Læsetid: 3 min.

Til Frankrig og Rusland – med kærlig hilsen fra Saddam

De varme, pengerelaterede forbindelser mellem Frankrig, Rusland og Saddam Husseins regime står for skud i Irak-rapport
8. oktober 2004

PARIS – »Det har vi ingen kommentarer til«, »det vil vi ikke udtale os om for nærværende,« og »det må De fremsende en skriftlig forespørgsel om.«
Svarene var ikke helt ens, men resultatet stort set det samme. Ingen franske firmaer ville i går udtale sig til Information om, hvorvidt den tidligere diktator Saddam Husseins omfattende netværk af bestikkelse og korruption virkelig strakte sig så langt ind i det franske forretningsliv og politiske ditto, som oplysninger frigivet af CIA i Washington i forgårs påstår.
De endnu ikke-bekræftede oplysninger er fremkommet efter at the International Survey Group (ISG) i forgårs fastslog, at Saddam Hussein ikke var i besiddelse af de masseødelæggelsesvåben, som var den officielle begrundelse for at USA og Storbritannien gik i krig i Irak.
I rapporten er imidlertid også frigivet en mængde navne på virksomheder, særligt oliefirmaer, og enkeltpersoner – fortrinsvis i Frankrig og Rusland – som Saddam Hussein plejede kærlige og tilsyneladende for de implicerede også indbringende relationer med.
Oplysningerne stammer både fra officielle dokumenter beslaglagt i det tidligere irakiske udenrigsministerium og oplysninger fra afhørte tidligere top-embedsmænd. No Weapons of Mass Destruction but Weapons of Mass Corruption som den britiske avis The Times repsektløst noterede sig i går.

Frankrigs løfter
Papirerne siger, at den irakiske diktator allerede i maj 2002 modtog beroligende signaler fra en fransk politiker om, at Frankrig ville nedlægge veto i FN’s Sikkerhedsråd, hvis det skulle komme dertil, at amerikanerne ville foreslå, at FN sanktionerede en militær aktion mod Irak.
I det hele taget var forbindelserne mellem Bagdad og Paris hjertelige. Det fremgår af papirerne, at franske diplomater, journalister og politikere blev inviteret til Irak i stor stil, og overøst med gaver.
Det irakiske udenrigsministerium producerede endog et papir, der »undersøger mulighederne af at give finansiel støtte til en af kandidaterne ved det franske præsidentvalg.«
Saddam Husseins stedfortræder Tariq Aziz har til sine amerikanske udspørgere fortalt, at »hovedmotivet for den fortsatte franske støtte til og samarbejde med Irak var økonomisk.« Den franske globale oliekoncern, Total, var forlods blevet lovet, at de ville få rettighederne til udnyttelse af den irakiske olie, så snart sanktionerne blev løftet.
Under Saddam Husseins ledelse transformerede de irakiske embedsmænd tilsyneladende FN’s olie-for-mad-program til et globalt spindelvæv af omgåelse, oliesmugling, bestikkelse og belønninger til de mange firmaer fra mange forskellige lande, der ønskede at omgå de daværende FN-sanktioner mod Irak. Resultatet var, at pengene væltede ind til Sadams Husseins morderiske diktatur, mens befolkningen levede i dyb armod.
En anonym kilde, som Information har talt med, der selv sad i Asien for et multinationalt shipping- og kargofirma i den omhandlede periode siger:
»Alle gjorde det. Absolut alle, der kunne komme til det, svindlede med olie-for-mad-programmet. Franskmændene var bedst til det, grundet deres gode forhold til den arabiske verden, men russerne og kineserne var nu pænt med.«

Dollar til politikere
Blandt de modtagere af penge, der er nævnt på CIA’s liste er den tidligere franske indenrigsminister Charles Pasqua, som skulle have modtaget olievouchers svarende til 11 mio. tønder råolie, som nemt kunne konverteres til penge. Til de franske medier benægtede Pasqua i går som han tidligere har gjort, anklagerne. Andre franske politikere og forretningsmænd står også på listen.
Alt i alt forsynede Irak Frankrig med kortfristede oliekontrakter for 1,78 mia. dollar, hvilket svarede til omkring 15 pct. af alle de kontrakter, som var tilladt under olie-for-mad programmet.
Samme strategi blev fulgt over for Rusland, hvor politikere og store oliefirmaer som Gazprom, Lukoil og Yukos blev fyrsteligt belønnet.
Det franske udenrigsministeriums talskvinde var kortfattet i går.
»Regeringen vil nærlæse rapporten og samarbejder i øvrigt fuldt ud med FN i den pågående undersøgelse af administrationen af olie-for-mad programmet,« hed det.
Tilsvarende sagde det russiske udenrigsministeriums talsmand Aleksander Yakovenko i forgårs, at »Rusland er interesseret i en uvildig undersøgelse i FN-regi af olie-for-mad programmet.«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her