Læsetid: 2 min.

Forsikringer indtager velfærdssamfundet

Næsten halvdelen får brug for pensionsopsparingen, inden de fylder 62
16. oktober 2004

47 ud af 100 mennesker, der tegner en arbejdsmarkedspension som 20-årige, får brug for forsikringen, inden de bliver 62. 12 af dem dør, 16 bliver invalide, og 19 får en kritisk sygdom – for eksempel en kræft- eller hjertesygdom.
Det viser selskabet PensionDanmarks beregninger, som offentliggøres i det nye nummer af HK-Privatbladet.
Formanden for HK-Privat, Karin Retvig, synes, at tallene fra PensionDanmark med al ønskelig tydelighed viser, hvorfor det er så vigtigt at have en pensionsordning med i sin overenskomst:
»Vores medlemmer har ikke blot behov for en god opsparing, som de kan leve af, når de bliver gamle – men også for en solid forsikring, så de og deres familie har en økonomisk tryghed, hvis de mister deres arbejdsevne, bliver syge eller dør,« siger hun.
Især forsikringen mod kritisk sygdom er efterspurgt. Dette forsikringstilbud er i løbet af få år blevet et standardprodukt i arbejdsmarkedspensionerne.

1,7 millioner policer
Tal fra branchens erhvervsorganisation, Forsikring og Pension, viser, at medlemsvirksomhederne i 2002 havde over 6.500 kunder, som fik en sygdom, der gav anledning til en udbetaling fra forsikringen. Samme år – hvorfra de seneste tal stammer – var der cirka 1,7 millioner policer, der dækker tilfælde af kritisk sygdom.
Kræft er den sygdom, som giver anledning til de fleste udbetalinger. I 2002 var der således 3.562 kunder, der fik en udbetaling efter at have fået konstateret kræft. Hovedparten af dem var kvinder, da der er en tendens til, at de hyppigere end mændene bliver ramt af kræfttilfælde. Mændene har derimod en større risiko for at blive ramt af hjertesygdomme og blodpropper.
Stine Bosse, administrerende direktør i Tryg og medlem af velfærdskommissionen, ser det som en »naturlig videreudvikling af velfærdssamfundet«, at arbejdsmarkedspensionerne omfatter visse former for sygeforsikring:
»Der er en stigende bevidsthed om nødvendigheden af selv at sikre sig for at få gode økonomiske forhold i alderdommen, hvis man taber hele eller dele af sin erhvervsevne eller bliver ramt af kritisk sygdom,« siger hun.
Karin Retvig ser udbetalingsfrekvensen som et godt argument for at hæve pensionsindbetalingerne:
»Der er brug for penge til at finansiere det, folk gerne vil have.«
Hverken Retvig eller Bosse mener, at der er risiko for, at forsikringerne på sigt undergraver eller erstatter det kollektive, skattefinansierede velfærdssystem:
»Der er tale om, at en kontant udbetaling fra forsikringsselskabet kan forsøde tilværelsen lidt ved pludselig eller kronisk sygdom eller supplere en offentlig ydelse og erstatning for tabt arbejdsfortjeneste,« siger Karin Retvig.

Pension til alderdom
Ulla Sørensen, forbundssekretær i Kvindeligt Arbejderforbund er mindre begejstret:
»Jeg kan godt se idéen i, at en forsikring mod kritisk sygdom giver for eksempel kræftpatienter en sum penge, der kan forsøde deres sidst tid. Den mulighed eksisterer ikke i det offentlige sundhedssystem.«
»Men vi skal passe på ikke at bevæge os længere ud.
»Vi har set, at pensionsselskaberne tegner forsikringer til alt muligt. Skillelinjen bør gå ved de ydelser, vi allerede i dag betaler over skatten. Dem skal vi ikke bruge vores pensionskroner til. Vi må slå fast, at arbejdsmarkedspensionen er opsparing til alderdommen.«
»Jo flere typer forsikringsordninger der kommer ind under arbejdsmarkedspensionen – desto mere udhules det beløb vi får, når vi går på pension.«
»Derfor mener jeg, det er et skråplan, at lave forsikringer på de områder, hvor vi er dækket af vores skatter,« siger Ulla Sørensen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu