Læsetid: 3 min.

Farcen i Gyngemosen

12. oktober 2004

Danmarks Radio leverede søndag aften både det brede og det smalle – ganske som det hører sig til på en public service-station: Først kunne folket følge begyndelsen på et stykke populært tv-drama, Ørnen, førend kenderne kunne nyde andet (eller tredje, femte, sjette?) akt af det absurde teaterstykke, Kleener. Det viste sig også foreløbig, at blive sidste akt; exit Kleener.
Det er en amputeret ledelse, der nu sidder tilbage og skal styre Danmarks Radio gennem økonomisk krise og politisk tumult. For to uger siden sagde tv-direktør Jørgen Ramskov op. For en uge siden blev generaldirektør Christian Nissen fyret. Og i går sagde bestyrelsesformand Jørgen Kleener selv stop.
Christian Nissen blev fyret for ikke at fortælle hele sandheden til sin formand. Og formanden fyrede sig selv, efter at han lod sig fange i en lodret løgn over for offentligheden. Først havde Kleener ikke tillid til Nissen, så havde Kleener ikke tillid til bestyrelsen, og til sidst havde Kleener ikke tillid til Kleener:
»Jeg har sviget bestyrelsens tillid, og andre har svigtet min tillid,« skrev Kleener diplomatisk i en pressemeddelelse, men betegnede kort efter bestyrelsen som ’en sæk lopper’. Han hentyder formentlig til de to delvis ustyrlige bestyrelsesmedlemmer Karsten Madsen (V) og Søren Espersen (DF), der på skift har bidraget til farcen de sidste par år.
Mange mediepolitiske iagttagere har haft travlt med at udlægge konflikten i DR som ’politisk’ – forstået således, at det borgerlige flertal i DR’s bestyrelse med rygstøtte fra det borgerlige flertal i Folketinget, slagtede en socialdemokratisk Nissen. Men for det første er det ikke meget socialdemokrat over Nissen. For det andet blev fyringen på forhånd godkendt af socialdemokraternes formand. Og for det tredje fremstår Kleener og resten af bestyrelsen nu så forvrøvlede, at det er svært at forstille sig, at de overhovedet ville kunne begå et politisk attentat.

Det vil for nogen være fristende at konkludere, at Danmarks Radio har brug for en ’professionel’ bestyrelse. Det efterlyste DR-journalisternes fællestillidsmand i går, og det var sådan det lød i regeringens mediepolitisk udspil fra maj 2002:
»DR skal have en professionel bestyrelse bestående af personer med faglig indsigt i medier, virksomhedsledelse og andre relevante kompetencer. Det skal ske for at gøre op med en tid, hvor DR’s bestyrelse har bestået af personer udpeget af de enkelte partier i folketinget frem for professionelle bestyrelsesmedlemmer.«
Sådan endte det ikke i medieforliget senere samme år og tak for det. Det er ganske uklart, hvad der egentligt menes med betegnelsen professionel i denne sammenhæng, og selv en professionel bestyrelse skal udnævnes af nogen. Hvis ikke af de politiske partier, hvem så? Kulturministeren?
Jørgen Kleener har – med sin farceagtige optræden – sået tvivl om værdien af en politisk bestyrelse. Han bad bestyrelsen vælge side mellem sig selv og Nissen, og da bestyrelsen valgte at støtte ham og ofre Nissen, levede Kleener ikke op til den tillid, han blev vist. Det er naturligvis uprofessionelt – og fyringen af Nissen, der indtil i går morges syntes velbegrundet, fremstår nu i bedste fald som tvivlsom.
Den perlerække af episoder, hvor Christian Nissen givet har været mere end uvillig til at føre bestyrelsens vilje ud i livet, blegner i sammenligning med en bestyrelsesformand, som for åben mikrofon og kamera leverede en lodret løgn. På sin egen tv-station endda. To gange på en aften.

Alligevel MÅ det fastholdes, at Danmarks Radios bestyrelse skal forankres i folkestyret og nok så mange formandssvipsere bør ikke ændre på det. En public service-virksomhed, hvis succeskriterier ikke alene kan måles på høje seertal eller bundlinie, må nødvendigvis indgå i en relation med sine ejere, licensbetalerne, som andet end forbrugere.
Dette er ikke nødvendigvis et omkostningsfrit argument: Jørgen Kleener blev af mange betegnet som en moderat borgerlig og sand liberal. Det kan med andre ord blive meget værre, altså meget mere skingert og blokpolitisk, hvis ikke Brian Mikkelsen løfter sig over vanligt niveau og udpeger en ny bestyrelsesformand, der kan rumme mere end blot borgerlige synspunkter. Det er der mere behov end nogensinde før.
Ind til da kan den resterende del af DR-bestyrelsen passende krybe ud af det formandsly, som de den seneste uge har søgt hen i, og begynde at varetage enhver bestyrelses pligter nummer et til tre: virksomhedens, ejernes og medarbejdernes interesser.

hbn & nt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her