Læsetid: 3 min.

Krigsforbryder på vej til Danmark

Med 10 mord på samvittigheden kommer en serbisk krigsforbryder til Danmark for at afsone sin dom. Han er den første, som skal overføres fra Haag til Danmark
27. oktober 2004

Ranko Cesic på 40 år må snart tage afsked med den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic og sine øvrige medfanger. Cesic skal overføres fra et varetægtsfængsel i den hollandske by Haag til et statsfængsel i Danmark for at afsone en dom på 18 år for mord og tortur. Med overførslen indfrier Danmark for første gang et løfte til FN om at skaffe fængselspladser til krigsforbrydere fra Balkan.
En ledende embedsmand i Justitsministeriet oplyser, at ministeriet har godkendt en anmodning om overførsel af en fange dømt ved FN’s domstol i Haag for krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien (ICTY). Ifølge embedsmanden kommer den dømte måske hertil »inden nytår.« Tidspunktet afhænger af, hvornår Københavns Byret som en formssag giver fangen en dansk dom.
Krigsforbryderen kommer ifølge Kriminalforsorgen formodentlig til at sidde i en af de lukkede statsfængsler i Nyborg, Horsens eller Vridsløselille.

Mord og sex-tortur
Retschef ved ICTY i Haag, danskeren Frederik Harhoff, har ikke noget med overførsel af fanger at gøre og kender ikke til den konkrete sag. Men ud fra en generel betragtning siger han:
»Det er godt, at Danmark er blandt de alt for få lande, som vil modtage dømte fra ICTY og betale omkostningerne for at have dem siddende.«
Om den dømte vil embedsmanden i Justitsministeriet kun oplyse, at han har fået »en dom på 18 år.« Af hjemmesiden for ICTY i Haag fremgår det imidlertid, at blandt de syv dømte, som venter på at blive overført fra varetægtsfængslet i Schreveningen i udkanten af Haag, er der kun én, som har en dom på 18 år. Det er den 40-årige bosniske serber Ranko Cesic.
Cesic har ifølge domspapirerne fra ICTY en del blod på hænderne fra krigen i Bosnien (1992-1995). I maj/juni 1992 var Cesic med i Bosniens serbiske politikorps og begik med ICTY-dommernes formulering en række »koldblodige mord«.
I byen Brcko i det nordlige Bosnien dræbte den dengang 27-årige Cesic ti fanger. En af de dræbte er den muslimske politimand Mirsad. Cesic beordrede Mirsad til at gå rundt i en hangar i fangelejren Luka og give hånd til sine medfanger til afsked, før han blev ført ud, gennembanket og dræbt.
Cesic har også tilstået, at han i Luka-fangelejren tvang to brødre til at have oralsex med hinanden, mens fangevogterne »kunne se på og grine af dem.« Cesic kendte udmærket de to muslimske brødre, for de havde været naboer gennem flere år.
I november i fjor gav Cesic under retsmøder udtryk for, at han er ked af sine gerninger. Han sagde blandt andet ifølge Danmarks Radios program Orientering, at et ord som anger »er utilstrækkelig til at forklare, hvordan sådan én som jeg har det. Fængsel er ikke den eneste straf for mig – det er endnu være at leve med min skyld.«

’Uberegnelig’
Dommerne i Haag tog Cesics anger, hans tilståelser og vilje til at vidne i andre sager om krigsforbrydelser med som formildende omstændigheder, da de i marts afsagde dommen på 18 år. Cesics forsvarer prøvede at få fastslået, at Cesic har en god karakter. Men den købte dommerne ikke, og de betegner ham som »uberegnelig.«
Sammenlignet med andre krigsforbrydere fra krigen i Bosnien hører Ranko Cesic til blandt de små fisk. Når dommerne alligevel idømte ham 18 års fængel, skyldes det efter alt at dømme den grusomhed, som Cesic udviste over for fangerne.
Cesic, som blev anholdt af det serbiske politi i 2002, kommer sandsynligvis til at sidde bag tremmer i Danmark mindst indtil 2014. Til den tid har han afsonet to tredjedele af sin straf, hvilket plejer at være det, der skal til, før ICTY tillader prøveløsladelse.
Milosevic den næste?
Den 9. november genoptager ICTY sagen mod Serbiens tidligere præsident Slobodan Milosevic. I princippet kan den sygdomssvækkede Milosevic ende med at blive sendt til Danmark til afsoning. En velinformeret kilde vurderer dog den mulighed som meget lille, idet »kun meget få lande vil være villige til at tage imod den plejekrævende mand, som skal under ekstra bevogtning. Milosevic havner sandsynligvis i Storbritannien.«
Det er ifølge flere kilder sandsynligt, at Danmark i lighed med Sverige, Norge og Finland kommer til at modtage flere krigsforbrydere til afsoning end kun én.

Fakta
*Stor fisk i Sverige
Domstolen ICTY i Haag har et stående tilbud fra ti europæiske lande om, at vil modtage dømte. I øjeblikket sidder der f.eks. nogle og afsoner i Norge, Finland, Tyskland og Spanien. I et kvindefængsel i Sverige sidder den tidligere bosnisk-serbiske præsident Biljana Plavsic og afsoner sin dom på 11 år. Læs mere på www.un.org/icty

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her