Læsetid: 2 min.

Grevilsagen kort

11. oktober 2004


15. marts 2003
*Seks dage før de første bomber bliver smidt over Bagdad, fastslår FE, at »der foreligger in-gen sikre oplysninger om, at Irak har operative masseødelæggelsesvåben, idet det i høj grad er lykkedes Irak at hemmeligholde et eventuelt aktivt program. Det vurderes dog, at Irak er besiddelse af biologiske og kemiske kampstoffer samt evnen til at fremføre disse.«

21. marts 2003
*Folketinget beslutter, at Danmark skal deltage i Irak-krigen. Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) siger: »Irak har masse-ødelæggelsesvåben. Det er ikke noget, vi blot tror. Vi ved det. Irak har selv indrømmet, at de har haft sennepsgas, nervegas og miltbrand, men Saddam Hussein vil ikek afregne. Han vil ikke fortælles os, hvor og hvordan de våben er blevet destrueret. Det ved vi fra FN’s inspektører, så der er ingen tvivl i mit sind.«

1. maj 2003
*USA erklærer Irak-krigen for afsluttet.

Januar 2004
*Anders Fogh Rasmussen pointerer flere gange i Folketinget, at det »hele tiden har været FE’s vurdering, at Irak havde biologi-ske og kemiske våben.«

6. februar 2004
*FE-officer Frank Grevil lækker en række af FE’s Irak-vurderinger til Berlingske Tidende.

22. februar 2004
*Berlingske Tidende citerer tre trusselsvurderinger fra FE, der konkluderer, at der ikke foreligger sikre oplysninger om, at Irak besidder masseødelæggelsesvåben.

17. marts 2004
*Politiet sigter Frank Grevil for overtrædelse af straffelovens paragraf 152 stk. 1 om videregivelse af fortrolige oplysninger.

19. marts 2004
*Grevil tilstår og bortvises.

14. april 2004
*Frank Grevil vælger at stå offentligt frem i Information og beskylder i den forbindelse regeringen for at misbruge FE’s trusselsvurderinger til at retfærdiggøre Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

15. april 2004
*Statsministeren afviser alle beskyldninger om misbrug af FE.

19. april 2004
*Forsvarsministeriet offentliggør udvalgte uddrag af 10 FE-vurderinger af Iraks masseødelæggelsesvåben på www.fmn.dk
Frank Grevil erkender, at statsministeren ikke har løjet, men dog mangler at fortælle offentligheden om de mange forbehold i trusselsvurderingerne. To journalister fra Berlingske bliver sigtet.

30. juli 2004
*Statsadvokaten tiltaler Grevil for overtrædelse af paragraf 152 Stk. 1 og 2 for under skærpede omstændigheder at have videregivet fortrolige oplysninger.

11. oktober 2004
*Retsagen mod Frank Grevil indledes i Københavns Byret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her