Læsetid: 2 min.

Goddammit Alexis!

27. oktober 2004

Spot
Der findes tv-serier, som uløseligt knytter sig til en tid, til en periode eller til en stemning. Ikke på grund af deres kunstneriske kvaliteter eller deres handling, måske endda snarere tværtimod, men fordi de i deres æstetik og i hele deres udtryk repræsenterer noget absolut tidstypisk. Soundtracket, replikker tænkt og skrevet i en tidslomme, tøjet der bliver gået i, og måden hvorpå fake-cognac bliver hældt op i store ballonglas og kastet ned i et ustoppeligt, hysterisk tempo kan portrættere en tidsånd mere end ord og handling.
Dynasty (eller Dollars som den ganske fornemt blev oversat til på dansk – serien portrætterer jo 1980’erne, dollar-årtiet om noget) er sådan en tv-serie. Alexis’ blodrøde læbestift, Krystles glitrende guldrober og svajet i Blakes stålgrå frisure signalerede én ting; 1980’erne. Og så var der replikkerne.
’Goddammit Alexis, I want that pipe line!’ Sig den højt, som Blake ville gøre det – sammenbidt med et fast blik – og du finder dig pludselig tramsmogriffet tilbage til 1987, iført smalt læderslips, cyklamefarvede benvarmere og sejlersko.

En anden serie i genren er Miami Vice. Alene seriens musikalske tema lader ingen i tvivl om, at vi skriver 1984, hvor skulderpuder i blazeren var obligatoriske. Temaets indledende trommesolo (elektroniske trommer?), der akkompagnerer flyveturen over et solbeskinnet Miami, er lyden af et årti, hvor musik dårligt kunne laves uden brug af synthezier. 1980’er-notabiliteter som Phil Collins og Kate Bush leverede seriens lydside, og soundtracket er til dato det mest solgte tv-serie-soundtrack overhovedet.
Seriens to hovedpersoner, detektiverne Crockett (spillet af Don Johnson, for hvem karrieren aldrig blev den samme efter Miami Vice) og Tubbs og deres lazy-laid-back-casual-tøjstil er et enestående vidnedsbyrd om, at silkeblazere og bare fødder i hytteskoene engang var hipt.
Stor tv-kunst er hverken Dollars eller Miami Vice. Handlingen kører som oftest i den samme, slidte rille, og skuespillet er mere end på det jævne. Men seriernes stil og retorik gør dem værd at spilde en time på i ny og næ, hvis man af nostalgiske grunde har lyst til en sviptur tilbage til 1980’erne.

*Dollars, TV 2: 12.55
*Miami Vice, Kanal 5, 01.10

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her