Læsetid: 5 min.

’Jeg vil gerne se nogle resultater’

Susan George, pioner i bevægelsen for en anden globalisering, tror på EU. Men ikke på EU’s ny forfatning
2. oktober 2004

Interview
En anden verden er mulig, sagde de på det første World Social Forum i Porto Alegre i 2001, de globale græsrødder der ønsker et alternativ til den koncern-ledede, neoliberale udgave af globaliseringen.
En anden verden er mulig, siger danske græsrødder, der fredag til søndag er samlet på Christianshavn til Danmarks Sociale Forum 2004.
En anden verden er mulig, hvis... siger Susan George i titlen på sin nye bog, der udkommer parallelt med det danske socialforum, hvor Susan George også er hovedtaler.
Det lille ’hvis’ rummer to beskeder: At bogen er en række bud på, hvordan globaliseringen vil kunne påvirkes til at tage en anden retning end den ulighedsskabende og miljønedbrydende.
Men også at det for Susan George ikke er givet, at det vil lykkes. Det kommer an på...
Susan George, politolog- og filosofiuddannet amerikaner bosat i Frankrig, er vicedirektør ved det uafhængige forskningscenter Transnational Institute i Amsterdam og samtidig vicepræsident for ATTAC i Frankrig. Forfatter til et dusin bøger om den økonomiske og politiske verdensorden og de kræfter, der former den.
Information møder Susan George, før hun drager til det Sociale Forum på Christianshavn.
»Jeg er 70, og jeg har været med en tid. Jeg vil virkelig gerne se nogle resultater, før jeg forlader denne planet,« siger hun.
– Men du er ikke sikker på, at det store projekt for dig, ATTAC og den globale bevægelse vil lykkes?
»Hvordan kan man være sikker i en tid af så formidable forandringer og med en så formidabel modstand, som den nyliberale markedskraft udgør. Jeg skriver ’hvis’ i bogtitlen, fordi jeg tidligere har oplevet en stor bevægelse – den i 1960’erne og 70’erne – som ikke fik succes, men blev neutraliseret af den mest brutale kapitalisme, den der i disse år søger at gøre alt til marked og at udradere de fleste af de velfærdsresultater, der blev vundet gennem det 20. århundrede.«
Susan George siger, at det dengang i 60’erne og 70’erne var nok at sige ’USA ud af Vietnam’ eller ’Atomkraft? Nej tak’.
»I dag er politik langt mere kompliceret. Det handler om WTO’s landbrugspolitik, Verdensbankens adfærd over for de afrikanske lande osv. Det kræver meget mere af borgerne at forstå dagens politik og derfor også at yde modstand mod propagandaen fra store selskaber, organisationer og regeringer.«
George mener, at den globale sociale bevægelse i disse år modnes, bruger kræfter på at uddanne sig og diskuterer konkrete politiske kampagner frem for de store massedemonstrationer, der prægede scenen for tre-fem år siden.
»Der vil blive demonstreret ved Verdensbankens og IMF’s årsmøde i Washington denne weekend, men der sker ikke en massemobilisering som før. Rituelle undsigelser af imperialismen er ikke nogen særlig effektiv måde at bruge tiden på. I stedet bør vi i fællesskab beslutte os for et par udvalgte globale kampagner og holde fast i dem,« siger Susan George, der har store forhåbninger til det næste European Social Forum, der finder sted i London om to uger.
»Vi har brug for nogle få sejre, ellers opgiver folk ævred og går et andet sted hen.«

Magtloven
I bogen skildrer Susan George, hvordan den globaliserede markedsliberalisme skaber ulighed.
»Matematikere har opdaget en ’magtlov’, som i rystende mange tilfælde passer på den virkelige verden: 20/80 fordelingsmønstret der i de uregulerede markedssystemer giver 20 procent af deltagerne 80 procent af resultaterne og overlader 20 procent til de resterende af spillerne.«
Samtidig giver den økonomisk vækst ikke længere samme overordnede velfærdsforøgelse som før.
»Mere og mere vækst er relateret til fænomener, de fleste mennesker helst vil være foruden,« påpeger Susan George med henvisning til den stigende andel af økonomien, der går til at reparere på samme økonomis miljømæssige og menneskelige omkostninger.
Hun ser den amerikanske model og den aktuelle amerikanske imperialisme praktiseret af præsident Bush’s regering som det klareste udtryk for den udvikling, der presser det internationale system mod sammenbrud og konflikt. Og hun ser den europæiske model som det bedste bud på et globalt alternativ.
»Europa og den europæiske velfærdsstat med evne til fordeling af goderne og med evne til at løse konflikter via forhandling frem for militærintervention er mit bedste håb. Jeg anser den europæiske velfærdsstat for en af menneskehedens største bedrifter. I dag har kloden råd til at overtage denne model, hvis vi evner at omfordele den globale velstand,« siger Susan George.

Ingen middelvej
Det er ikke, fordi hun mener, at EU i dag bare gør det rette. Faktisk bevæger unionen sig på en stribe områder i den forkerte retning, mod markedsliberalismen.
»EU-projektet kan sagtens slå fejl, jeg ser bare ikke andre modeller.«
»Men selv om jeg er stærk tilhænger af EU som den bedste forhåndenværende model, vil jeg stemme mod den ny EU-forfatning. EU har ikke brug for en forfatning på 300 sider, der indskriver alle den nyliberale økonomis dogmer og næsten glemmer solidariteten,« siger hun.
– Vil det ikke lamme unionen, hvis forfatningen falder på gulvet?
»Jeg vil meget gerne have en forfatning for Europa, men jeg køber ikke argumentet om, at EU går i stå, hvis det aktuelle forfatningsforslag forkastes af borgerne. Sker det, må politikerne tilbage til tegnebrættet og tænke forfra, og det er kun glimrende, hvis det kan fremkalde en virkelig diskussion om, hvad vi vil med Europa. den har vi jo ikke haft«.
»EU har en lang vej at gå, og jeg forventer mig ikke mange fremskridt under den ny kommision. Jeg stoler ikke på gamle maoister – de har totalitære tendenser, hvad enten de befinder sig til højre eller venstre,« siger Susan George med henvisning til den ny kommissionsformand, portugiseren Jose Barroso, der har vandret fra ungdommens yderste venstrefløj til dagens markedsliberale position.
Den globaliseredes bevægelses veteran er overbevist om, at en anden verden vil komme.
»Den globaliserede kapitalistiske økonomi, som vi i dag kender den, bærer på døden i den forstand, at den ikke evner at tage hensyn til fremtiden eller det begrænsede økologiske system den opererer i.«
»Derfor er der kun to muligheder: Enten går dette system mod sin egen voldsomme undergang, eller også laver vi det om ved at nå til enighed om globale reguleringer. Jeg ser ikke nogen middelvej. Og jeg tror på, at vi kan lave tingene om. Hvis...«

*Susan George taler om sin nye bog lørdag kl. 11 i Mælkebøtten på
Christiania. Og søndag kl. 13 deltager hun i et seminar i Den Grå Hal om frihandel og u-lande

*Susan George: En anden verden er mulig, hvis... Forlaget Sohn, 252 s. 249 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her