Læsetid: 3 min.

Målinger afslører uventet CO2-stigning

Klimaforskere frygter, at atmosfæren har ophobet så store mængder drivshusgasser, at den globale opvarmning nu er blevet selvforstærkende
12. oktober 2004

Mængden af C02, der år for år ophobes i atmosfæren, er pludselig blevet markant større, viser nye, foruroligende målinger. Det har skabt frygt for, at de ødelæggende konsekvenser af forestående klimaforandringer vil ramme verden tidligere og hårdere end hidtil forudsagt.
Kurvens bratte stigning skyldes ikke en tilsvarende forøgelse af CO2-udledningen fra fossile kraftværker, benzindrevne køretøjer osv.
Nogle klimaforskere tror i stedet, at den abrupte stigning skal tilskrives en længe frygtet ’feedback’-mekanisme, hvor de ændringer i jordens naturlige systemer, som forårsages af global opvarmning, slår selvforstærkende tilbage og får opvarmningen til at accelerere endnu hurtigere end før.
Holder tesen stik, betyder det, at de klimaforandringer, som de aktuelle scenarier forudsiger, vil indtræffe langt hurtigere end hidtil antaget og med så meget desto mere fatale følger i form af tørke, fejlslagen høst, højere vandstand i verdenshavene, øget vejrturbulens og voldsomme oversvømmelser. Samtidig vil verden have langt kortere tid til at iværksætte og koordinere effektive modtræk.
Så sent som forrige måned udtrykte den britiske premierminister, Tony Blair, sin frygt for, at den globale opvarmnings dystre skadevirkninger ikke først indtræffer i hans børns levetid, men allerede i hans egen, hvor de »radikalt ville ændre på vilkårene for menneskets eksistens«.
Feedback-fænomenet er allerede forudset i de supercomputer-modeller af det globale klima, som de aktuelle prognoser er baseret på: Opvarmningen vil svække kulstofkredsløbet, dvs. de store skoves og haves evne til at opsuge CO2. Men hidtil har man ikke regnet med at se denne svækkelse før flere årtier ud i fremtiden.
Nu tyder de seneste målinger på, at feedback-mekanismen allerede kan være udløst. Den amerikanske fysiker Charles Keeling har i 46 år målt atmosfærens indhold af CO2 fra observatoriet på toppen af den 3.400 meter høje vulkan Mauna Loa i Hawaii. Siden 1958 er den såkaldte Keeling-kurve steget fra 315 til 376 ppm, dvs. 376 kubikmeter kultveilte pr. million kubikmeter luft. De fleste forskere mener, at den voksende mængde af CO2 tilbageholder solens varme ligesom vinduerne i et drivhus.
Men nu er der sket et spring i tilvæksten. I de 46 år, hvor dr. Keeling har foretaget sine målinger, er CO2-koncentrationen i gennemsnit steget 1,3 ppm pr. år, dog 1,6 i de seneste årtier.
I enkelte år har stigningen været større, f. eks. 2,45 i 1988 og 2,74 i 1998. Men disse år har altid været El Niño-år.
Nu er der for første gang målt stigninger på mere end 2 ppm to år i træk. Fra 2001 til 2002 var stigningen 2,08 og fra 2002 til 2003 var den 2,54. Ingen af disse år var El Niño-år.
El Niño er en temperaturændring af havstrømmene på den sydlige halvkugle, der vender tilbage med jævne mellemrum. Fænomenet plejer at finde sted samtidig med en forandring af trykforholdene i atmosfæren, den Sydlige Oscillation.
Den ekstra stigning ses også i to andre sæt CO2-målinger, foretaget af det amerikanske forskningscenter NOAA.
Stigningen er reel og bekymrende, fordi den kan betyde, at feedbackmekanismen er begyndt at virke, siger dr. Keeling til The Independent.
»En stigning på mere end to ppm to år i træk er et virkeligt fænomen. Årsagen kan muligvis være, at El Niño og Den Sydlige Osciallation er blevet adskilt, hvilket i sig selv kan være forårsaget af den voksende mængde af CO2 i atmosfæren. Men det kan lige så vel være begyndelsen på en ny naturproces, som vi ikke har fortilfælde for i vores optegnelser. Det kan være en svækkelse af jordens evne til optage CO2 i sine skove og oceaner. Under alle omstændigheder må det give anledning til bekymring.«
Førende forskere og miljøforkæmpere er af samme opfattelse. »Hvis dette er udtryk for forandring til et permanent højere niveau i CO2-tilvækst, er det en meget alvorligt opdagelse,« siger dr. Piers Forster fra det meteorologiske institut på University of Reading.
»Det vil i givet fald indebære, at alle vores forudsigelser om den globale opvarmning over de næste 100 år må gøres om. Hvis den forhøjede vækstrate fortsætter, vil situationen udvikle sig langt værre, end vi hidtil har frygtet. Den vil gøre vores vanskeligheder endnu mere katastrofale.«
Miljøeksperten Tom Burke, der tidligere har rådgivet den britiske regering i klimaspørgsmål, siger: »Denne række af C02-målinger er jordklodens klimatiske ur, og det kunne tyde på, at det nu er begyndt at tikke hurtigere.«
»Det betyder, at den tid, vi har tilbage til at stabilisere klimaet, nu er ved at rinde ud. Regeringer og virksomheder vil være nødt til at investere væsentligt større midler end nu, hvis vi skal gøre os håb om at undgå den globale opvarmningskatastrofe, som Tony Blair har advaret imod.«

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her