Læsetid: 3 min.

Kortere sagt

25. oktober 2004


Stensikre melodikere
*Der er kommet form over tingene på den århusianske trio Ørenlyds andet album, Solstrejfer. Med en klang, der ligger et sted mellem Crowded House, Nice Little Penguins og R.E.M. i det akustiske hjørne – og ekkoer af et andet århusiansk ensemble, Shirtsville – er der tale om melodisk stensikkert materiale i den store radiovenlige tradition. Hvad der adskiller Ørenlyd fra førnævnte, er selvfølgelig det faktum, at der synges på dansk. Og ikke nok med det – et velfungerende, mundret og ind i mellem ligefrem spændstigt dansk, der glider lige ind i øregangene og lægger sig smukt til ro der.
Gruppens sangskriver, Steffen Brask, har flair for både tekst og musik, og han kan garantrisset nå langt med sit talent, mens hans to kumpaner spiller røven ud af bokserne, assisteret af en malstrøm af gæstemusikere. Pladen er både vel- og overproduceret af Søren Jacobsen, og det er så også min eneste anke mod Solstrejfer; sangene kan næsten ikke ånde i en produktion, hvor der er fundet plads til det stort set alt, hvilket er med til at anonymisere både band og musik. Det bliver simpelthen for glat i disse ører, hvilket virkelig er synd, når vi taler om så gode sange i hænderne på så fine musikere. But – shit happens.-lyn

Ørenlyd: Solstrejfer (Transistor Music) Udkommer i dag. www.orenlyd.dk

Efterladt mesterværk
*Det var en trist dag, da meddelelsen om Elliott Smiths patetiske selvmord – han stak sig ihjel med en kniv – sev ud i medierne for præcis et år siden, thi han havde over fem stærke albums vist sig som tidens mest hudløse, men også håndværksmæssigt sikreste moderne trubadur. Efter læretiden i grunge-outfittet Heatmiser udsendte han to depressive og lo-fi orienterede singer-songwriter soloalbums i midt-90’erne, en udvikling, der kulminerede med mesterværket Either/Or fra 1997. Han gled så over på et stort pladeselskab, hvor han debuterede med den fine XO, før kæden røg af med det overproducerede Figure 8, udsendt 2000. Derefter kom han ud af balance og røg ud i det sædvanlige shit med alkohol, stoffer og antidepressiv medicin, hvilket der som bekendt intet godt kommer ud af.
Tabet føles så meget desto større ved mødet med det posthumt udsendte From A Basement On The Hill, hvor det grandiose fra Figure 8 med success blandes med hans oprindeligt så spartanske tilgang og resultatet er intet mindre end fabelagtigt. Arven fra Beatles i deres psykedeliske periode spiller stadig en stor rolle, men skygger ikke en dyt for Smiths musikalske originalitet eller til stadighed gribende sangstemme. For fanden, Elliott, hvor er det dog synd og skam, at du ikke blev hængende, så vi havde kunnet overdænge dig med roser, æresbevisninger og cool cash.-lyn

Elliott Smith: From A Basement On The Hill (Domino/Playground) www.dominorecordco.com

Lad helingen begynde
*Undertegnede tilhører den eksklusive kreds af småfanatikere, der med jævne mellemrum mødes for at drikke stærk kaffe af små kopper, diskutere den udødelige Albert Camus og efterfølgende lytte til Stina Nordenstams til dato fem hyperluftige soloplader med inderlig koncentration. Alle karakteriseret af en æterisk, minimalistisk og særdeles skandinavisk klang, hvor ophavskvinden afsynger (næsten hvisker) sine antydede sangskeletter med en stemme ikke ulig en psykotisk Lisa Ekdahl. Vi er ude i lydskaber af stor skønhed, men med en særegen mørk og klaustrofobisk ambiens. Sangene mere end antyder kunstnerindens samhørighedsfølelse med samfundets udstødte; især de såkaldt gale står hendes hjerte nær. Det er født kultmusik, men sikken fornem kult at blive del af.
Derfor studsede vi også lidt over titlen på Nordenstams seneste, The World Is Saved. Nuvel, musikken er lige så sær, impressionistisk og montagepræget som altid, men i tekstuniverset skimtes et lille, men klart brændende lys, der tyder på at Nordenstam er ved at komme overens med sine dæmoner. Hurra for det – og så kan man som selvisk lytter glæde sig over, at det ikke er gået ud over hendes muse!-lyn

Stina Nordenstam: The World Is Saved (V2/Bonnier-Amigo) www.stinanordenstam.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her