Læsetid: 2 min.

Minister vil se på sløve retssale

Dommerne bliver langsommere til at få dømt de grove voldsmænd. Justitsminister Lene Espersen (K) undersøger muligheden for at gribe ind
25. oktober 2004

Dommerne er for ringe til hurtigt at fælde dom over voldsmænd.
Derfor vil justitsminister Lene Espersen (K) nu undersøge, hvordan tempoet kan sættes i vejret.
Regeringen og Folketin-gets målsætning er, at personer, der begår særlig grov vold, skal dømmes inden 37 dage, men dommerne er blevet ringere til at leve op til det mål, viser en opgørelse fra Domstolsstyrelsen, som Information skrev om i week-enden.
»Det er klart, at vi ønsker tidsfristerne overholdt. Jeg ved, at dommerne gør meget, men vi følger udviklingen, og vi er i gang med at overveje, om vi kan gøre yderligere for at få bedre bugt med problemet. For tallene skulle helst ikke gå i den retning, de gør,« siger justitsminister Lene Espersen.
Dermed efterkommer ministeren et ønske fra Dansk Folkeparti om en forklaring på den stigende ventetid på at få dømt voldsmænd.

Sænket tempo
I dag lykkes det kun for dommerne at få afsluttet de særligt grove voldssager i 51,8 procent af alle sager.
Det er første gang, at dommerne rent faktisk har sænket tempoet – de forrige år har budt på små forbedringer.
Justitsminister Lene Espersen understreger dog, at hun er tøvende over for drastiske ændringer:
»Vi har jo også en retssikkerhed i det her land. Og ind imellem er det en årsag til, at en sag bliver forsinket. Det kan være et vidne, der ikke møder op, og det er hverken den tiltalte eller domstolens skyld, det er noget, der sker,« siger hun.
Domstolsstyrelsen iværksætter nu en nærmere undersøgelse af årsagerne til det langsommere tempo.
Tidligere har undersøgelser vist, at det ofte er andre end dommeren, som har skylden for, at en sag bliver forsinket.
Lene Espersen fremhæver særligt problemet med, at bestemte advokater er efterspurgte:
»Der er visse advokater, som er ekstremt populære og som har meget travlt. Det betyder, at berammelsen af møder trækker mere ud, end hvad rigtigt er,« siger hun.
Domstolene kan allerede i dag gribe ind, hvis en forsvarsadvokat ikke har plads i kalenderen i overskuelig fremtid, men denne mulighed benyttes sjældent.
»Det er en afvejning mellem, at man på den ene side gerne vil have en hurtig rettergang af hensyn til ofret, og på den anden side at tage de almindelige retssikkerhedsmæssige hensyn, som vi skal tage i et retssamfund. Og så acceptere, at tingene tager lidt ekstra tid engang imellem,« siger justitsminister Lene Espersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her