Læsetid: 3 min.

Kunststøtte favoriserer mænd

Mænd får langt størsteparten af legater og ydelser, som Statens Kunstfond uddeler, viser en ny undersøgelse. Træghed og kvindelig beskedenhed lyder forklaringerne
1. oktober 2004

Vil du være noget ved kunsten, så vær mand. Den konklusion er nærliggende at drage på baggrund af en undersøgelse af Statens Kunstfonds fordeling af legater til danske kunstnere, som Kulturministeriets magasin Kulturkontakten netop har foretaget.
Kulturkontaktens gennemgang af de seneste 20 års uddeling af stipendier, arbejdslegater og livsvarige ydelser fra Statens Kunstfond viser, at broderparten af kunststøtten havner i lommerne på de mandlige kunstnere. Omkring 70 pct. af de tre-årige stipendier, 60 pct. af arbejdslegaterne og engangsydelserne og ikke mindre end tre ud af fire livsvarige ydelser er tilfaldet mænd i langt de fleste år i løbet af de sidste 20 år. Og ligestillingen har ikke fået det bedre med årene. Sidste år gik 75 pct. af de tre-årige arbejdslegater således til mænd, og tilsvarende endte kun hver fjerde livsvarige ydelse hos en kvindelig kunstner.
Værst ser det ud på billedkunstområdet. Her er 19 ud af 24 tre-årige arbejdslegater, der er uddelt gennem de sidste tre år, gået til mænd. Og det på trods af, at eksempelvis 42 procent af ansøgerne sidste år var kvinder.
Sys Hindsbo, der har været formand for Statens Kunstfonds tre-mandsudvalg for billedkunst i de sidste tre år, beklager, at legaterne er blevet så skævt fordelt. Hvert år har udvalgets medlemmer, inden den konkrete udvælgelse er gået i gang, husket hinanden på at være opmærksom på de kvindelige kunstnere, fortæller Sys Hindsbo. Alligevel er pengene endt hos mændene, må hun erkende.
»På en eller anden mærkelig måde, så har det kondenseret sig på den her måde. Undervejs har vi glemt diskussionen, om det skal være mænd eller kvinder, og i stedet har vi været optaget af hvilke ting, der er lavet. Vi har nok været for træge, må jeg indrømme. Men jeg tror, at det vil forandre sig meget, for der kommer mange meget velformulerede og selvstændige kvinder nu,« siger Sys Hindsbo.

Kvindelig beskedenhed
På litteraturområdet ser det knap så grelt ud, som på billedkunstområdet. Her svarer fordelingen af uddelte arbejdslegater til kvinder nogenlunde til antallet af kvindelige ansøgere. Cirka en tredjedel af ansøgerne til stipendier og legater er kvinder, og i de seneste tre år har en tredjedel af legatmodtagerne været kvinder.
Når det gælder uddelingen af livsvarige ydelser til forfattere bliver kvindelige forfattere dog forfordelt. Syv ud af 10 livsvarig ydelse tildelt i løbet af de sidste tre år er gået til mænd, en fordeling som Litteraturudvalgets formand Camilla Christensen er opmærksom på.
»Vi har bestræbt os på en ligelig kønsfordeling. Med hensyn til de livsvarige ydelser, som vi har uddelt mange af, har det været en lille smule vanskeligt, hvilket har noget med generationer at gøre. Der har ikke lige været så mange kvinder i den aldersgruppe (som kandiderer til en livsvarig ydelse, red.),« siger Camilla Christensen
I de tre år, hun har været medlem af Litteraturudvalget, har hun været bevidst, om hvor mange kvinder, der ender med at få legater og stipendier. Alligevel er hun imod decideret kønskvotering.
»Når vi har skullet uddele tre-årige arbejdslegater og livsvarige ydelser, så har jeg været meget opmærksom på at tænke kvinder med ind som muligheder. Men jeg synes det ville være mærkeligt, hvis der var en tredjedel kvindelige ansøgere, men at halvdelen af legaterne gik til kvinder.«
Undersøgelsen viser ikke, hvordan kønssammensætningen har været i de forskellige kunstudvalg gennem årene, men Camilla Christensen peger på det som en af de mulige forklaringer på, hvorfor flere mænd end kvinder får støtte.
»I det udvalg, jeg sidder i, har der været to mænd og en kvinde, og det var der også i det forrige udvalg. Det kan måske have betydning, at der er en overvægt af mænd, der deler ud.«
Desuden er kvinder generelt mere beskedne, mener Camilla Christensen. De søger ikke, før de er sikre på at have noget at søge med, hvorimod mænd i højere grad bare tager chancen.
»Jeg synes, at kvinder skulle holde op med at være så enormt beskedne. Og det må du gerne skrive, så kvinderne kan læse det og begynde at søge,« siger Camilla Christensen.
Kulturminister Brian Mikkelsen har ikke ønsket at udtale sig. Han henviser til, at der er tale om selvstændige fagudvalg, der er beskyttet af armslængdeprincippet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her