Læsetid: 4 min.

Kaotisk valgdag i Hviderusland

Anholdelser, afsløring af valgsvindel og lukning af valgsteder var med til at gøre hviderussernes store valgdag i går kaotisk
18. oktober 2004

MINSK – Udenfor skole nummer 91 i Minsk har et hornorkester fra militæret taget opstilling. Orkestret spiller marchmusik, mens det hviderussiske folk slentrer til og fra stemmeurnerne på den store skole, som hele dagen har summet af liv.
Hviderusserne skal stemme 110 kandidater ind i parlamentet og samtidig afgøre, om forfatningen skal ændres, så den siddende præsident, Alexander Lukashenko, kan beholde sin post. Det officielle valgresultat forelå endnu ikke, da Information gik i trykken i går.
I det kaotiske menneskemylder omkring skolen lister Informations udsendte indenfor. Ind i skolens nedslidte gymnastiksal, hvor medlemmer af valgkommissionen i distriktet sidder ved borde i lange rækker og uddeler stemmesedler til de voksne og karameller til børnene. Stort set alle valgkommissionens medlemmer er tilhængere af præsident Lukashenko, og det er dem, der kontrollerer, at alt går som foreskrevet i valgloven, tæller stemmerne, og annoncerer det endelige resultat.
På en opslagstavle lige ved indgangen hænger billeder af de kandidater, som vælgerne kan stemme ind i parlamentet. En kvindelig kandidat blev pillet af listen i sidste øjeblik, så i denne valgkreds er der kun tre kandidater tilbage.
Et ungt par, som forlader skolen hånd i hånd, har stemt på en af oppositionens kandidater, og i afstemningen om en eventuel forfatningsaendring har de begge stemt nej. De er dog rørende enige om, at deres stemmer ikke kommer til at gøre den store forskel.
»Valget får ingen betydning. Hvis det var et fair valg, ville Hviderusland ophøre med at eksistere fra i morgen, men desværre vil alting blive ved med at være, som det plejer,« siger de.
Noget kunne tyde på, at de har ret. Lederen af Kommunistpartiet i Hviderusland, Sergej Kaljakin, som er i opposition til Lukashenko, er kommet i besiddelse af papirer, som viser det endelige resultat af både folkeafstemningen og parlamentsvalget – længe før stemmerne er talt op.
»Papirerne bliver lavet af præsidentens folk, fordi valgkommissionerne i de enkelte distrikter skal vide, hvilket resultat de skal ende med,« fortæller han.
Valgkommisionens medlemmer tæller stemmerne op, når valgstederne lukker kl. 20, men lederen af valgkommissionen har ifølge Sergej Kaljakin fået resultatet på forhånd, og det er det resultat, han annoncerer, når stemmerne er talt op – uanset hvordan stemmerne reelt fordeler sig.
»Se her,« siger han og peger på papirerne. »I mit distrikt vil jeg få 14 procent af stemmerne, og Lukashenkos kandidat vil få 65 procent. Du kan også se her, at stemmeprocenten vil vaere på 82.«
»Problemet er, at ingen kan kræve stemmerne talt op en gang til. Om aftenen bliver boksene desuden kørt væk og erstattet med bokse, som indeholder ’det rigtige resultat’, så de oprindelige stemmer er aldrig til at finde igen,« fortæller han.
Myndighederne er allerede begyndt at forberede retssager i forbindelse med afsløringen af det fabrikerede valgresultat. Ikke mod dem, som har udarbejdet papirerne, men mod dem, som har lækket dem til pressen. De risikerer ifølge hviderussisk lov op til 10 års fængsel.

Farlig periode
I det hele taget er det farligt at vaere i opposition til Lukashenko lige nu. En række personer blev anholdt, og 10 valgsteder i Minsk blev lukket, da politiet i går formiddags opdagede, at oppositionen forsøgte at lave exitpolls. Lederne af organisationer, som modarbejder præsidenten har end ikke kunnet nærme sig valgstederne uden at blive anholdt. Informations tolk tør heller ikke fortælle studiekameraterne om sitfritidsjob.
»Det er alt for risikabelt, for man ved aldrig, hvem man kan stole på,« siger hun.
Menneskerettighedsorganisationen Viasna er også nødt til at tage forholdsregler. Organisationen har 17 afdelinger fordelt på alle landetsregioner, men officielt eksisterer den ikke længere. Den er blandt de 50 menneskerettighedsorganisationer, som er blevet lukket i løbet af de sidste halvandet år.
Talsmanden for Viasna, Stefanovich Valiantsin, tager imod i køkkenet i en lille dunkel lejlighed i en boligblok i udkanten af byen.
Der er ikke noget skilt på døren, for KGB er en meget aktiv organisation, fortæller han. Alligevel fortsætter han og organisationens medlemmer med at modarbejde præsidenten. De overvåger valgprocessen, støtter folk økonomisk og juridisk, hvis de kommer i klemme i systemet, samarbejder med politikere i oppositionen og hjælper familiemedlemmer til politikere, som er forsvundet sporløst i Lukashenkos regeringstid.
Det arbejde har alene i år resulteret i tre anholdelser og efterfølgende fængselsophold for Stefanovich Valiantsin.
Lige nu bekymrer han sig imidlertid mere over den forventede svindel i forbindelse med valget og oppositionens manglende muligheder for at øve indflydelse.
OSCE har 270 observatører fra 38 lande i Hviderusland og dækker 1.500 valgsteder fordelt på alle regioner. Men organisationen kritiseres skarpt i de statsejede medier.
»Uden argumenter af nogen art får regeringen lov til at påstå i både tv og statsejede aviser, at OSCE allerede har fikset resultatet på forhånd, at vi er politiske, og at vi har forudindtagede holdninger, som vil skinne igennem i vores arbejde. Det er den værste kampagne mod os, som jeg har været udsat for,« siger pressesekretær Urdur Guannersdottir fra OSCE’s kontor i Minsk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her