Læsetid: 2 min.

Haarder vil se på konedumpning

Integrationsministeren vil undersøge, om de danske ambassader kan blive bedre til at hjælpe de kvinder, der dumpes af deres mænd i hjemlandet
19. oktober 2004

Integrationsminister Bertel Haarder (V) vil nu undersøge problematikken omkring de indvandrermænd, der dumper deres koner under en ferie i hjemlandet og selv rejser tilbage til Danmark.
»Jeg vil undersøge sagen og se på, om de danske ambassader kan blive bedre til at hjælpe de kvinder, der beder om hjælp,« siger Bertel Haarder.
»Jeg vil også undersøge, om vi skal skærpe konsekvenserne for de mænd, der spekulerer i at dumpe deres kvinder.«
De danske ambassader i udlandet får med mellemrum henvendelser fra nogle af de kvinder, som er blevet efterladt uden papirer. De har stor sandsynlighed for at få deres opholdstilladelse i Danmark inddraget, fordi de nu ikke længere er gift med manden. Manden vil på den måde slippe for at betale hustrubidrag.

Hver enkelt vurderes
Haarder understreger, at der i den nuværende lovgivning er mulighed for at lade kvinden beholde en tidsbegrænset opholdstilladelse, selv om manden er gået fra kvinden før, hun har fået permanent opholdstilladelse i Danmark.
»I hver enkelt sag bliver det vurderet, om en inddragelse af opholdstilladelsen vil være særligt belastende for kvinden,« siger Bertel Haarder.
Som omtalt i Information fredag kender Udlændingestyrelsen til tilfælde af konedumpning fra bl.a. Pakistan, Iran og Marokko. Mens man på ambassaden i Islamabad har en halv snes sager årligt, kan det danske generalkonsulat i Casablanca umiddelbart kun berette »om et par sager.«
»Men de har ordnet sig,« lyder det fra en ansat på ambassaden, der ikke vil gå i yderligere detaljer.
Men at Marokko er et af de lande, hvor man ofte ser kvinder blive dumpet, kan Cynthia Plette fra foreningen ’Stichting Steun Remigranten’, godt bevidne.
»Det er derfor, vi er her. For at vi kan forsøge at hjælpe kvinderne med at få lov til at rejse tilbage,« siger Cynthia Plette. Sammen med fire medarbejdere har hun oprettet et kontor i Berkane i det nordøstlige Marokko.
Foreningen hjælper marokkanske kvinder, der har boet i Holland, men som siden er blevet dumpet under en rejse til Marokko. I år har de indtil nu hjulpet 20 kvinder med at forklare de hollandske udlændingemyndigheder, hvad der er sket. Dertil kommer mellem 25 og 35 sager, som man er ved at tage op.
»Men det er helt sikkert kun et mindretal, der finder frem til os eller til ambassaden,« siger Cynthia Plette.
Typisk sker dumpningen, lige inden kvinden har boet i Holland i tre år. Det er nemlig på det tidspunkt, at kvindens opholdstilladelse står til at blive uafhængig af mandens.
I Danmark bliver kvinden først uafhængig af manden efter syv år.
»Når dumpningen sker, så mener vi, at det bør sikres, at kvinden automatisk kan vende hjem for at kæmpe for sine rettigheder fremfor at skulle gennem en lang procedure hernede,« siger Cynthia Plette, der ser frem til kommende nye hollandske regler, der skulle sikre dette.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her