Læsetid: 3 min.

Irma hedder Else

Hvilken hårfarve har en ægte Irma-pige? I en sand ugeblads-historie kan vi fortælle, at hårfarven på Irma-pigens model, Else, ikke passede Irma-butikkernes grundlægger
23. oktober 2004

Margarinehår
Fyn har sin Amanda fra Kerteminde, Jylland sin – nå ja – Louise Gade, men hvad kan Sjælland egentlig byde på af legendariske kvinder fra nyere tid? Irma-pigen! »Jamen, er det ikke blot et reklameskilt for en sjællandsk supermarkeds-kæde?« vil en og anden sikkert spørge. Jo, men bomærket bygger på et rigtigt menneske, der har haft sin gang her på Jorden.
Den magtfulde ledelse af Irma-koncernen kender hendes navn, men kan ikke hjælpe med andre detaljer, og de besidder ikke et fotografi af hende. Information har derfor kastet en spandfuld undersøgende journalistik i benzintanken og kan her fortælle Irma-pigens illustrerede historie, smuk som et falmet nummer af Familie-Journalen:
Irma-pigen hedder i virkeligheden Else Greiffenberg.
Else var charmerende. Den første mand, hun bedårede, var sin far, malermester Sophus Greiffenberg. Faren forgudede lille Else, der som familiens første barn blev født på Østerbro i København i 1904.
Sophus arbejdede for købmanden Carl Schepler, som på Sjælland åbnede en stribe butikker. Sophus indrettede og malede de mange butikker. I 1907 blev de enige om, at butikkerne måtte have et andet navn end Carl Scheplers eget, og de opfandt ’Irma’, som genbruger nogle af bogstaverne fra ’margarine’, butikkernes vigtigste vare. Men Irma er jo også et pigenavn, så hvorfor ikke tegne en pige som butikskædens bomærke?
Else blev klædt på i sit bedste tøj, med laksko, strømper, kjole med pufærmer og en hvid sløjfe som pynt i det mørke hår, og Sophus tegnede Irma-pigen med datteren som model. Men faren gjorde på tegningen Elses kobberfarvede hår gult ligesom den margarine, der betalte farens løn. Else var stolt af sit Irma-spejlbillede, men holdt dog mere af sine egne rødbrune krøller end af margarine.
Else voksede op, og midt i en jazztid fik hun sig en beundrer, Børge Rosenbaum. Han var fem år yngre end Else, men tidligt udviklet med stor appetit på damer. Foran sig havde den 17-årige Børge en fremtid som Borge, men det er en anden historie, som vi lader ligge, for det skulle ikke blive de to.

Let på tå
Efter en kontoruddannelse blev Else i 1931 gift med den arkitektstuderende Hans. Et borgerligt bryllup blev det, for tiderne var moderne, og Hans troede mere på funktionalismens nye rene linjer end på kringlede kirkers. På bryllupsbilledet har den muskuløse Hans et fast greb om Elses overarm, mens hun selv står let på tå og ligner en forvokset Irma-pige, nu blot med brudebuket i stedet for kurv og ingen hårsløjfe, men en moderigtig klokkehat, hvorunder hun har sat sit lange hår op.
Da den forlystelsesglade Else syv år efter brylluppet faldt til patten og fik en søn, blev hun husmor og hjemmeløbende arkitektfrue med styr på middagene for ægtemandens forretningsforbindelser.
I 1950’erne byggede hendes mand en villa til familien i Skovshoved nord for København. Her blev hendes søn boende i et rummeligt baghus, selv efter han var blevet gift og havde fået børn.
I dette familiekollektiv gik Else efterhånden alderdommen i møde. Når hun passerede et spejl og så sit hår, der nu var blevet gråt, gyste hun tyst. At hun havde fået svært ved at gå, kunne hun leve med. At hun var træt af at kigge ud over Øresund fra panoramavinduerne i villaen, var der råd for. Hun drejede blot stolen og læste i sine blade i stedet. Men at hendes lange hår, som ingen nogensinde fik lov at klippe, var blevet gråt, havde hun svært ved at komme over. Hun prøvede at farve håret, men da hun livet igennem havde sværget til det enkle, bød det hende imod. Så til slut valgte hun at lade håret være, som naturen havde bestemt det.
I 1998 døde Else 93 år gammel, men evigt liv det har hun fået, godt nok som Irma, pigen med margarinehåret.
Se, det var jo en rigtig historie. Den kunne have stået i et ugeblad, men for at redde Sjællands ære står historien om den ukendte og dog kendte østdanske kvinde nu her i vor langhårede avis, hvilket læserne må tilgive.

*Fortsættes ikke i næste nummer

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer