Læsetid: 3 min.

Kakao-test

Kakao kan fås i flere udgaver med forskellig smag og pris. Der er dejlig ren kakao og forskellige pulverprodukter lige til at røre ud i mælken. Det bedste er at blande sin kakaodrik selv
23. oktober 2004

Værs'go og spis
Kakaofrugternes frø, kakaobønner bliver efter høsten fermenteret (gæret), tørret og ristet. Bønnerne omdannes til en flydende masse i en kakaokværn og formales til kakaomassen. Kakaomassen adskilles ved presning i kakao og kakaosmør, som er ingredienserne i god chokolade. Kakaopulver indeholder 10-20 pct. fedt (kakaosmør). Fermenterings- og ristningsforløb, plantesort og dyrkningsbetingelser har betydning for smagen.
Ved smagssammenligninger bliver forskelle tydelige, så det er en god måde at opleve smagskvaliteter på. I efterårsferien har jeg haft en del børn på besøg, og vi har smagt forskellige varme kakaodrikke.
’Varm chokolade’ er det letteste at lave. Varm mælk op (evt. i en kop i mikrobølgeovn) og kom et par stykker god mørk chokolade i hver kop og rør til chokoladen er helt smeltet. På nogle cafeer fås chokoladen på en pind og princippet er det samme. Det blev kaldt fødselsdagschokolade i gamle dage – og er ekstra god smagt til med stærk kaffe. Mange børn vil hellere have ’varm kakao’ der er mildere i smagen, men som også kan være kedelig og pjasket.
Vi kastede os ud i at smage seks slags varm kakao. De blev alle lavet ens af 1 dl kakao (45 g), 3 spsk rørsukker og 1 dl vand der blev kogt under omrøring og tilsat 1 l mælk. Det giver seks kopper med 7,5 g kakaopulver i hver. Fem børn og en voksen smagte de forskellige drikke ved en blindtest – jeg lavede selv drikkene og smagte også. Vi kunne inddele dem i tre kategorier:

Topklasse kakao:
Alle synes, at de to dyreste var de bedste, men der var ueninghed om, hvilken af de to der var bedst. Den ene var Cacao Gastonomie fra Valrhona fra Irma til 56 kr. for 250 g, dog ofte på tilbud til 40 kr. Koppris: 1,68 kr./ 1,20 kr. God, mørk og med meget smag, lidt bitter og chokoladeagtig og så havde den en flot mørk farve.
Den anden i top var: Hediard Pure Cocoa Powder fra Illum til 69 kr. for 250 gram.
Koppris: 2,07 kr. Velafbalanceret, dyb og smagte af meget på en god, klassisk måde. Prisen er høj, men så får man den også i en flot, ret smart rød pakke.

God kakao:
Kakao fra Coop købt i Irma til 24,95 kr. for 250 g – Koppris: 0,69 kr. Alle synes godt om smagen og dens fine mørke farve. Et godt køb med en klassisk kakaosmag. Og så har pakken en god dansk anvisning på at lave kakao.

Dårlig kakao:
Bunden i vores test var Økologisk ren kakao, Max Havelaar (fair trade) certificeret fra Urtekram købt i Irma til 23,95 for 125 g. Koppris: 1,44 kr. Smagen: elendig, bitter og kedelig. Farven meget trist og lysebrun. Anvisningen på at lave varm kakao er ikke god. »Opvarm mælken under omrøring. Tilsæt kakao og sukkeret langsomt. Lad simre og servér.« På den måde kan det blive svært at få klumpfri kakao!
Den næstdårligste var den billigste kakao indkøbt i Netto til 14,75 for 250 g. Koppris: 0,44 kr. Smagen var bare kedelig og ikke særlig interessant. Anvisning på at lave kakao er god.
De tre dyreste kakaoer er uden tilsætningsstoffer mens de andre er tilsat surhedsregulerende midler.

Kakaodrikke som pulver og granulater
En anden smagning var af tre færdigblandede pulvere til at røre ud i mælk. Den velkendte O’boy fra Netto til 23,50 for 500 g. Koppris: 0,61 kr. (i følge brugsanvisningen skal man bruge 13 g). Ingredienser: sukker, fedtfattig kakao (19 procent), emulgator (sojalecitin, salt, aroma (vanillin). Drikken er meget sød, men flere af børnene var glade. Andre var enige om, at det er noget sødt pjask, der ikke har nok kakaosmag. Der var mere chokoladesmag i den ret søde drik: Hediard Chocolat pour petits déjeuneres en granulés fra Illum til 99 kr. for 500 g. Koppris: 5,94 kr. (i følge brugsanvisningen skal man bruge 30 g (ca. to dessertskeer). Ingredienser: sukker, kakao, lecitin og vanillin. Den er simpelthen for dyr.
Og til sidst smagte vi chokoladedrikken Chokolate a la Taza amargo fra Emmery’s til 69 kr. for 330 g. Koppris: 11,50 kr. (ifølge brugsanvisningen skal man bruge hele pakken til seks kopper). Ingredienser er kakao, sukker og vanilje. Drikken var meget kraftigt smagende og så tyk, at den kunne bruges som chokoladesovs til en dessert. Dyb, bitter og rigtig chokoladesmag. Børnene synes, at den var for kraftig. Jeg vil foreslå, at man i stedet køber en rigtig god plade mørk chokolade med højt kakaoindhold (60-80 procent) og plumper stykker af den i varm mælk. Det giver dejlig ’varm chokolade’ til højst den halve pris.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her