Læsetid: 2 min.

Enhver bums i Moskva kører jo med blinklys

Som et levn fra kommunisttiden har særligt priviligerede bilister lov til at køre med røde eller blå blink på taget i Moskvas trafik-helvede. Nu har byens borgmester fået nok
8. oktober 2004

Trafikprop
Alle, der er vandt til at bane sig vej igennem Moskvas trafikhelvede, kender fænomenet. Mens alle almindelige dødelige pænt eller desperat eller rasende må holde stille i propper og køer, kommer der pludselig en splinterny Volvo eller BMW eller Mercedes farende forbi i midterrabatten med røde eller blå blink og i rasende fart.
Alle chauffører har oplevet både afmægtigheden og raseriet over disse privilegerede pinger, der mener, at det er langt vigtigere, at de når hjem i en fart, end alle andre.
Og som har fået myndighedernes tilladelse til at smække et blink på taget, hvilket giver forkørselsret og ret til at bevæge sig i midterbanen, som i sin tid blev oprettet til de kommunistiske partipampere.
Men dengang var der næsten ingen biler og derfor næsten ingen trafikproblemer, så det generede ikke de få forbipasserende Ladaer og Volgaer i synderlig grad. Det gør det nu. Så meget, at det kunne blive årsag til en ny revolution.
Det har Moskvas borgmester Jurij Lusjkov da også fattet. Han er blevet så irriteret over de talrige embedsmænds, bureaukraters og højtstående politikeres hæmningsløse trafikhærgen, at han har foreslået, at for eftertiden er det kun præsidenten og ministerenpræsidenten, der skal have lov til at køre med blinklys og eskorte.
»Hvorfor har vi så mange af de hersens blinkende fyrtårne? Enhver bums kører jo med blinklys,« sagde Lusjkov.
»Det store antal biler på gaderne med blink skaber irritation hos chaufførerne og forværrer trafiksituationen i Moskva voldsomt.«
Forslaget blev sendt videre til præsident Putin og regeringen, der nu netop har udsendt en liste over dem, som for eftertiden får tilladelse til at blinke med bilerne.

De vigtige
Intet tyder på, at Putins embedsmandshær har tænkt sig at lytte til borgmesterens råd. Ud over de naturligt blinkende biler fra politiet, ambulancetjenesten, brandvæsen og andre sikkerheds- og redningsorganisationer, er der fortsat 16 »organer« fra den udøvende magt, som er »vigtige« nok til at køre med blink. Indenrigsministeriet har 230 blinkende biler til rådighed. Forsvarsministeriet 19. FSB (KGB’s efterfølger) 95. Statsadvokaterne 10. Præsidentens administration 17. Udenrigsministeriet 15.
Dertil kommer lederen af præsidentens administration og hans stedfortrædere. Sekretæren for Sikkerhedsrådet. Præsidentens repræsentanter i provinsen samt deres stedfortrædere. Alle ministre og deres stedfortrædere. Nationalbankdirektøren og hans stedfortrædere. Formændene for parlamentets to kamre og deres stedfortrædere, samt lederne af partier og fraktioner i parlamentet.
Desuden, naturligvis, den dømmende magts fremtrædende ledere, samt formændene for de største statsskontrollerede virksomheder olie- og gasselskabet Gasprom og elforsyningsselskabet RAO-EAES.
Selv chefen for de russiske jernbaner behøver ikke selv at tage toget, for han må også gerne køre med blink på sin bil.
Så det vil fortsat være sådan, at det eneste tidspunkt med fred i Moskva er, når pingerne er på ferie. Som lederen af politiet i byen, der endda selv må bruge blink, udtrykker det: »Når parlamentsmedlemmerne og ministrene er på ferie, så er der ingen trafikpropper overhovedet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her