Læsetid: 3 min.

EU siger ’ja – men...’ til Tyrkiet

Et ja til forhandlinger – og en varm, beroligende håndsrækning til bekymrede vælgere. Det er hovedtrækkene i EU-Kommissionens udspil til Tyrkiet
7. oktober 2004

Lange udsigter
BRUXELLES – Beslutningen må være blevet en smule lettere for EU-landenes stats- og regeringsledere, når de den 17. december skal beslutte, om EU skal indlede optagelsesforhandlinger med Tyrkiet. Gårsdagens rapport fra Kommissionen fungerer som pejlemærke, og den siger: ja.
Men der er knyttet store betingelser til ja’et – flere af dem ukendte fra de tidligere optagelsesforhandlinger.
Målet er at give EU-landene redskaber, så de har helt styr over forhandlingerne og endda derudover.
EU’s tyske udvidelseskommissær, Günter Verheugen, havde den indtrængende, beroligende stemme på, da han præsenterede Kommissionens anbefaling af forhandlinger med Tyrkiet:
»Vi behøver ikke at frygte masseindvandring. Vi behøver ikke at frygte, at der ikke bliver penge tilovers til andre. Vi har redskaber til at styre det.«
Om særlige kontrolredskaber og muligvis en varig undtagelse fra retten til at flytte til et andet EU-land er diskriminerende?
»Uden denne sikkerhed ville hele processen slet ikke komme i gang,« svarede Verheugen.

Stramme tøjler
Hvis EU’s regeringsledere følger Kommissionens udkast, får de stramme tøjler til at styre forhandlingerne med. EU-landene kan til enhver tid med et kvalificeret flertal stemme for at udsætte forhandlingerne, hvis Tyrkiet »alvorligt og vedvarende« bryder EU’s principper om frihed, menneskerettigheder, demokrati og retsstaten.
Det er nyt i forhold til optagelsesforhandlingerne med de lande, der er blevet EU-medlemmer i år, men det ligger på linje med den såkaldte »Østrig-paragraf,« som giver EU-landene mulighed for at suspendere eksempelvis et medlems stemmeret, hvis landet overtræder EU’s principper.
Længere væk fra EU’s egne regler er forslaget om, at »arbejdskraftens frie bevægelighed« – en af EU’s absolutte kerneprincipper – måske skal sættes ud af kraft for Tyrkiet. Det harmonerer også dårligt med, at Kommissionen i den samme tekst peger på, at den voksende og unge befolkning i Tyrkiet med den rette uddannelse og på længere sigt kan blive en ressource af arbejdskraft i et EU, hvor befolkningen i gennemsnit er ved at blive ældre.
I hvert fald er der lange udsigter til tyrkisk medlemskab. Hvis Tyrkiet blev optaget med de nuværende regler om landbrugsstøtte og støtte til fattige regioner, ville der slet ikke være plads i budgettet.
Derfor er alle forhandlinger, der vedrører økonomi, udsat indtil EU’s næste budget. Den skal træde i kraft i 2014 – og lige nu er de interne slagsmål om budgettet for 2007-2013 kun lige akkurat gået i gang.

EU’s egne interesser
Da kommissærene præsenterede deres anbefalinger for EU-Parlamentet, var der kritik af rapporten. Flere parlamentarikere kritiserede Kommissionen for ikke at tage spørgsmålet om udbredt tortur alvorligt nok.
Også spørgsmålet om det tyrkiske militær på Nordcypern blev rejst. Mange af partigrupperne bakkede op om at indlede forhandlinger med Tyrkiet.
Men Parlamentets største gruppe, den kristen-konservative EPP-gruppe, var forbeholden og foreslog på ny sit model af et privilegeret partnerskab til Tyrkiet. Denne løsning afviste udvidelseskommissær, Günter Verheugen: Forhandlingerne indledes med EU-medlemskab som mål, fastlog han.
Der er er store EU-interesser forbundet et tyrkisk medlemskab. Det fremgår af den konsekvens-beregning, som Kommissionen offentliggjorde sammen med anbefalingen og Tyrkiet-rapporten.
Tyrkiet ligger simpelthen lige det sted på landkortet, hvor EU har store interesser. Både hvad angår sikkerhedspolitik, energi- og vandforsyning samt bekæmpelse af terror, kan Tyrkiet spille en vigtig rolle.
Desuden er Tyrkiets militær stort nok til at kunne yde »et markant bidrag til EU’s sikkerheds- og forsvarspolitik,« hedder det i konsekvens-papiret. Hvis EU vil »tage udfordringen om at blive en fuldgyldig international spiller,« så er der brug for Tyrkiet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her