Læsetid: 2 min.

FE var vilde med Grevil

Forsvarets Efterretningstjeneste, FE, gav tidligere efterretningsofficer Frank Grevil topkarakter, viser intern vurdering
12. oktober 2004

Forsvarets Efterretningsjeneste var vilde med den tidligere efterretningsofficer Frank Grevil, der i øjeblikket står anklaget i Københavns Byret for at have udleveret en række hemmeligtstemplede Irak-papirer til pressen.
Det viser en fortrolig personelvurdering, der trods flere problematiske episoder i Frank Grevils fortid, giver den tidligere analytiker topkarakter for bla. dømmekraft og ansvarsfølelse.
Under den igangværende retssag har anklagemyndigheden desuden fremhævet den tidligere FE-analytikers personlige utilfredshed med jobbet i FE som et muligt motiv for at gå til pressen med Irak-vurderingerne og en generel kritik af FE for manglende professionalisme og effektivitet.

Topkarakterer
I den fire sider lange personelvurdering, som Information er i besiddelse af, beskriver bedømmer Finn Chemnitz den nu anklagede specialist i kemiske våben bla. som en »solid, dygtig og kompetent medarbejder, der med stor dygtighed har påtaget sig opgaver også uden for sit eget felt.«
Han får absolut topkarakter for bla. dømmekraft, opfindsomhed, analytiske anlæg, selvstændighed og ansvarsfølelse og vurderes at være »god til at at arbejde under stress.«
Vurderingen er underskrevet af sektorchef N.H. Hedegaard, der anbefaler, at Grevil på grund af sit »potentiale« får opfyldt sit ønske om »at prøve kræfter med en anden stilling, når mulighed byder sig.«
Personelvurderingen er speciel interessant, fordi anklagemyndigheden ved politiadvokat Michael Jørgensen på retssagens første dag satte spørgsmålstegn ved Grevils motiv for i januar måned at udlevere »to, måske tre« hemmeligtstemplede Irak-vurderinger til Berlingske Tidende.
Michael Jørgensen stillede bla. en byge af spørgsmål om Grevils tidligere ansættelser i Esso, Shell, Danisco og Adibis, et tidligere BP-datterselskab, hvorfra han bad om at blive fyret efter sin kones død i begyndelsen af 90’erne.
Anklagemyndigheden interesserede sig desuden for omfanget af Grevils sygefravær i de to et halvt år, han var ansat i FE og fremhævede den generelle utilfredshed med tjenesten, som prægede Grevil fra dag ét i jobbet som FE’s analytiker af spørgsmål om kemiske våben.

Skeletter i skabet
Derudover er FE’s personelvurdering interessant, fordi der tidligere fra politisk hold er blevet rejst tvivl om, hvorvidt FE havde screenet Grevil i tilstrækkelig grad i forbindelse med hans ansættelse i 2001.
Spørgsmålet blev rejst efter flere medier i foråret havde berettet, hvordan Grevil havde generet modparten i gammel huslejesag ved at indrykke en falsk dødsannonce og misbrugt sin ansættelse hos Shell til at ændre den ene af modpartens officielle stillingsbetegnelse til »luder.«
Grevil beskyldte regeringen for forsøg på at begå karaktermord med oplysninger, der kun kunne stamme fra Politiets Centralregister. Efter en nærmere undersøgelse afviste justitsminister Lene Espersen (K), at oplysningerne kom fra politiet.
FE ønsker ikke at kommentere en verserende retssag og henviser til, at FE’s chef kontreadmiral Jørn Olesen er blandt tirsdagens vidner i Københavns Byret.
»Det, vi har at sige om den sag, kan man høre i retten,« siger FE’s pressemedarbejder Ole Toft.

*læs tidligere artikler tema.information.dk/fe

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her