Læsetid: 3 min.

Merkel afviser kup-rygter

I weekenden svirrede Berlin med kup-rygter mod CDU-lederen Angela Merkel. Alle havde travlt med at dementere, men konflikten og kønskampen hos de konservative består
19. oktober 2004

BERLIN – Tronen vakler under den konservative leder Angela Merkel (CDU). For et halvt år siden syntes hun at være det bedste bud på Tysklands næste kansler; i dag er det et åbent spørgsmål, om hun har en fremtid i toppolitik.
Faldende opbakning ved de seneste delstats- og kommunalvalg, svindende tilslutning i meningsmålingerne samt en fortsat strid med det bayriske søsterparti CSU har bragt hende i vanskeligheder. Fredag lød de første rygter om et ’komplot’ imod hende.
I et radiointerview blev den østtyske ministerpræsident Dieter Althaus fra delstaten Thüringen spurgt, om han kunne forestille sig, at Merkels modstandere i Syd- og Vesttyskland havde aftalt et kup:
»Jeg kan ikke udelukke, at sådanne tanker finder en vej,« svarede Althaus, der støtter Merkel og ser mange tegn på, at nogen forsøger at skabe problemer for hende.
Endnu inden interviewet blev sendt fik ledende syd- og vesttyske konservative travlt med at afvise kuprygterne – og irettesætte Althaus.
»Sådan, som Dieter Althaus har ytret sig, kan og må man ikke ytre sig offentligt, fordi det skader partiet,« sagde Christian Wulff, der er ministerpræsident i Niedersachsen.
Selv afviser Angela Merkel alle kup-rygter: »Jeg føler mig godt understøttet,« sagde hun efter et møde i går i CDU-ledelsen.

Problem med kvinder
Støtte eller ej – helt sikker synes hendes position i partiet alligevel ikke.
Onsdag i sidste uge meddelte Friedrich Merz, at han afgiver sine ordførerposter og trækker sig som næstformand for den konservative gruppe i Forbundsdagen.
Merkels favorit som afløser, tidligere partiformand Wolfgang Schäuble, meddelte i går, at han ikke står til disposition: »Beslutningen var ikke nem, for sådan et ønske kan man ikke bare afvise, og der tolkes helt forkerte ting ind i beslutningen,« sagde Schäuble.
Som baggrund for sit nej angav han, at han ønsker at fortsætte som udenrigspolitisk ordfører – men blandt fortolkningsmulighederne er også, at han siger tak for sidst, da Merkel i foråret lod ham falde som konservativ kandidat til posten som tysk præsident.
Heller ikke Merkels forsøg på at fremsætte en banebrydende sundhedsreform sammen med CSU kommer ud af stedet. Partierne står langt fra hinanden, og CSU ønsker grundige forhandlinger, mens Merkel har brug for hurtige resultater til at vise handlekraft.
CSU vil gerne markere sig som et socialt ansvarligt parti – og samtidig tjener konflikten med CDU til at profilere CSU-formand Edmund Stoiber som mulig konservativ kanslerkandidat til valget i 2006.

Katolske mænd i vejen
Ved valget 2002 tabte Stoiber snævert til Gerhard Schröder, nu forbeholder han sig ret til revanche. Denne sommer udtalte Stoiber, at han betragter Angela Merkel og hendes liberale partner, FDP-formand Guido Westerwelle, som »letmatroser« målt med kansler Schröder.
Guido Westerwelle advarer om, at balladen i CDU-CSU mindsker chancen for et konservativ-liberalt regeringsskifte.
»Mange mænd i CDU-CSU har øjensynligt et problem med kvindelig ledelse, vi liberale har et mere moderne samfundssyn,« mener Westerwelle, der i sommer sprang ud som homoseksuel, hvilket absolut ikke fornøjede Stoiber.
Blandt modtagerne af Westerwelles advarsel er bl.a. ovennævnte Christian Wulff fra Niedersachsen. Han tilhører en uformel klub, ’Andes-Connection’, bestående af yngre konservative der under en rundrejse i Sydamerika i 1979 lovede at støtte hinanden i deres bestræbelser på at nå til tops i politik. Med på turen var bl.a. også Merkel-modstanderne Roland Koch og Peter Müller, der i dag er ministerpræsidenter i hhv. Hessen og Saarland.
Angela Merkel – østtysker og protestant – står i vejen for disse katolske vesttyske mænds videre karriere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her