Læsetid: 2 min.

Den enes død

7. oktober 2004

Spot
Siden begyndelsen af 80’erne har den bedste sendetid i perioder været overbefolket af bitre ældre hvide mænd i tweed. De er som regel omringet af bitre yngre hvide mænd ligeledes klædt i tweed. Trods al den bitterhed er krimigenren en af de mest populære i tv. Serien Inspector Morse er britisk tv’s største eksportvare. Og i aften kan man på DR2 så opleve skotsk tv’s pendant: Taggart.
Nogle vil måske undre sig over, at der ikke synes at være nogen blandt politifolkene, der lystrer navnet Taggart. Det har en ganske naturlig forklaring. Problemet med disse serier er, at selv om det er fiktion, så ligger de under for den samme beklagelige egenskab som vi andre: dødelighed.

Inspector Morse og skotske Taggart er to af de mest populære serier, men begge har mistet hovedpersonerne. John Thaw (Morse) og Mark McManus (Taggart) har løst deres sidste mordgåde, og det er vi mange, der er kede af – heri-blandt tv-producenterne. Derfor har de kastet enhver form for kunstnerisk integritet til side og lancerer nye afsnit i serierne, nu med de bitre sidekicks i fokus.
Burde man så ikke i det mindste finde på en ny titel til serien, nu hvor Taggart er død, og det i stedet er Mike Jardine, der er rykket op og leder efterforskningen? Svaret er: Nej, det ville være uklogt, for det, serien lever på, er mindet om den karismatiske Taggart.
Mike Jardine snylter på en død mand.

Sådan vil det uundgåeligt være, fordi i standardformen er det klart defineret, at det er samspillet med den underordnede, der skal være interessant, derfor må den underordnede ikke være for interessant selv. Faktisk skal han helst være kedelig. Som for eksempel Inspector Morses Sergeant Lewis. En familiefar, der henter børnene og gemmer sig for sin kone, når hun indretter huset. En dybt sympatisk, men jævn mand. Karaktertræk, der taler imod, at han nogensinde skulle være hovedperson i noget som helst.
Alligevel har ITV meddelt, at de synes, at såret nu har fået behørig tid til at hele, efter John Thaws død, og derfor er begyndt at filme nye mysterier med Kevin Whately som den forfremmede Inspector Lewis. Han skal løfte arven fra Morse, der i flæng citerede græske tragedier, drak pints og charmerede milde kvinder alt i en kontekst, der fik tv-seere til at elske ham på trods af, at han var en bitter, uhøflig og gnaven eremit.
Det er ikke en let opgave for en far til to med parcelhus og fem-dørs.

*DR2 20.45 Taggart: tango med døden

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu