Læsetid: 2 min.

Kerry, Kirkeby og Kommunen

21. oktober 2004

Spot
Det var en af de indstuderede punchlines, det må det have været, for så kvik er han slet ikke, John F. Kerry, der om fjorten dage vil være et lige så væsentligt minde som Michael Stanley Dukakis, ding-ding-battet og Rønde Kommunes planer om at få Per Kirkeby til at omdanne byens trøstesløse hovedgade til en akvædukt. George W. Bush vil stå tilbage sejrende, som det projekt i Rønde, der blev realiseret, nemlig den fine ombygning af byens rutebilstation, der oven i købet er blevet belønnet med en næsten direkte linie helt fra Valby, 888, blot med et kortere stop på Sjællands Ode. Det er der ikke mange andre byer i det jydske og på den størrelse, der kan prale med. Og fin er den, rutebilstationen, med et fortov formet i noget, der i hvert fald ligner italiensk granit.
Kønt er det, og så glemmer man næsten fraværet af et halvtag. Og før en og anden indvender, at Rønde Kommune allerede nu overeksponeres, skal det straks forklares: Kulturtidsskriftet Sentura udkom fornyeligt med en ellers glimrende ide, korte portrætter af landets kommuner skrevet af bysbørn i anledningen af strukturreformen, og under Rønde Kommune kunne man blot læse ordene: Ingen har ønsket at skrive om denne kommune. Og ganske vist er det sandt og skal indrømmes: Det er lidt fattigfint i Rønde, det er her den middelklasse, som ikke har råd til at slå sig ned i de egentlige århusianske forstæder som nu Risskov, køber huse der er lidt større end vanligt.

Og nede i de nye villakvarterer, varieres der i pompøs stil over temaet ’typehus’ med elementer som græsk søjle, arkade og arkitrav. Og byen, der engang var en af den slags bebyggelser, som man kørte igennem på vej til færgen, har nu udvidet selvforståelsen med en ’Rønde Midtby’ og et ’Rønde Nord’ og der er endda plads til vækst for der endnu ingen Syd, Øst eller Vest. Men mere fint er det alligevel ikke end at kommunen udviser økonomisk ansvarlighed og netop derfor er det ikke blevet til noget endnu med projekt ’Åben vand’ signeret af Kirkeby.
Det er lagt i hænderne på private bysbørn, som samler ind, på samme ansvarlige måde som George W Bush ordner det amerikanske socialsystem med hovedsageligt private og religiøse organisationer. Og det er det, han kalder økonomisk ansvarlig. Det blev i den anden tv-debat for meget for John F. Kerry med al den postulerede ansvarlighed og derfor svarede han indstuderet: »At blive belært af præsidenten om økonomisk ansvarlighed, svarer vel til at Tony Soprano talte til mig om lov og orden.« I aften lægger Tony an på doktor Melfi.

*Sopranos, TV 2 23:15

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her