Læsetid: 2 min.

CIA’s våbeninspektører modsiger Bush

Sagen om det manglende sprængstof i Irak er blevet politisk sprængfarlig for præsidenten i valgkampens sidste dage
29. oktober 2004

BOSTON – Præsident George W. Bush kom yderligere i defensiven i går, da to tidligere FN-våbeninspektører og ledere af USA’s jagt på masseødelæggelsesvåben i Irak modsagde hans regerings version af skandalen om 380 ton sprængsstoffer stjålet fra et våbendepot i al-Qaqaa, Irak.
David Kay udtalte, at tyveriet efter hans mening var sket efter USA’s invasion, ikke før. Charles Duelfer bekræftede, at CIA’s våbeninspektionshold – som han anførte – aldrig fik ordre til at undersøge, hvad der skete med de 380 ton ekstremt
farlige sprængsstoffer.
Det har Bush-regeringen ellers hævdet i de sidste par dage.
Samtidig viste en lokal tv-station i Minneapolis tv-billeder taget fra depotet 9. april 2003 af et tv-hold, som var tilknyttet den 101. luftbårne division. Tv-stationen oplyste, at holdet havde været i den sydlige del af det store depotområde, hvorfra tyveriet af de farlige sprængstoffer fandt sted.
Billederne viser ikke tegn på plyndringer indtil 9. april - altså efter den amerikanske invasion. Det kunne antyde, at flytningen af sprængstofferne ikke fandt sted før krigen. Det er ellers en teori, som præsident luftede på et valgmøde onsdag.

’Senatoren nedgør’
Affæren er blevet en politisk varm kartoffel i de sidste dage af præsidentvalgkampen. John Kerry har i fire dage slået hård på, at den manglende bevogtning af et ammunitionsdepot, som IAEA i Geneve havde haft ansvar for at overvåge indtil krigens start, er et klart eksempel på præsident Bushs inkompetente håndtering af krigen.
»Senatoren nedgør vores styrkers arbejde og vores officerers beslutninger uden at kende kendsgerningerne,« sagde Bush i en valgtale onsdag.
I går svarede Kerry: »Præsidentens vekslende forklaringer, undskyldninger og angreb på min person viser endnu engang hans tilbøjelighed til at fralægge sig ansvaret for sine egne handlinger.«
Tingene blev ikke bedre for præsident Bush, da hans trofaste allierede – eksborgmester Rudy Giuliani fra New York – lagde skylden på amerikanske soldater i et tv-interview torsdag morgen.
»Det egentlige ansvar for det ligger på styrkerne i området. Undersøgte de depotet grundigt nok?«
Et relevant spørgsmål er, om de amerikanske styrker havde fået ordre til at sikre al-Qaqaa. IAEA hævder, at Bush-regeringen var underrettet om den mulige tilstedeværelse af masseødelæggelsesvåben eller sprængstof til antænding af en atombombe.
»Den eneste forklaring er, at beslaglæggelse af masseødelæggelsesvåben ikke nød en særlig høj prioritet,« skriver den konservative journalist Andrew Sullivan på sin webside.
»Det er ret utroligt.«
Affæren bekræfter i Kerry-kampagnens øjne præsident Bushs forhastede beslutning om at gå i krig, den dårlige forberedelse og hans skødesløse håndtering af krigen og besættelsen af Irak. Det er en opfattelse, som et flertal af vælgerne deler i meningsmålingerne. Ved at slå hårdt på denne pointe i resten af valgkampen håber Kerry at vinde svingvælgere over på sin side.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her