra Forbrugerombudsmanden.
»Hvis man ikke kan sikre sig identiteten af køberen af sextjenester på anden måde end gennem en vis-nummer funktion, og forbrugeren fastholder, at han ikke har bestilt ydelsen, så må man ikke sende en regning. Det vil være ulovligt og i strid med markedsføringsloven, sådan som Forbrugerombudsmanden hele tiden har ment. Dommen er en vigtig og principiel sejr, som vil glæde de mange hundrede borgere, som har været plaget af det her.«
Sidste efterår fik Forbrugerombudsmanden således på én måned mere end 500 borgerhenvendelser om uforståelige sex-regninger, mens Forbrugerklagenævnet modtog mere end 2.000 henvendelser.

Hallo, hvem er det?
Tidligere har indehaveren af Nordic Media, Svenn Thorvald Hove Pedersen, afvist, at vis-nummer funktionen var kritisabel: »Der er ingen, der får en regning uden at have været inde på hjemmesiden. De tør bare ikke indrømme det, fordi det er tabu,« som han sagde til DR-programmet Kontant for et år siden.
For Forbrugerombudsmanden har det været afgørende at få slået fast, at en aftale om køb af en ydelse mellem to parter forudsætter en klar aftale: Ja, jeg køber det af dig til denne pris…. Men en sådan forhåndsaftale er netop ikke etableret forud for inkasso-bureauernes udsendelse af regninger for tele-sextjenster.
»I første række drejer det sig ikke, om der er ringet eller ej. Snarere om hvem der har ringet,« siger Jane Frederikke Land og henviser til, at det f.eks. kan være en mindreårig, der har benyttet forældrenes telefon. Men det skal forældrene ikke betale for.
»Det skal de ikke, fordi det simpelthen er ulovligt at falbyde sex-tjenster til mindreårige, og en vis-nummer funktion kan ikke afsløre, om køberen er over eller under 18 år,« siger hun. Men derudover kan det jo være mange andre end den person, der har telefonabonnementet, der har besøgt tele-sextjensten. Det kan være en nabo eller en bekendt, der er på besøg – eller endda en indbrudstyv.

20 kr. pr. minut
»Vores holdning har været, at forbrugeren kun skulle betale for en regning, hvis han eller hun selv havde foretaget opkaldet til sextjenesten vel vidende, hvad det ville koste,« siger Jane Frederikke Land.
Modsat har Nordic Media hævdet, at en telefonabonnent må hæfte for alle de samtaler, der sker fra vedkommendes telefon, uanset hvem der ringer. Ifølge Svenn Thorvald Hove Pedersen bliver besøgende på hjemmesiderne med sextjenster først mødt af en advarsel om, at prisen vil være 20 kroner i minuttet. Derefter skal den besøgende selv ringe op til et 70-nummer (eller bede sin computer gøre det) og derefter indtaste en fem-cifret kode. Først så er der adgang til tysk live-sex .
Forbrugerombudsmanden har tidligere advaret mod uden videre at betale regninger for tele-sextjenester fra en lang række firmaer, bl.a. IBC Telecom, TeleCollect, CavaloAll Billing Aps., Speedwork GmbH., Euro-Informdeia Aps., Røhmers Incasso Aps., Secure Tele Transfer Aps., Yellow-Tel Production Aps., II Aps., Persolvo Inkasso, Scanbill Aps., Telebud Aps.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her