Læsetid: 4 min.

’Billig sushi er det eneste jeg savner’

Linn Bay har forladt Oslo og dens hovedstadmiljø for at tilbringe de næste tre år i Århus. Hun har fundet et godt sted at bo, så indtil videre er hun rigtig glad. For sin uddannelse, byens kulturliv og stemningen i latinerkvarteret
15. oktober 2004

Opslagstavlen III
Linn Bay tog fra Oslo til Århus i slutningen af august og indlogerede sig på hotel CAB INN i den centrale del af byen.
Hendes plan var at søge intensivt efter en bolig, og hun satte derfor en seddel op på opslagstavlen i Superbrugsen på Vesterbro Torv. Håbet var, at det ville falde på plads, inden hun skulle begynde på Ka-ospilotuddannelsen nogle dage senere.
»Jeg havde hørt, at det ville være vanskeligt. Måske ikke lige så svært som i København, men Århus er jo en stor universitetsby,« siger den 23-årige norske kvinde.
Samtidig havde hun også sine klare ønsker. Hun ville undgå at bo i Hasle eller andre bydele væk fra centrum. Efter et par dage lykkedes det. Linn Bay deler nu en lejlighed med en dansk kvinde i det centrale Århus.
»Jeg er ret heldig, for der er vældig mange fra mit studie, som endnu ikke har fundet et sted at bo overhovedet. Jeg har derimod allerede fundet et sted, hvor jeg godt kunne forestille mig at bo i alle de tre år, jeg skal være Århus,« siger Linn Bay.
»Beslutningen om at forlade Oslo var et hårdt valg. Det ville have været komfortabelt at blive, og min største frygt har været, at jeg ikke skulle kunne opbygge et tilhørsforhold til Århus,« uddyber hun.
Den frygt synes indtil videre ubegrundet. Først og fremmest har Linn Bay med uddannelsen til Kaospilot fundet en »dynamisk virkelighed«, som hun er »så glad for«.
Og det på trods af, at hverdagen i undervisningslokalerne i Mejlgade kan være ganske lang.
»Ud over, at vi har undervisning fra 8.30 til 16 hver dag, så sidder vi jo tit til klokken 24 og arbejder med projekter og møder igen kl. 5.30 for at blive færdige,« siger Linn Bay.
Uddannelsen svarer foreløbig helt til hendes drømme, da hun i Oslo besluttede at søge gennem nåleøjet til Kaospiloterne. Ud over at man til optagelsesprøven skulle skrive en artikel og svare på 50 spørgsmål om sig selv, skulle 70 håbefulde kandidater i den afgørende udvælgelsesproces observeres under en to-dages workshop.
I slutningen af maj kom resultatet: Linn Bay var blandt de 35, som kunne begynde i dette efterår.
»Jeg ser det som en god investering i min fremtid. Jeg tror, at verden har brug for den slags projektledere, som kommer ud herfra,« siger Linn Bay, der for alvor fik smag for at blive projektleder, da hun var i Kirgisistan for at arbejde på et norskfinansieret børnehjem.

Ukendte kaospiloter
Linn Bay kommer egentlig fra Asker udenfor Oslo, og tidligere har hun arbejdet som livredder, servitrice, i en børnehave og med streetwear. Desuden har hun rejst i fire måneder i Mexico, USA, Kina og Vietnam, og hun har læst visuel kommunikation og medievidenskab.
»Jeg havde længe tænkt på Ka-ospiloterne som en mulighed. For i det miljø, jeg kommer fra i Oslo, ses det som en anerkendt uddannelse,« siger Linn Bay, som er en af 14 nordmænd på det nye hold kaospiloter.
Det har overrasket hende, at mange indbyggere i Århus ikke ved ret meget om uddannelsen.
»Nogle tror, at det er sådan en luftig uddannelse, selv om den er meget konkret. Jeg har også mødt flere mænd i 50 års alderen, som siger: ’Er det ikke den der gøglerskole?’ og andre igen, som siger: ’Ja, det er den skole, der skal nedlægges, ikk’?’. Det er ikke så meget, at folk er uvidende om det konkrete, der er pudsigt. Det er mere, at folk i Oslo ved, hvad der foregår, mens folk i Århus ikke ved, hvad der sker.«
Med kaospilot-uddannelsen får hun flettet mange af sine interesser sammen, og hun ser det som en døråbner til fremtiden. Måske vil hun engang lede et kreativt center i Oslo, markedsføre økologiske produkter i Norge, lave dokumentarfilm eller beskæftige sig med processer i virksomheder.

Pulserende Århus
Men nu skal hun foreløbig være de næste tre år i Århus, og hun er allerede ved at finde sig helt tilrette som indbygger i byen, som hun tidligere har besøgt som turist nogle gange til den årlige festuge og på gennemrejse.
»Jeg kan godt lide, at det er en meget kulturel by med mange
kunstudstillinger. Derudover virker den ret pulserende, ikke mindst i latinerkvarteret,« siger Linn Bay og tilføjer: »Men den er jo ganske lille i forhold Oslo.«
Engang imellem savner hun venner og familie derhjemme, men hun regner ikke med at rejse hjem på besøg særligt ofte.
»Der er ret dårlige forbindelser og lang transport med tog og båd fra Frederikshavn. Man kan selvfølgelig flyve, men det er ret dyrt for en studerende. Så det bliver nok ikke noget med at tage til Oslo blot for en weekend,« siger Linn Bay, som regner med at tage tilbage i efterårsferien og hente sin computer.
Når først den er kommet til Århus, er der ikke mere hun mangler. Der er iøvrigt ikke ret meget, hun ellers savner i sin nye tilværelse.
»Billig sushi er vel det eneste, jeg savner,« siger Linn Bay, tænker sig om et kort øjeblik og tilføjer:
»Ja, og så måske at møde en mand, jeg er glad for.«

Serie
Opslagstavlen
*Som i de fleste andre supermarkeder i Danmark hænger der en opslagstavle – »fra kunde til kunde« – i Superbrugsen på Vesterbro Torv i Århus. Her hænger lokale kunder beskeder op, hvis de f.eks. søger et sted at bo, savner en forsvunden kat eller vil sælge noget. Information har opsøgt nogle af personerne bag annoncerne. De to første artikler blev bragt den 12. og 13. oktober. Dette er den sidste artikel i serien

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu