Læsetid: 2 min.

Flygtninge-spionage vækker bekymring

Spionage mod iranere og irakere i Danmark får folketingspolitikere til at sætte spørgsmålstegn ved myndighedernes evne til at beskytte flygtninge
23. oktober 2004

Politikere fra højre til venstre i folketingssalen tvivler på, at myndighederne er effektive nok, når det gælder om at beskytte herboende flygtninge mod spionage og chikane.
Justitsminister Lene Espersen (K) kommer nu til at svare på en række spørgsmål om det arbejde, som anklagemyndigheden og Politiets Efterretningstjeneste (PET) udfører.
Som det fremgik af Information fredag, så mener adskillige iranske flygtninge, at hjemlandets præstestyre overvåger og truer dets modstandere i Danmark.
De iranske flygtninge mener, at den lyssky spionage og chikane udføres af ansatte ved den iranske ambassade i København samt iranere, der under dække af at være flygtninge eller forretningsmænd arbejder som agenter for styret.
Anklagerne får nu næstformanden for Dansk Folkeparti (DF) og medlem af Folketingets retsudvalg, Peter Skaarup, til at stille Lene Espersen et såkaldt paragraf 20-spørgsmål. Skaarup siger:
»Vi er bekymret for, om Danmark er en tumleplads for udenlandske efterretningstjenester. Det må ikke være sådan, at iranske flygtninge kan bruge spionage mod dem som et argument for, at de vil blive bragt i fare ved hjemsendelse.«
Formanden for Retsudvalget og medlem af Folketingets kontroludvalg for efterretningstjenesterne, Anne Baastrup (SF), siger:
»Jeg kan levende forestille mig, at Khamanei (Irans øverste religiøse leder, red.) har folk til at spionere i Danmark. Det er på sin plads, at vi får talt med Lene Espersen om flygtningespionage. Vi skal sørge for at beskytte flygtninge og statsborgere her i landet ordentligt.«
Der bliver fra både Skaarup, Baastrup og retsordfører for Socialdemokraterne, Morten Bødskov, udtrykt tillid til Politiets Efterretningstjeneste (PET) indsats mod flygtningespionage.
Men måske kan tjenestens arbejde effektiviseres. Skaarup siger: »PET kan måske lære noget af den svenske sikkerhedstjeneste SÄPO’s tilsyneladende ret kvikke indsats mod flygtningespionage. I Sverige har SÄPO’s arbejde ført til udvisning af iranske diplomater og andre, og det kan være, at det også er nødvendigt med udvisninger fra Danmark.«

Tillid til PET, men...
Morten Bødskov er meget forundret over myndighedernes håndtering af en sag om tre irakeres angivelige spionage mod irakere i Danmark og kræver justitsministeren i samråd om »anklagemyndighedens og politiets, herunder PET’s, arbejde og samarbejde.«
Sagen drejer sig om, at tre irakere tilsyneladende har spioneret for Saddam Husseins styre i Danmark. I sommer fik PET og statsadvokaten for særlige internationale straffesager, Birgitte Vestberg, overdraget et omfangsrigt materiale, som udpeger de tre irakere som spioner. Imidlertid blev ingen af de tre anholdt trods myndighedernes efterforskning, og nu er de tre rejst ud af landet.
I Politiken har PET og Birgitte Vestberg udtrykt forskellige opfattelser af sagen. Bødskov siger:
»Jeg undrer mig over, hvorfor de tre ikke er blevet anholdt. Noget tyder på, at der er upræcise arbejdsgange mellem PET og statsadvokaten. Samtidig er det ekstremt pinligt, at PET og Birgitte Vestberg i offentligheden mundhugges om håndteringen af denne sag. Jeg håber, at der er tale om en enkeltstående sag.«
Chefkriminalinspektør i PET Hans Jørgen Bonnichsen siger om iraker-sagen:
»Vi fik et omfangsrigt, historisk materiale, som vi var nødt til at få oversat og vurdere sandhedsværdien af, for at der i givet fald kan føres en straffesag. Politiet kan ikke fare ud på løse formodninger og få folk anholdt. Der er visse regler, vi skal overholde blandt andet af hensyn til folks retssikkerhed.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her