Læsetid: 2 min.

Marx Brothers Movie Madness

29. oktober 2004

*Hvad er det, der gør Marx Brothers så sjove, hvad er det, de kan, som ikke mange andre kan? Det er et af de spørgsmål, filmhistorikeren Leonard Maltin prøver at besvare på kommentarsporet til brødrenes første film for selskabet MGM, A Night at the Opera (1935). Noget entydigt svar har han ikke. Men som han siger – og illustrerer med talrige eksempler fra filmen – det handler ofte ikke om replikkerne, der ikke altid er sjove i sig selv, men om måden, de bliver sagt på og dynamikken mellem de tre, meget forskellige personer, som Groucho, Chico og Harpo spiller på lærredet.
A Night at the Opera er en af seks Marx Brothers-film, som Sandrew Metronome nu har udgivet på dvd i en for fans uomgængelig boks, og som dokumenterer tiden hos MGM og under Irving G. Thalbergs auspicier. Thalberg mente, at brødrenes anarkistiske humor og ubestridelige musikalitet ville komme bedre til sin ret med en god historie og sympatiske karakterer, og det er en af grundene til, siger Maltin, at A Night at the Opera blev så vellykket.
Det var deres første film i to år, efter de havde forladt Paramount. Mange Marx-puritanere mener, at A Night at the Opera levner for lidt plads til, at brødrene for alvor kan folde sig ud – ligesom i deres sidste film for Paramount, Duck Soup, der er ufiltreret galskab. De fem film hos Paramount er også ude på dvd fra Universal, hvilket sammen med den nye boks giver et godt indblik i brødrenes virke.
Boksen rummer, ud over A Night at the Opera, A Day at the Races, A Night in Casablanca, At the Circus, The Big Store og Go West, en film om året frem til 1940. Maltin har kun lagt kommentarspor til den første film, men det er til gengæld fuld af gode observationer og historier om Marx Brothers, deres film og medspillere og favner meget af deres karriere. På dvd’erne medfølger et par mindre og ikke videre ophidsende dokumentarfilm, et ældre tv-interview med Groucho og en række kortfilm fra MGM’s arkiver, både live action og animation, der ikke har meget med Marx at gøre, men er ganske skægge.

Marx Brothers Movie Madness. Region 2. Sandrew Metronome. Kan fås i enhver dvd-butik med respekt for sig selv

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her